Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

De ce nu merg afacerile în România

4
28 Dec 2018 17:00:17
Autor: Afrodita Cicovschi

Un sondaj publicat vineri de Banca Naţională a României arată că majoritatea companiilor au probleme dificil de rezolvat din punct de vedere al finanţării, în mare parte din cauza multiplelor schimbări legislative.

„Nivelul ridicat al fiscalităţii şi impredictibilitatea mediului fiscal continuă să domine clasamentul celor mai presante probleme pentru companii. Astfel, cei doi factori au fost consideraţi de 60 la sută şi, respectiv, de 59 la sută dintre companii ca având o influenţă semnificativă asupra activităţii lor”, se arată în raportul BNR.
 
Sondajul privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România (FCNEF) surprinde opiniile sectorului real cu privire la cele mai presante probleme în desfăşurarea activităţii, percepţia privind costul finanţării, nivelul maxim suportabil privind rata dobânzii şi efectele unor posibile evoluţii nefavorabile ale acesteia, percepţia asupra implicaţiilor unei posibile aprecieri/deprecieri a monedei naţionale.
 
Analiza este realizată pe baza răspunsurilor companiilor  la sondajul menţionat, iar principalele concluzii sunt următoarele:
 
▪ în ansamblu, în ultimele 6 luni, companiile au resimţit problemele într-o manieră mai puţin acută, rezultatele fiind susţinute de creşterea economică înregistrată pe plan intern şi de costurile de finanţare care sunt, în continuare, la un nivel relativ redus.
 
Cu toate acestea, unele preocupări legate de evoluţia mediului de afaceri se menţin.
 
Nivelul ridicat al fiscalităţii şi impredictibilitatea mediului fiscal continuă să domine clasamentul celor mai presante probleme pentru companii. O altă provocare o reprezintă problemele legate de creşterea costurilor cu forţa de muncă şi a celor de producţie, care rămân în topul celor mai importante probleme pentru companii, ca urmare a presiunilor generate de majorările salariale.
 
▪ intenţiile companiilor privind contractarea unui credit s-au menţinut neschimbate comparativ cu exerciţiul anterior. Astfel, 62 la sută dintre companii nu ar lua un credit în lei, iar 66 la sută nu ar lua un credit în euro, indiferent de costul acestora, deoarece intenţionează să îşi reducă gradul de îndatorare.
 
▪ capacitatea companiilor de a face faţă unor evoluţii nefavorabile privind rata dobânzii este redusă. Mai mult de jumătate din firmele chestionate care au credite în lei au răspuns că o majorare cu până la 3 puncte procentuale le-ar afecta semnificativ activitatea şi/sau capacitatea de rambursare a creditului. Similar, cea mai mare parte a companiilor care deţin credite în euro apreciază că activitatea acestora ar fi semnificativ afectată dacă rata dobânzii ar creşte cu până la 3 puncte procentuale.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Gabriel Gabriel
28.12.2018, 19:24:20

Cand ai la conducere niste ticalosi analfabeti, nu ai cum sa beneficiezi de un mediu de afaceri stabil. Aceste puslamale psdiste vor da atacul la borcanele cu miere stranse cu sudoare de catre antreprenori pentru ca au promis mai mult decat pot da si pe de alta parte, si-au triplat salariile si pensiile, nemaivorbind de afacerile dubioase pe care le au.

+4 (4 voturi)
Galeriu Crestinu
28.12.2018, 20:32:49

Intrebati-i pe capitalistii cu experienta din UK, Germania, etc care dupa 1-2 ani au si dat faliment in Romanica....si acum plang dupa banii pierduti pe spagi, amenzi la DIICOTT, SRI si alte "organe" de CTRL... tooooti treceau in "vizita" sa-si umple gentile.....

+2 (2 voturi)
Mihai Popescu
29.12.2018, 00:48:17

Afacerile nu merg bine pt. ca de 29 de ani traim intr-un regim securisto - mafiot care si-a creat tot felul de privilegii in detrimentul cetatenilor cinstiti. Daca nu faci parte din gasca lor atunci poti avea cel mult o taraba pt. ca sa vinzi in piata.

Alexandru Preda
29.12.2018, 10:24:56

A nu se confunda afaceriștii puși pe munca și care au inițiativa cu cei care visează doar sa ajungă într-o zi sa stea acasă și sa trăiască în lux, iar alții sa muncească la firme cu salarii mici. Și sa își poată angaja fictiv și plăti salarii unor membrii ai familiei. Mentalitatea omului de afaceri contează mult atunci când vrei sa reușești. Nu conteaza numai mediul de afaceri din țară.

Modifică Setările