Daţi un leu pentru Codul Fiscal!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul trimite, miercuri, la Parlament, Codul Fiscal - un document extrem de stufos
Premierul trimite, miercuri, la Parlament, Codul Fiscal - un document extrem de stufos

Ştiaţi că trenurile merg pe şosele, că pădurile sunt agenţi de poluare, că impozitele sunt impozitate şi că taxele pot fi de o mie de ori mai mari decât veniturile la care se aplică? Dacă nu ştiaţi, uitaţi-vă în actualul Cod Fiscal.

Documentul va fi predat miercuri la Parlament, spre primenire (sperăm, şi spre corectare), aşa că avem o ocazie destul de bună pentru a le cere aleşilor noştri să-l studieze cu maximă atenţie şi să-l cureţe de aberaţii.

Să le luăm pe rând. Cum adică „trenurile merg pe şosele“? Păi, ce altceva se poate înţelege din prevederea că banii colectaţi din accizele pe carburanţii folosiţi atât de autovehicule, cât şi de locomotive, finanţează exclusiv construirea şi întreţinerea drumurilor?

A fost o perioadă în care şi avioanele, ba chiar şi vapoarele mergeau pe şosele, banii din accizele aferente carburanţilor consumaţi de acestea fiind direcţionaţi tot la drumuri.

Dar, în timp, aviatorii şi marinarii au reuşit să convingă autorităţile că n-au ce căuta pe şosele, lucru care ceferiştilor nu le-a reuşit.

(Ultima dată, feroviarii au pichetat Ministerul Finanţelor pe 11 martie, cerând eliminarea accizei pentru drumuri din carburanţii locomotivelor, dar n-au primit încă un răspuns convingător.)

Cum? Pădurile sunt agenţi poluanţi?! Da, cel puţin asta se înţelege din prevederea că proprietarii de păduri, ca toţi ceilalţi agenţi poluatori, trebuie să plătească o taxă de 2% din veniturile obţinute din exploatare, bani care se varsă în Fondul de Mediu.

Adică în acelaşi „sac“ în care se adună şi contribuţiile combinatelor chimice, ale combinatelor siderurgice, ale fabricilor de ciment, ale cocseriilor şi preparaţiilor miniere, ale transportatorilor rutieri etc.

Între aceşti poluanţi şi pădurile pe care unii le-au numit „plămânul planetei“, legislaţia fiscală nu face nicio diferenţă, toţi trebuie să contribuie la Fondul de Mediu. Care Fond de Mediu este folosit, aţi ghicit, la finanţarea achiziţiilor de... autoturisme.

Dar, de departe, cea mai toxică prevedere – „Aberaţia fiscală perfectă“, cum a titrat, ieri, „Adevărul“ – este baza de calcul pentru contribuţiile la asigurările de sănătate.

Aceasta nu e suma din cont, cum ar fi logic, ci salariul minim brut pe economie.

Dacă în 2012 salariul minim a fost de 750 de lei, atunci vei plăti 5,5% CASS din 750 de lei, deci 39 de lei pe lună contribuţie la asigurările de sănătate, indiferent că în cont ai 1, 10 sau 100 de lei. Iar 39 de lei pe lună înseamnă 468 de lei pe anul 2012.

Acelaşi mecanism este şi pentru 2013, când salariul minim a urcat la 800 de lei, iar CASS aferente acelui an înseamnă 510 lei. Ai avut 1 (un) leu într-un cont bancar, în 2012 şi 2013? Vei plăti 978 de lei CASS aferente acestui leu, pentru că aşa prevede Codul Fiscal.

Asta a păţit, recent, familia Davidică din judeţul Buzău, asta riscă să păţească orice român cu un leu într-un cont aducător de dobândă (atenţie la expresia „venituri din investiţii“!).

Decât să plătiţi o mie de lei drept CASS aferente acelui leu, mai bine lichidaţi contul aducător de dobândă, scoateţi leul de-acolo şi daţi-l unui om sărac, spunându-i „ăsta e pentru Codul Fiscal“.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite