Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Modernizarea reactoarelor de la Cernavodă. Deputaţii au aprobat proiectul de ratificare a Acordului România-SUA

1
12 May 2021 16:01:48
Autor: Melania Agiu
Foto: Nuclearelectrica
Foto: Nuclearelectrica

Camera Deputaţilor a aprobat, miercuri, cu 307 voturi „pentru” şi două abţineri, legea care ratifică acordul cu SUA privind realizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă şi retehnologizarea reactorului 1.

„Este un pas mare care l-am făcut spre adoptarea, spre ratificarea acestui acord şi spre întărirea parteneriatului strategic între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite. A fost semnat la Bucureşti în decembrie, a fost semnat, de asemenea, un memorandum între Guvernul României şi Banca de Export-Import a SUA pentru o linie de finanţare de 7 miliarde de dolari pentru proiecte în energie, în domeniul nuclear şi în domeniul gazelor naturale.”, a declarat ministrul Energiei, în Parlament, transmite News.ro
 
Acesta a precizat că este convins că acordul va fi ratificat în scurt timp şi de Senat pentru a putea fi pus în practică în aşa fel încât să se poată începe investiţiile la Cernavodă, unităţile 3 şi 4, şi retehnologizarea unităţii 1.
 
Acordul vizează mai multe arii de cooperare, printre care: proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, retehnologizarea unităţii 1, cooperarea în domenii precum reglementarea, cercetarea şi dezvoltarea, schimburi între laboratoare de cercetare şi universităţi, pregătirea personalului.
 
Adiţional proiectelor actuale, proiectului unităţilor 3 şi 4 şi retehnologizării unităţii 1 CNE Cernavodă, acordul prevede şi cooperarea pe termen lung şi foarte lung prin posibilitatea dezvoltării reactoarelor modulare mici în România, pe un amplasament care urmează a fi stabilit, în vederea asigurării  în viitor a flexibilităţii şi scalabilităţii tehnologiilor nucleare.
 

Unităţile 3 şi 4, în conservare din 1992

Construcţia reactoarelor 3 şi 4 a demarat în perioada 1984 – 1985, unităţile fiind trecute în conservare în 1992, când rata totală de finalizare na lucrărilor era de circa 15% pentru unitatea 3 şi 14% pentru unitatea 4.
 
Discuţiile pe tema dezvoltării unităţilor 3 şi 4 a fost reluată în 2003. Studiul de fezabilitate realizat de Deloitte&Touche şi prezentat Consiliului de Administraţie al SNN SA în luna martie 2006, a identificat ca solutie optimă pentru realizarea Unităţilor 3 şi 4, înfiinţarea unei Companii de Proiect formată din investitori locali şi străini, proiect asumat de Guvern la 14 septembrie 2006.
 

Negocierile, prelungite succesiv

CGN a fost declarat investitor calificat la data de 9 septembrie 2014 şi investitor selectat la data de 17 octombrie 2014, dată la care a şi fost semnată Scrisoarea Comună privind intenţia de realizare a proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă.
 
La 22 octombrie 2015, acţionarii SNN au aprobat semnarea Memorandumului de Înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea şi dezafectarea Unităţlor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, document ce a fost semnat la data de 9 octombrie 2015, moment din care au demarat negocierile.
 
Acordul între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România, a fost semnat la Bucureşti, la 9 decembrie 2020 şi la Upper Marlboro, la 4 decembrie 2020.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

IonIon Codreanu
12.05.2021, 16:34:00

Centrala de la Cernavodă a fost construită cu Canada. Nu văd nicăieri efortul de colaborare în continuare cu Canada! Am bănuieli că aducerea USA (fără îndoială capabilă să facă treabă bună!) este legată de costuri foarte mult majorate. Că americanii sunt înnebuniți după bani și îi obțin ușor de la subdezvoltați (emergenți, la modă). Avem o experiențe în domeniu... Dar, pentru noi USA este un tătic care ne îngrijește! Nu am părăsit mentalitatea infantilă. Sau, ca și pe vremea turcilor (sute de ani...) ”cei de sus” erau răsplătiți pentru asta.

-3 (3 voturi)
Modifică Setările