Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Declaraţia unică 2021. Termenul-limită de depunere a formularului la ANAF este 25 mai

0
12 May 2021 15:10:48
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) aminteşte persoanelor fizice care au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, că termenul până la care pot depune Declaraţia Unică este data de 25 mai 2021.

Astfel, pentru a veni în ajutorul persoanelor fizice care au obligaţia depunerii, în anul 2021, a declaraţiei unice, ANAF pune la dispoziţie mai multe modele pentru completarea acesteia, respectiv în cazul: 
 
- persoanelor care obţin venituri din activităţi independente impuse în sistem real; 
 
- persoanelor care obţin venituri din activităţi independente impuse la norma de venit; 
 
- persoanelor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (contracte de închiriere în lei şi valută); 
 
- persoanelor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (contract de închiriere în lei); 
 
- persoanelor fără venituri care optează pentru plata contribuţiei la sănătate.
 
Declaraţia unică (212) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 14/2021, se completează atât pentru declararea impozitului pe veniturile realizate şi a contribuţiilor sociale datorate pe anul 2020, cât şi pentru impozitul estimat şi a contribuţiilor sociale aferente pe anul 2021.
 
„Fiecare model de completare poate fi descărcat gratuit de pe portalul-ul ANAF din Secţiunea asistenţă pentru contribuabili, Subsecţiunea Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente şi alte materiale informative/Modele de completare a declaraţiei unice. Acestea conţin indicaţii vizuale pentru completarea secţiunilor declaraţiei unice în funcţie de venitul obţinut.”, transmit reprezentanţii ANAF.
 
Conform Legii nr. 295/ 2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, precum şi aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare, în cazul persoanelor fizice nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor de venit, precum şi a declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 500 lei.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările