De câtă dezvoltare economică avem nevoie?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exact, nu ştim. Ştim însă, că evoluţiile economice de după 1989, ne-au arătat şi încă ne arată câteva importante şi utile elemente în strădania de a căuta un răspuns la dificila întrebare titlu a acestei postari.


Astfel, în anii ce au trecut dupa 1989 şi pâna acum ( din punctul de vedere al dezvoltării economice, şi desigur într-o formulă incompletă ) am observat că :

- dezvoltarea economică a României nu a fost o preocupare reală ( sau dacă a fost nu a convins prin rezultat ) din partea celor aflaţi la conducerea ţării. Mai degrabă aceştia au reacţionat ( de cele mai multe ori prea târziu ) la evenimente şi fenomene având cauze multiple şi de asemenea târziu înţelese de guvernanţii si înalţii săi responsabili. Unele dintre aceste importante cauze şi explicaţii veneau dinspre români şi România, iar altele ( şi nu puţine ) au venit şi vin dinspre persoane, grupări sau ţări străine intereselor României.

- s-a ajuns astfel ca, dupa 25 de ani de exerciţiu al economiei de piaţă  în / şi în legătura cu România, principalele specificităţi ale acesteia să fie :

- România este ( încă ) un generator de forţă de muncă ieftină, sau în orice caz încă mai puţin platită decât în alte anumite părţi ale lumii. Din păcate, ieftineala noastră se cumpăra si produce consistent acum şi în afara ţarii.

- România este ( încă ) un spaţiu care a permis şi permite relativ uşor şi ieftin exploatarea resurselor sale naturale.

- România este ( sau a fost suficientă vreme ) un spaţiu în care oamenii săi au fost dispuşi a plăti scump sau chiar foarte scump pentru capitalurile speculative.

- România şi-a distrus ( conştient sau nu ) importante şi costisitoare elemente ce ţin de organizarea şi infrastructura sa agricolă, elemente a căror reconstrucţie necesită acum mulţi bani şi iată mulţi ani.

- România a acceptat prea uşor a crede că tot ce era de dinainte de 1989 era rău şi al nimănui şi a acceptat prea uşor a devaliza, a arunca la gunoi ( sau la fier vechi ), a dărâma.

- România a urât într-atât de mult planificarea, încât i-au trebuit peste 20 de ani a înţelege că de fapt ea este un instrument firesc în orice responsabilă si bună administrare. Încă învăţăm, încă redescoperim.

- România s-a grăbit atât de mult a o rupe cu trecutul, încât a uitat să se întrebe de fapt ce vrea sau mai bine zis a ales a vrea totul sau orice. Practic, orbită de dorinţa de a avea, a uitat a se întreba de ce, încotro şi pentru ce. Am ajuns astfel, a fi puternic dependenţi de jocurile, interesele şi preţurile făcute de străini. În fapt, de cele mai multe ori suntem receptori, şi de mult prea puţine ori ( sau aproape de loc ), emiţători.

Dacă aşa sau lucrurile ( în linii foarte generale ), care ar fi totuşi un răspuns posibil la întrebarea de câtă dezvoltare economică avem nevoie.

Scurcituitez intenţionat explicaţiile - argument a celor mai jos scrise şi îmi asum următoarea sinteză-răspuns :

- avem nevoie de atâta dezvoltare economică încât românii ( fie că sunt în afara ţării, fie că sunt în România ), să înceapă a procreea, încrezatori în conceptele şi practicile şanselor oneste ale fiecăruia, într-un spaţiu de reglementare şi aplicaţie ce îl protejeaza pe cel corect şi harnic şi îl sancţionează la timp şi cu folos pe cel ce nu respectă regulile şi fură sau vrea să fure.

- avem nevoie de atâta dezvoltare economică, încât dependenţele noastre, în special cele alimentare, cele ce ţin de sanătate, energie, mediu şi securitate militară să poată fi realizate ( cât se poate ) şi susţinute ( în totalitate, dacă se poate ) din valoarea adaugată realizată de români şi prin competenţele acestora.

- avem nevoie de atâta dezvoltare economică, încât experienţa acumulată de români cât şi capitalurile lor să se simtă în siguranţă în România sau / şi în proiecte legate de România.

- avem nevoie de atâta dezvoltare economică, încât să consumăm cât mai puţin din resursele României, sau în orice caz din cele considerate strategice. Avem nevoie în fapt de exploatări strategice, inteligente ale resurselor şi de structuri profesioniste in analize globale şi vânzari.

- avem nevoie de atâta dezvoltare economică, încât românii să aleagă a trăi in România chiar şi la vârsta retragerii din activitatea direct productivă. Prezenţa lor aici ar fi un sănatos indicator ca trecutul, prezentul şi viitorul se cunosc, se înţeleg şi ştiu - de ce, încotro şi cum.

Doamne, ajută, te rugăm cu înţelepciune, pricepere şi har de la Tine, românii şi România!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite