Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

De ce funcţionează mai bine panourile fotovoltaice în România decât în Germania sau cum Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă

46
20 Oct 2019 13:06:26
Autor: Afrodita Cicovschi

Dacă ne uităm pe harta radiaţiei solare din Europa, observăm că românia beneficiază de condiţii mai bune decât ţări precum Germania, Austria, Marea Britanie, Olanda, care au cunoscut o creştere extraordinară în ceea ce priveşte domeniul energiei solare în ultimii 20 de ani. În România, programul guvernamental pentru fotovoltaice este blocat de 40 de zile, din cauza clasicelor suspiciuni de fraudă.

„În 90% din zonele din România, media radiaţiei solare depăşeşte 1200kWh/mp/an. Toate zonele ţării pot fi fructificate prin instalarea de sisteme fotovoltaice, fără excepţii”, a declarat pentru „Adevărul” Dan Tudose, administrator al magazinului online e-acumulatori.ro.
 
Acesta a explicat, în detaliu modul în care trebuie orientate panourile fotovoltaice pentru a avea un randament optim.
 
„Panourile fotovoltaice au cel mai mare randament atunci când sunt montate spre sud, astfel încât să beneficieze de soare pe tot parcursul zilei. O altă orientare a panourilor fotovoltaice care se recomandă este E-V, panourile montându-se pe două ape ale acoperişului. 
 
Producătorii de sisteme de prindere ale panourilor pe acoperişuri au investit foarte mult în cercetare şi dezvoltare, astfel încât acum există soluţii sigure pentru orice tip de acoperiş, chiar şi pentru cele din tablă. Nu există riscuri de infiltrări de apă pentru acoperişuri din tablă. 
 
În ceea ce priveşte inclinaţia acoperişului, panourile se pot monta chiar şi la 45 de grade”, a explicat specialistul.
HARTA RADIAŢIEI SOLARE
 
 
Ghidul de finanţare al Administraţiei Fondului pentru Mediu prevede folosirea de panouri fotovoltaice de minim 250W cu eficienţă de minim 15%. Eficienţa panoului este dată de puterea acestuia (Wp) raportată la suprafaţa acestuia. Tehnologia a evoluat foarte mult în ultimii ani şi acum panourile pornesc de la 280W şi pot ajunge până la 400W.
 
Administraţia Fondului pentru Mediu a suspendat în data de 10 septembrie 2019, adică în urmă cu 40 de zile, înscrierile persoanelor fizice în programul denumit generic „Casa Verde Fotovoltaice”, în vederea efectuării unei analize a modului de funcţionare a acestui proces.
 
 Amintim că în prima zi de înscriere în Programul Casa Verde Fotovoltaice, o singură firmă de instalatori din Oltenia a reuşit performanţa de a înregistra 2.700 de aplicaţii în doar câteva ore, mai mult decât aplicaţiile depuse în oricare dintre celelalte şapte regiuni.
 
Înregistrarea atât de multor dosare într-un mod corect, în numai câteva ore, este foarte puţin probabilă, având în vedere că o singură persoană nu poate încărca mai mult de 4 dosare într-o oră.
 
Surse din piaţă au declarat pentru „Adevărul” că problema înscrierilor ar fi anchetată şi de procurorii DIICOT, existând o suspiciune de fraudă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

46 Comentarii

Vasile Naftuli
20.10.2019, 13:32:25

Cam în cât timp prețurile la aceste panouri vor ajunge accesibile pentru românul obișnuit?

+4 (4 voturi)
Smeritu Pahomie
20.10.2019, 15:43:02

CHINA deja a instalat panouri in intreaga SAHARA unde e soare 100% fara nori. In Romania cand bate uraganul si grindina cat bolovanul....sparge si zboara toate panourile astea ca pe frunze.....

-6 (6 voturi)
Victor Nagy
20.10.2019, 14:01:13

Deocamdata fenomenul „fotovoltaice ” este o afacere pentru șmecheri ... cu conexiuni la institutiile publice , de stat . Pe acelasi calapod cu amveloparea blocurilor cu sprijinul statului ... si alte manarii .... de stat .

+4 (6 voturi)
Jorj
20.10.2019, 14:34:55

In primul rand, daca este cu adevarat bun, atunci romanii ar trebui sa gaseasca singuri resursele sa investeasca in astfel de instalatii, iar producatorii ar trebui fortati sa devina mai ieftini si mai eficienti prin mecanisme de piata, nu sa stea sa petitioneze statul sa le subventioneze piata. Personal, nu am nimic impotriva oamenilor si companiilor care doresc sa instaleze fotovoltaice sau colectoare solare pentru a-si diminua dependenta de reteaua principala si a reduce costurile. Din perspectiva sistemica, e ca si cum ai consuma mai putin. Dar mi se pare un trend foarte periculos acela de a incuraja, cu atat mai mult pe bani publici, dezvoltarea unui sistem de producere a energiei electrice cu atatia producatori intermitenti incat reteaua devine foarte greu de administrat, iar statul trebuie sa investeasca sume majore in crearea si intretinerea capacitatii de off-peak (generatoare cu start rapid) pentru a lua locul eolienelor si solarelor cand nu au output bun. In prezent, s-a ajuns la folosirea ceasurilor atomice din satelitii GPS pentru coordonarea functionarii retelelor de electricitate, tocmai pentru ca sunt atat de complexe. Iar complexitatea genereaza riscuri majore de intrerupere accidentala sau deliberata a functionarii. Sa nu mai vorbim ca argumentul eco pentru multe dintre aceste tehnologii ignora efectele de mediu ale lantului extins de productie (rare earth minerals pt turbine si consum extra de gaze sau carbuni pentru echilibrare). Si sunt din ce in ce mai sceptic fata de scheme in care statul ne baga mana in buzunar ca sa redistribuie, dupa ce mai toaca in prealabil din banii aceia prin malaxor. Bani pentru start-upuri (prin definitie, companii care au rata de supravietuire mica), bani pentru solare, pentru certificate verzi pe vremuri, pentru X si Y. Asta in timp ce proiecte majore pentru natiune nu doar ca nu avanseaza, dar nici nu incep. Ce-ar fi daca am lua toti banii acestia de programe si am dezvolta o companie nationala de robotica industriala de pus sub management profesionist. Sau o companie nationala de fotovoltaice. Sau am crea un producator de aliaje speciale, cum avea pe vremuri, ca sa incurajam alte companii sa se implanteze aici pe motiv ca au o parte din lantul de productie asigurat local. Sau... nu mai dam bani pe nimic, o luam neoliberal, si reducem impozitele pe veniturile oamenilor la ceva apropiat de 25% din costul total al angajatorului si ii lasam pe oameni sa decida ce isi iau si piata sa raspunda.

0 (6 voturi)
foarte atent
20.10.2019, 16:09:04

stai linistit ca nu se intampla nimic...toate sunt fake-uri...banii merg doar la cine trebuie...nu e niciun pericol pentru sistemele electrice, ca nu genereaza nimeni curent in retea...e doar asa, o posibilitate...mai e cale lunga...conditiile sunt asa de bine puse, ca numai cine trebuie (mafia) poate sa faca asta !! si panourile alea se vor monta prin pustii...

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (46)