Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Deşi şi-a îmbunătăţit estimările, Banca Mondială este mai puţin optimistă decât Guvernul. Se aşteaptă ca economia României să avanseze cu numai 4,5%

3
10 Jan 2018 10:22:24
Autor: Elena Deacu

Banca Mondială şi-a îmbunătăţit estimările pentru creşterea economică pe care o va înregistra România în acest an. Instituţia prognozează că economia ţării noastre va înregistra un avans de 4,5% în 2018 şi de 4,1% în 2019, faţă de o expansiune de 3,7% şi, respectiv, 3,5%, previzionată în iunie, se arată în raportul „Global Economic Prospects”, publicat de Banca Mondială şi citat de Agerpres.

Cu toate acestea, estimarea Băncii Mondiale este mai puţin optimistă decât a Guvernului, care prin Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează că România va avea în acest an o creştere economică de 5,5%.

De asemenea, Banca Mondială se aşteaptă ca România să raporteze pentru 2017 o creştere a PIB-ului de 6,4%, faţă de 4,4%, previzionată în iunie.

Expansiunea ar urma să se atenueze în 2020, când economia României va înregistra un avans de 3,5%, se arată în raportul publicat de Banca Mondială.

Instituţia financiară internaţională consideră că noi privatizări în Europa Centrală (unde sunt incluse România, Polonia, Ungaria şi Bulgaria) reprezintă o oportunitate pentru sporirea productivităţii, în special dacă acestea sunt însoţite de îmbunătăţirea managementului şi a guvernanţei corporatiste, de extinderea accesului la pieţele internaţionale şi de buna funcţionare a cadrului legal şi instituţional. Pe lângă privatizări, există oportunităţi importante pentru întărirea guvernanţei şi, prin urmare, a productivităţii întreprinderilor de stat, ilustrate de eforturile făcute de România şi Macedonia, se arată în raportul publicat de Banca Mondială.

În România, mai multe întreprinderi de stat au fost depolitizate, iar Consiliile lor de Administraţie au fost profesionalizate, în perioada 2013 - 2016. De asemenea, România a adoptat în 2016 Legea guvernanţei întreprinderilor de stat, care îmbunătăţeşte criteriile pentru selectarea şi evaluarea şefilor întreprinderilor de stat şi introduce monitorizarea performanţei pentru alţi directori.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Val Petru
10.01.2018, 10:56:02

Cel mai probabil, cresterea economica reala in Romania va fi, pentru intreg anul 2018, de 4,9% - 5,1%, depasind estimarile BM si FMI.

Lucifer
10.01.2018, 12:06:32

Depinde dacă România va creşte cheltuielile cu investiţiile, inclusiv atragerea de fonduri europene şi de investiţii străine. Creşterea pe baza consumului se va limita, inclusiv măreţele realizări din agricultură vor fi mai reduse. Dacă nu se creşte valoarea investiţiilor, creşterea economică nu poate fi mai mare de 4%.

Stefan din nord
10.01.2018, 13:23:47

Daca scria cineva pe aici la inceputul anului 2017 ca Romania va avea o crestere de PIB de 6.4 la suta la sfarsitul anului era socotit nebun sau pesedist inrait Iata ca Banca Mondiala estimeaza aceasta cifra mai mult decat neasteptata

Modifică Setările