De ce rămân românii fideli Pilonului II, în pofida stratagemelor PSD de a-i atrage în sistemul public de pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensii private - pensie FOTO 123 RF

Românii nu se înghesuie să-şi transfere contribuţiile lunare de la Pilonul 2 la pensiile de stat şi nici nu o vor face, a declarat pentru „Adevărul” economistul Dragoş Cabat, explicând şi care sunt motivele.

Este extrem de dificil să-i convingi pe oameni să-şi transfere contribuţiile lunare de la Pilonul 2 la pensiile de stat, atât timp cât ei pot verifica oricând, online, câţi bani au strâns la fondurile de pensii private obligatorii şi văd cum le cresc aceste fonduri, a explicat economistul.

În plus, banii sunt viraţi în conturi nominale, ceea ce le dă oamenilor certitudinea că sunt ai lor şi că ei îi vor primi când vor ieşi la pensie, a adăugat acesta.

„Ştiu că-s banii lor. E complicat să convingi un om să se transfere la Pilonul 1. Contul e nominal. Cum să dai banii statului, când nu ştii dacă tu îi vei mai primi. Nu e cinism! Nu e vorba aici că nu vrei să-i dai bunicuţei cu pensia mică! E vorba de teama legată de viitorul tău, pentru că la Pilonul 1 se iau contribuţiile pentru plata pensiilor actuale şi nu se ştie ce va fi când vei ieşi la pensie. 

Nu ai ncio garanţie! Pe de altă parte, şi dacă ar cere transferul contribuţiilor de la Pilonul 2 la Pilonul 1, câştigul ar fi infim. E vorba de numai 3,75% din venitul lunar care s-ar duce la pensiile de stat. Asta s-ar traduce undeva la circa 7 – 10 lei în plus la pensia de stat. 

Vor fi foarte puţini cei care se vor transfera. Legea (Ordonanţa 114, cea care permite românilor să opteze pentru transferul contribuţiilor – n. red.) nu şi-a atins scopul. Este o lege populistă, fără niciun calcul în spate, făcută de nişte neprofesionişti din punct de vedere economic şi complet incompetenţi”, a declarat Dragoş Cabat pentru „Adevărul”.

Numărul celor care au depus cereri de încetare a plăţilor către Pilonul 2 este infim

Foarte puţini români din cei care virează lunar contribuţii la pensiile private obligatorii (Pilonul 2) au hotărât să şi le transfere la pensiile de stat, reiese din datele centralizate de Hotnews.

Potrivit acestora, deşi cererea de încetare a plăţilor către Pilonul 2 şi transferul lor la Pilonul 1 a fost adoptată de Autoritatea de Supreveghere Financiară (ASF) de mai bine de două luni, numărul celor care au depus-o la administratori este infim.

Astfel, BCR Pensii, companie care gestionează contribuţiile a peste 646.000 de participanţi, a declarat că a primit doar 26 de cereri până în prezent, acesta fiind cel mai mare număr de cereri depuse dintre toate fondurile de pensii private obligatorii.

Numărul cererilor depuse la Aegon Pensii Private, companie care gestionează pensiile a peste 912.000 participanţi, a fost de doar 4, celelalte fonduri anunţând că numărul cererilor este infim, în raport cu numărul participanţilor. Este vorba despre NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private, cu peste 1,99 milioane de participanţi la sfârşitul lunii aprilie 2019; Allianz-Ţiriac Pensii Private, al doilea mare administrator de pensii private, cu peste 1,57 milioane de participanţi; BRD Pensii, cu peste 428.000 de clienţi; Metropolitan Life, cu peste 1,02 milioane de participanţi. Singurul fond de pensii private obligatorii care nu a furnizat încă date oficiale este Generali (cu peste 745.000 de participanţi).

Peste 7,32 de milioane de români contribuiau la Pilonul II la sfârşitul lunii aprilie, valoarea activelor depăşind 52,2 miliarde de lei, conform celor mai recente date publicate de ASF.

"Consider că numărul mic al transferurilor este cea mai bună dovadă a încrederii pe care populaţia o are în modul în care sunt administraţi banii lor în Pilonul II", a declarat Radu Crăciun, directorul general al BCR Pensii şi preşedinte al APAPR (Asociaţia care reprezintă toţi cei şapte administratori de pensii private).

Banii strânşi la Pilonul 2 rămân ai contribuabililor

Cererea de încetare a plăţilor contribuţiilor la Pilonul II se face către administratorii fondurilor, iar solicitarea îşi va face efectul începând cu contribuţiile aferente lunii în care a fost depusă.

Fondurile deţinute până la data transferului în sistemul public de pensii vor rămâne în conturile personale ale acestora, gestionate în continuare de administratorul care le-a gestionat anterior fondul de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată.

Normele pentru aplicarea controversatei Ordonanţe 114, elaborate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, au fost publicate joi în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare de la data de 1 iulie. Acestea prevăd modalitatea prin care administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul 2) vor raporta ASF datele individuale ale celor care au ales să-şi transfere contribuţia lunară de la pensiile private, la pensiile de stat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite