Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

De luni, Fiscul poate monitoriza toate conturile bancare

18
8 Jan 2021 15:33:59
Autor: Afrodita Cicovschi

Din 11 ianuarie ANAF are acces direct la toate informaţiile privind conturile din bănci ale populaţiei şi firmelor, în baza unei Ordonanţe emise în vara acestui an, potrivit unui document oficial al ANAF..

“Registrul central electronic pentru conturi de plăţi şi conturi bancare” va fi operat din 11 ianuarie de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, iar toate instituţiile care au conturi financiare pentru persoane fizice şi juridice vor fi obligate să trimită Fiscului toate informaţiile financiare pe care le au despre firme şi cetăţeni.
 
Acest Registru vine în contextul în care România trebuie să transpună o directivă europeană pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor.
 
Prin Registrul central electronic pentru conturi de plăţi şi conturi bancare, care a fost reglementat prin OUG 111/2020, Fiscul va putea identifica rapid persoanele fizice şi juridice care deţin sau controlează un cont bancar sau de plăţi identificat prin IBAN.
 
„Registrul permite identificarea, în timp util, a tuturor persoanelor fizice sau juridice care deţin sau controlează conturi de plăţi şi conturi bancare identificate prin IBAN, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 260/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului sau casete de valori deţinute la o instituţie de credit de pe teritoriul României”, arată noua legislaţie.
 
Registrul permite identificarea, în timp util, a tuturor persoanelor fizice sau juridice care deţin sau controlează conturi de plăţi şi conturi bancare identificate prin IBAN, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 260/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului sau casete de valori deţinute la o instituţie de credit de pe teritoriul României.
 
În Registru se vor menţiona:
 
a) pentru titularul de cont-client, persoanele care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise şi orice persoană care pretinde că acţionează în numele clientului: numele, însoţit de celelalte date de identificare;
 
b) pentru beneficiarul real al titularului de cont-client: numele, însoţit de celelalte date de identificare;
 
c) pentru contul bancar sau de plăţi: numărul IBAN şi data deschiderii şi închiderii contului;
 
d) pentru casetele de valori: numele concesionarului, însoţit de celelalte date de identificare şi durata perioadei de concesionare.
 
Informaţiile sunt păstrate pentru o perioadă de 10 ani de la încetarea relaţiei de afaceri dintre bănci şi clienţi.
 
Conform Ministerului Finanţelor, accesul la aceste informaţii poate contribui la combaterea utilizării abuzive a entităţilor corporative şi a altor entităţi juridice şi a construcţiilor juridice în scopul spălării banilor sau al finanţării terorismului atât prin acordarea de sprijin la investigaţii, cât şi prin efectele asupra reputaţiei, dat fiind faptul că oricine ar putea participa la tranzacţii ar cunoaşte identitatea beneficiarilor reali.
 
De asemenea, spune documentul, facilitează punerea la dispoziţie în timp util şi eficient a informaţiilor pentru instituţiile financiare, precum şi pentru autorităţi, inclusiv autorităţi din ţări terţe, implicate în combaterea unor astfel de infracţiuni. Accesul la informaţiile respective ar ajuta, de asemenea, investigaţiile privind spălarea banilor, infracţiuni principale asociate şi finanţarea terorismului.
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Porky
8.01.2021, 16:48:32

E vorba de conturile fraierilor sau alora cu bani putini. Doar nu se baga si in contul lui Dragnea din Brazilia sau a borfasului ala de ghita din doha sau unda ma-sa il are.

0 (30 voturi)
Tomescu Tom
8.01.2021, 17:48:05

Îmi place faza aia ,când ridici bani de la bancă, primiți prin transfer, și ești întrebat ..ce destinație au banii respectivi ! Sunt superbi în curiozitatea lor ... Odată am răspuns că vreau să-mi iau pantofi și să plătesc niște datorii la întreținere ... Vă dați seama că era o sumă modestă .. Persoana de la ghișeu a fost super indignată de spusele mele ... Cum adică ..pantofi și datorii la întreținere ? Mi-a fost teamă să nu cheme poliția ...

+10 (10 voturi)
Ionel Marcu
8.01.2021, 18:38:21

Indignată, Tom? Dar cum era persoana de la ghișeu căreia un client i-a răspuns că merge cu banii pe care urma să-i scoată, în Olanda, să f... prostituate?!

+10 (10 voturi)
Victor Nagy
8.01.2021, 18:44:08

....... Merita sa-i spui ca mergi pe centura ... si fetitele nu au inca in dotare un sistem sa platesti cu cardul .

-1 (21 voturi)
Emmanuel Goldstein
8.01.2021, 18:54:06

Ce intrbari idioate!!! In asteptarea celui mai sincer moldovean.. Danske, Deutsche, Sved Bank au spalat bani pe rupte cu precadere din Rusia, chiar sub nasul autorittilor nationale si europene. Directiva europeană pentru prevenirea şi combaterea spălării, urmareste maruntis, nu adevaratele tunuri.

0 (22 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările