Deputatul USR Claudiu Năsui: FMI ne cere fie să scădem cheltuielile, fie să creştem taxele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
claudiu nasui

Comisia de buget finanţe din Camera Deputaţilor a primit marţi o delegaţie a FMI, care a venit în România pentru a discuta despre starea economiei şi a finanţelor statului.

Deputatul USR, Claudiu Năsui, a afirmat ulterior că reprezentanţii FMI-ului trag un semnal de alarmă privind economia României: fie scădeţi cheltuielile, fie creşteţi taxele.

“Astăzi (marţi – n. red.) comisia de buget-finanţe s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, cel mai puternic organism financiar internaţional. Reprezentanţii fondului au venit să discute starea economiei române şi a finanţelor statului. Da, am avut creştere economică, dar aceasta a venit pe fondul politicilor ultra-pro consum şi nu pe căi sustenabile. Iar asta ne va costa foarte mult în viitor. Politicile din 2017 au fost complet dedicate creşterii consumului. Din ce bani? Din creşterea taxelor, din tăierea investiţiilor statului şi din datorie publică combinată cu explozia cheltuielilor cu salariile bugetarilor şi asistenţa socială (inclusiv pensii), a scris Năsui pe pagina sa de facebook.

Acesta a explicat vizita delegaţiei FMI prin faptul că Fondul “simte” când o ţară nu o duce bine, nu are suficiente fonduri şi are nevoie de împrumuturi.

“FMI-ul nu vine într-o ţară de bine ce îi este. FMI-ul vine atunci când o ţară are nevoie de împrumuturi şi nimeni nu-i mai dă decât la dobânzi foarte mari. Atunci vine FMI-ul şi îţi dă banii. Dar, desigur, pune şi câteva condiţii. Condiţii care vizează capacitatea ţării de a-şi replăti datoria contractată dar şi care îi afectează indirect suveranitatea. Mai ţineţi minte discuţiile din Grecia din timpul crizei? Când se plângeau grecii că nu FMI face legislaţia, ci parlamentul. Problema e că dacă ai ajuns în halul în care ai nevoie de banii de la FMI, FMI va face legislaţia. Acum FMI-ul vine pentru că a crescut dramatic probabilitatea ca România să aibă nevoie de împrumuturile ei. Este o tatonare”, a adăugat deputatul.

FMI se aşteaptă ca România să nu facă faţă cheltuielilor

Pe de altă parte, deputatul arată că FMI-ul anticipează că, la primele şocuri în economia globală, România nu va reuşi să facă faţă cheltuielilor fixe “pe care le-a explodat PSD-ul în 2017 şi va avea nevoie de finanţare”.

„Reprezentanţii FMI-ului ne-au avertizat încă o dată despre situaţia dramatică a deficitului structural al statului român (adică a diferenţei între cât cheltuie şi cât încasează o ţară corectat pentru factori pasageri şi pentru momentul în care se află în cadrul ciclului economic). Statul va trebui fie să-şi scadă cumva cheltuielile fixe, care sunt foarte greu de scăzut după ce au fost crescute. Fie să crească taxele pentru a face faţă acestor cheltuieli sporite şi care au explodat în 2017”.

Cât să mai creştem consumul?!

Referindu-se la creşterea economiei de anul trecut, bazată pe consum, nu pe investiţii şi creştere a producţie, Năsui spune că “nu vom putea să tot dopăm consumul ca să ne crească PIB-ul”. 

„Ce am făcut în 2017 este că ne-am fragilizat economia în caz de criză. Şi în loc să construim o marjă sănătoasă care să ne permită să facem faţă şocurilor viitoare, care sigur vor veni, noi vom avea probleme grave. Şi asta înseamnă că vom fi complet dependenţi de bunăvoinţa unor instituţii precum FMI-ul care să vină să ne împrumute atunci când ajungem la ananghie. Tot ce putem face este să sperăm că nu va veni o criză economică internaţională prea curând”, încheie politicianul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite