De ce n-a putut România să obţină bani europeni cât ar dori domnul Ponta?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Domnul Ponta vorbeşte despre fonduri europene în necunoştinţă de cauză. Susţine că România a primit prea puţine fonduri structurale pentru perioada 2014-2020. Probabil că-l trag de mânecă baronii locali, care abia aşteaptă să-şi burduşească buzunarele cu bani europeni.

Dar, totuşi, de ce nu am putut primi bani europeni cât ar fi vrut domnul Ponta?

La Consiliul European din februarie 2013 s-a decis plafonarea bugetului 2014-2020 pentru fiecare stat din UE la 110% din bugetul pe 2007-2013 (în termeni reali). Adică alocarea pentru România nu putea să crească cu mai mult de 10%!

Decizia de plafonare vine pe fondul crizei economice, care a golit visteriile guvernelor din UE, făcându-le reticente la a mai finanţa bugetul european. Sigur, cârcotaşii vor spune că România nu a ştiut să negocieze bine în februarie 2013.  Dar, oare, chiar poţi să te baţi cu statele net plătitoare la bugetul UE, cerând mai mulţi bani? Şi în plus, măsura se aplică tuturor statelor din UE.

Ceea ce uită domnul Ponta este că la momentul aderării la UE, România a avut un guvern condus de un prim-ministru PNL, în sarcina căruia a intrat şi elaborarea Cadrului Naţional  Strategic de Referinţă, practic, documentul pe baza căruia România a primit banii de la UE.

Domnii de la guvernare au uitat, se pare, cât de mult a întârziat în 2007 guvernul condus de PNL pregătirea programelor operaţionale şi ghidurile solicitantului. Au uitat, de asemenea, că de aici au plecat problemele şi întârzierile în accesarea fondurilor europene.

Domnule Ponta, fondurile europene sunt pentru dezvoltarea României şi nu pentru baronii USL!
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite