Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

De ce n-a putut România să obţină bani europeni cât ar dori domnul Ponta?

8
5 Feb 2014 11:23:57
Petru Luhan

Domnul Ponta vorbeşte despre fonduri europene în necunoştinţă de cauză. Susţine că România a primit prea puţine fonduri structurale pentru perioada 2014-2020. Probabil că-l trag de mânecă baronii locali, care abia aşteaptă să-şi burduşească buzunarele cu bani europeni.


Dar, totuşi, de ce nu am putut primi bani europeni cât ar fi vrut domnul Ponta?

La Consiliul European din februarie 2013 s-a decis plafonarea bugetului 2014-2020 pentru fiecare stat din UE la 110% din bugetul pe 2007-2013 (în termeni reali). Adică alocarea pentru România nu putea să crească cu mai mult de 10%!

Decizia de plafonare vine pe fondul crizei economice, care a golit visteriile guvernelor din UE, făcându-le reticente la a mai finanţa bugetul european. Sigur, cârcotaşii vor spune că România nu a ştiut să negocieze bine în februarie 2013.  Dar, oare, chiar poţi să te baţi cu statele net plătitoare la bugetul UE, cerând mai mulţi bani? Şi în plus, măsura se aplică tuturor statelor din UE.

Ceea ce uită domnul Ponta este că la momentul aderării la UE, România a avut un guvern condus de un prim-ministru PNL, în sarcina căruia a intrat şi elaborarea Cadrului Naţional  Strategic de Referinţă, practic, documentul pe baza căruia România a primit banii de la UE.

Domnii de la guvernare au uitat, se pare, cât de mult a întârziat în 2007 guvernul condus de PNL pregătirea programelor operaţionale şi ghidurile solicitantului. Au uitat, de asemenea, că de aici au plecat problemele şi întârzierile în accesarea fondurilor europene.

Domnule Ponta, fondurile europene sunt pentru dezvoltarea României şi nu pentru baronii USL!
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

jula ion
5.02.2014, 16:29:46

De ce domnule Luhan nu te ocupi matale de cresterea oilor sau porcilor?Pe cine vrei sa prostesti?Ai dreptate .Banii nu sunt pentru baronii locali.Din cauza asta Guvernul BOC nu a putut atrage banii europeni.Basescu s-a imprumutat la FMI ca sa dea banii pe mina lui Nuti sa ne faca stranduri la malu Dunarii,parcuri in mijlocul mlastini si stadioane in panta. State net platitoare la bugetul UE.Petrica draga stii tu ca Romania lui Boc sa fi atras mai multi bani de la UE si am ramas in urma?De ce Polonia a primit mai multi bani pentru 2014-2020?Pentru ca acolo a negociat un PM. si un Presedinte nu un yesman care tace fericit ca il tin aia in functie.Mai esti in PDL sau faci bagajele pentru PMP?Sunt curios daca mai prinzi un loc pe vreo lista ca in PE ma cam indoiesc.

0 (6 voturi)
Kiraly Attila
5.02.2014, 19:04:06

Auzi luhane,cat e amr-ul??? cat vei mai fi europarl??? 2 luni??? dupa aceea ce faci, te angajezi la pmp pe post de pupincurist la nutzi udrea???? Vezi ca nutzi e foarte aproape de dna si o condamnare penala , dupa ridzi ea urmeaza !!!

-2 (6 voturi)
Mihai Popa
6.02.2014, 10:07:06

Spre stiinta domnului Jula. Eu sunt economist de profesie, am fost la specializare pe tema fondurilor europene si stiu despre ce vorbesc. Spuneti in mare parte neadevaruri. Polonia a primit mai multe fonduri, deoarece a demonstrat ca-i si poate cheltui. A avut si avantajul aderarii mai devreme cu 3 ani la UE.Este adevarat ca niciun partid nu a fost si nici usl nu este capabil sa atraga fonduri europene mult mai multe, din simplul motiv ca nu-i pot cheltui cum vor si nu pot sa-i ,,sifoneze'' ca pe fondurile de la bugetul de stat. Mai sunt si alte motive, dar nu cred ca este locul pentru a le expune, cel mentionat fiind cel mai important. Eu as foarte fericit sa ajungem la un grad de absortie de peste 60 % a fondurilor alocate in ambele exercitii financiare. Domnul Luhan are dreptate in ceea ce spune. Nu mai apreciati persoana in functie de simpatiile personale, ci doar in functie de ceea ce spune. Este mai inteligent asa. Cu respect, Mihai Popa

+1 (1 vot)
Claudiu Ionut
6.02.2014, 11:48:56

Daca nu va mai "alegeti" la viitoarele europarlamentare va puteti angaja usor pe functia de trombonist la cum incercati sa duceti opinia publica cu presul. Parca era vorba ca banii europeni sunt ocoliti pentru ca pot fi controlati si chiar recuperati daca sunt cheltuiti aiurea, plus ca exista OLAF. A avut PDL/Boc o performanta nemaipomenita in atragerea de fonduri europene? Astia de bine, de rau, au dublat cel putin rata de absortie, dar nici aia multumitoare. Pana in 2013 Romania a contribuit la bugetul UE cu peste 9 miliarde de euro, si a atras vreo 5 miliarde, in timp ce la dispozitie au avut peste 19 miliarde de euro. Inteleg ca aveti sarcina de partid criticarea USL-ului, mi se pare normal sa o faceti, dar barem aveti deontologia de a folosi argumente credibile, nu ce fantezii credeti ca ar da bine la cititori. Deocamdata Romania prefera sa se imprumute de pe piata libera si nu sa foloseasca banii europeni pentru simplul motiv ca cine da banii nu-l intereseaza ce face Guvernul Romaniei cu banii aia (precum cele 20 miliarde euro luati de Boc/Basescu), si care se regasesc in consum sau capitalizarea bancilor (dintre care numai CEC mai este a Romaniei), interesul este sa ii dea inapoi cu dobanda.

-1 (1 vot)
Ara Brandiana
6.02.2014, 12:41:23

Cred ca USL a inceput sa va bage in traista nu numai malai ci si o punga cu substante euforice....prea sunteti extaziati, nenicilor!

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările