Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Declaraţia privind beneficiarul real pentru firme, amânată. Năsui: Vom încerca să convingem coaliţia să revenim la sistemul din Austria

0
11 May 2021 18:03:37
Autor: Melania Agiu
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Declaraţia privind beneficiarul real va fi amânată până la 1 octombrie, a decis coaliţia de guvernare, conform ministrului Economiei, Claudiu Năsui.

„Ieri în şedinţa de coaliţie s-a decis ca declaraţia de beneficiar să fie amânată până la 1 octombrie. Până atunci vom încerca să convingem coaliţia să revenim la sistemul din Austria. Adică sistemul care s-a aplicat şi anul trecut în România, prin legea 108/2020, care nu chinuie sute de mii de firme cu o birocraţie inutilă”, a transmis ministrul, marţi, pe pagina sa de Facebook.
 
Acesta a precizat că declaraţia  conţine informaţii pe care autorităţile le deţin deja.
 
„Declaraţia de beneficiar real este o declaraţie de aproximativ 10 foi prin care statul ne cere informaţii pe care le are deja. Şi ni-le cere nu numai o dată, ci în fiecare an, chiar dacă nu se schimbă nimic. Reuşisem să eliminăm această declaraţie anul trecut, dar ea a revenit din cauza unui amendament care a fost strecurat pe furiş într-o lege anul acesta”, a explicat Năsui.
 
Conform legii, persoanele juridice care nu depun declaraţia riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
 
Năsui a explicat că, potrivit unei directive a Uniunii Europene, statul român are obligaţia de a menţine un registru central cu beneficiarii reali ai firmelor din România. Directivele sunt obligatorii, dar felul în care statele membre ale UE decid să le implementeze este la latitudinea lor, iar în România „statul alege de obicei să implementeze directivele în modul cel mai dur mod posibil”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările