Deficitul României va ajunge la 6,7% din PIB în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adâncirea deficitului bugetar comparativ cu anul anterior are loc pe fondul reducerii activităţii economice în sectoarele afectate de COVID-19 FOTO wall-street.ro
Adâncirea deficitului bugetar comparativ cu anul anterior are loc pe fondul reducerii activităţii economice în sectoarele afectate de COVID-19 FOTO wall-street.ro

Guvernul estimează că deficitul bugetar al României va ajunge la 6,7% în acest an, atât în termeni cash, cât şi ESA, arată Programul de convergenţă 2020 publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Programarea bugetară conform Strategiei fiscal bugetare prevedea un deficit ESA de 3,6% pentru anul 2020. Acum, atât deficitul cash cât şi ESA sunt planificate pentru anul 2020 la un nivel de 6,7% din PIB. Diferenţa faţă de acel nivel este explicată de criza generată de pandemia COVID-19, pe de o parte pierderea de venituri cauzată de încetinirea activităţii economice generată de pandemie, iar pe de altă parte de creşterea cheltuielilor cu echipamente medicale şi asistenţa socială (şomaj tehnic, indemnizaţii pentru părinţii care stau acasă cu copii, etc.). Deficitul bugetar ESA este în creştere cu aproximativ 2,4 puncte procentuale faţă de nivelul din 2019.

Guvernul precizează că  estimările privind veniturile şi cheltuielile bugetare sunt afectate de perspectivele privind desfăşurarea crizei de sănătate publică şi implicaţiile economice ale acesteia. În acest context, adâncirea deficitului bugetar comparativ cu anul anterior are loc pe fondul reducerii activităţii economice în sectoarele afectate de COVID-19, dar şi ca urmare a creşterii cheltuielilor sociale sau de stimulare a economiei, potrivit documentului.

Veniturile bugetare totale sunt estimate să crească de la nivelul de 31,7% din PIB în anul 2019 la un nivel de 32,7% din PIB în anul 2020, în special pe baza creşterii ponderii în PIB a contribuţiilor sociale (cu 0,2 pp) şi a categoriei altor venituri (cu 1,1 pp). În ceea ce priveşte celelalte categorii de venituri, cele din impozitele curente pe profit şi venit sunt prevăzute să rămână la acelaşi nivel ca în 2019, respectiv de 4,8% din PIB, în timp ce veniturile din impozite şi taxe pe bunuri şi servicii vor înregistra o scădere cu 0,1 pp în 2020 faţă de 2019. Proiecţiile veniturilor bugetare pentru anul 2020 au la bază evoluţia pozitivă moderată a fondului de salarii şi scăderea consumului privat estimate în contextul crizei pandemice.

Dinamica estimată pentru cheltuielile bugetare pentru 2020 este mai amplă, fiind prevăzută o creştere a cheltuielilor cu aproximativ 3,5 pp, de la un nivel de 36% din PIB în 2019 la 39,5% din PIB în 2020. Această creştere are la bază majorarea semnificativă a ponderii transferurilor sociale în PIB cu aproximativ 1,4 pp, până la un nivel de 13,2% din PIB în 2020, precum şi creşterea ponderii subvenţiilor de la 0,4% din PIB la 1,2% din PIB. Conform precizărilor Eurostat cheltuielile cu şomajul tehnic şi asistenţa socială legată de pandemia COVID-19 au fost înregistrate pe clasificaţia ESA ca subvenţii pe producţie. Creşteri sunt înregistrate şi la celelalte categorii de cheltuieli, dintre care menţionăm creşterea ponderii cheltuielilor salariale cu 0,4 pp şi creşterea formării brute de capital fix cu 0,3 pp.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite