Printre principalele aspecte se numără dimensiunea efectivă a locuinţei pe care vrei să o încălzeşti folosind centrala sau tipul investiţiei, mai exact dacă este vorba doar despre înlocuirea unui dispozitiv mai vechi sau despre montarea unei instalaţii complete, care este, evident, mai costisitoare.
Instalarea unei centrale termice pentru prima
oară într-un apartament mediu din România ajunge la circa 8.000 de lei, sumă
din care centrala reprezintă efectiv doar 3.000-3.200 de lei, în funcţie de
model şi de caracteristicile de care dispune, potrivit estimărilor Ariston
Thermo România, unul dintre principalii jucători din domeniu, activ pe piaţa
locală de mai bine de 20 de ani.
„Echipamentele de încălzire alese de către
români în ultima perioadă au la bază eficienţa energetică şi posibilitatea de a
face economii la plata utilităţilor, dar vedem şi tot mai mult interes pentru
tehnologiile noi, pentru posibilitatea de conectare a echipamentelor prin
internet”, a declarat în cadrul emisiunii imoExpert din luna decembrie Cătălin
Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.
Potrivit celor mai recente date, mai bine de
50% din totalul vânzărilor de sisteme de încălzire pe gaz sunt generate de
înlocuiri, semn clar al maturizării pieţei locale. În medie, românii ajung să
îşi înlocuiască centrala termică după 12-14 ani de funcţionare, mai târziu faţă
de locuitorii statelor din vestul Europei, spre exemplu, care îşi schimbă
centrala şi la 8 ani de la instalare.
Vârsta medie a centralelor termice din România
este de 7-8 ani, parcul total de astfel de sisteme intalate la nivel naţional
fiind în creştere. Reprezentanţii Ariston Thermo România estimează că numărul
total de centrale achiziţionate va ajunge în 2019 la aproximativ 2,6 milioane
de unităţi.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
12 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
reclama mascata...de ce , spre ex, nu dati date si de la ceilalti furnizori de centrale ? aia nu platesc ?!
Problema centralei termice de apartament este fals sau incomplet tratata in aceste articol. In primul rand trebuie facut calculul eficientei si amortizarii investitiei. Spre exemplu, un apartament de 2 camere de tip vechi (clasic) are 4 (PATRU) calorifere: in dormitor, in sufragerie si cate unul mic la baie si la bucatarie. In acest caz, investitia nu renteaza pentru ca: - In cele 6 luni de vara (fara a fi necesara incalzirea), centrala furnizeaza doar apa calda; sa zicem 1-2m cubi pe luna. Costul gazului consumat este ACELASI cu cel al facturii de apa calda furnizata prin sistemul centralizat - deci nu castigi nimic la cheltuieli; - In cele 6 luni de anotimp rece, costul incalzirii prin centrala proprie de apartament este mai mic decat cel prin sistemul centralizat, insa doar cu cca 100 de lei pe luna (factura la gaze este de cca 150-200 de lei; factura la incalzire centralizata este de cca 250-300 de lei). - Rezulta o economie neta de cca 600 de lei pe an; deci o investitie de 8000 de lei cu instalarea unei centrale proprii de apartament de 2 camere s-ar amortiza nu mai devreme de cca 14 ani; - In realitate insa, economia reala tinde spre ZERO, pentru ca in 14 ani posesorul de centrala plateste revizii anuale (obligatorii prin lege), plus eventuale alte reparatii inerente de intretinere: supape, termostate, garnituri, furtune, racorduri, etc; - Mai mult, daca la 12-14 ani va fi nevoit sa-si inlocuiasca centrala platind alti 2000-3000 de lei, (indiferent de motive), rezulta evident ca nu-si va recupera niciodata investitia si ca-l costa incalzirea si apa calda MAI MULT decat pe cel care a ramas racordat la sistemul centralizat; E evident ca o centrala termica proprie iti confera o anume independenta, confort si flexibilitate comparativ cu sistemul de termoficare centralizat, insa in NICIUN CAZ nu iesi mai ieftin, dimpotriva. O centrala proprie se justifica economic si financiar doar pentru apartamente mari, de la 3-4 camere in sus si la case/vile individuale, altfel platesti doar pentru un moft care costa de te rupe. De altfel, in toate tarile occidentale, asa ceva nu exista. Blocurile de locuinte rezidentiale de tip apartament sunt dotate cu centrala termica de cladire sau de scara, la fel imobilele de birouri, institutii, scoli, spitale, etc. Centrale termice proprii au doar casele si vilele; in niciun caz N-O sa vedeti centrale proprii instalate prin bucatariile si balcoanele apartamentelor de 2 camere sau a garsonierelor din blocurile de locuinte!!!
perfecta dreptate veti....nu-i nici un cistig cu centrala intr-un ap. mic, dar ce te faci cind nu ai caldura sapt.intregi, nu ai apa calda de la sub minim la deloc.....deci, este eficienta totusi....daca pleci pe o anumita perioada o inchizi si nu platesti nimic....sunt avantaje.......
tac tic Foarte bun comentariul. Astfel de comentarii aduc valoare adaugata forumului nu postacii politici "angajati" de site-ul care detine adevarul absolut. Felicitari!
Faci comparatia CT versus sistem centralizat de incalzire ; deocamdata ce zici tu e corect ,dar nu va mai fi corect din 2021 ani cand vor inceta subventiile si pretul gcal. se va dubla sau tripla.
Vezi toate comentariile (12)