Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Despre consultări. Lecţia de economie despre reducerea CAS şi alte măsuri de creştere a potenţialului economiei româneşti

5
13 Jul 2014 15:54:14
Cristian Socol

S-a scris despre faptul ca, postcriza, potentialul economiilor din Uniunea Europeana s-a redus la jumatate. Este adevarat, dar mult mai important este cum reusesti sa recuperezi aceasta pierdere de potential cat mai rapid. Unele tari au reusit altele nu. Romania este undeva la medie dar perspectiva oferita de ultimii ani arata optimism cu privire la inchiderea decalajului de productie (output gap) recesionist pe termen scurt.

Cresterea PIB potential se poate face printr-un pachet de masuri integrate intr-o viziune macroeconomica consistenta cu teoria si practica economica.  In prima parte o sa explic viziunea teoretica convenita cu PM Ponta asupra stimularii PIB potential in Romania. A doua parte va explica algoritmul de masuri implementate / ce vor fi implementate pana in toamna.
 

Primul aspect – despre teoria folosita. Folosim modelul AD (aggregate demand) – AS (aggregate supply) pentru a demonstra ca stimulii fiscali trebuie acompaniati cu masuri complementare care sa stimuleze oferta agregata pe termen mediu si lung LRAS). Blocam astfel situatia in care economia romaneasca s-ar putea confrunta cu problema deficitelor gemene – bugetar si de cont current – si cresterea preturilor in viitor, asa cum am mai vazut in 2005, cand implementarea masurilor de relaxare fiscala s-a facut gresit.

Pentru a intelege aceste efecte, trebuie sa facem distinctie intre efectele stimularii fiscale – sa luam exemplu reducerea CAS si scutirea de impozit pe profitul reinvestit - pe termen scurt si cele pe termen lung .

Stim ca anul acesta cresterea economica va fi echilibrata, in sensul transferului dinspre cererea externa spre cererea interna. Oricum, pe termen scurt, stimulii acordati economiei in sensul cresterii cererii agregate (reintregirea salariilor, cresterea pensiilor, cresterea venitului minim, reducerea TVA la paine, relansarea creditarii ...) trebuiau insotiti de stimuli de reducere a fiscalitatii prin reducerea CAS + scutirea de impozit pe profitul reinvestit, de natura sa balanseze ramanerea in urma a ofertei agregate fata de cererea agregata.

Daca nu am fi adoptat aceste masuri, cererea agregată ar fi crescut (AD0→AD1) astfel încât economia s-a deplasat din E0 în E1. PIB efectiv ar creste puternic pe termen scurt de la PIBefectiv0 = pPIB0 pana la PIB efectiv1. Pe termen mediu (şi tendinţa va continua şi pe termen lung), fara adoptarea unor masuri complementare de crestere a ofertei agregate si a potentialului economic, economia ar fi  tins spre punctul E2 (ca urmare a deplasării ofertei agregate LRAS0→LRAS1). Creşterea PIBpotenţial ar fi fost mult mai mică decât cea a PIB pe termen scurt, obţinută prin stimularea cererii agregate. Excesul de cerere agregata (mai ales de bunuri din import) ar fi condus la ritmuri ridicate de crestere economica, insotita de  cresterea deficitelor bugetare si de cont curent si cresterea preturilor.

Al doilea aspect – despre pachetul de masuri de implementat. Pentru a creste potentialul economiei romanesti si rezolva aceste dezechilibre, am propus măsuri complementare: reducerea contributiilor si taxelor platite pentru forta de munca, pentru a creste gradul de ocupare si a scoate la suprafata locuri de munca din economia subterana; neimpozitarea profitului reinvestit şi acordarea de facilitati fiscale investitiilor straine importante, pentru a stimula afacerile; facilitati fiscale la importul de tehnologie, pentru a creste productivitatea muncii; scheme de ajutor de stat pentru investitii majore si creare de locuri de munca; scheme de minimis pentru IMM uri inovative; scheme de ajutor de stat si garantare a imprumuturilor pentru investitii in domeniile strategice definite de Guvern in Planul de Investitii strategice si Ocupare de locuri de munca; masuri pentru functionalizarea unui mediu concurential competitiv si proiecte pentru reducerea evaziunii si combaterea muncii la negru. Anul viitor propunem cresterea deducerilor personale, pentru a atenua polarizarea dintre gospodariile bogate si cele sărace.

Masurile complementare de stimulare a ofertei agregate pe termen mediu si lung (propuse mai sus) vor fi capabile să determine o creştere mai mare a PIBpotential (PIBpotential0→ PIBpotential2) faţă de creşterea PIB potenţial din modelul iniţial. Oferta agregată LRAS va creşte cu o mărime mai mare astfel încât se va deplasa mai mult spre dreapta (faţă de situatia inţiala) (LRAS0→LRAS2). Deficitele bugetare vor fi mai mici, presiunile inflaţioniste mai puţin apăsătoare (P0→P2), iar magnitudinea deficitului de cont curent mai mică. Se creează astfel un cerc virtuos.

Cresterea PIB potential este de natura sa ajute si la obtinerea unui deifict bugetar structural mai redus si astfel la apropierea de tinta total nefezabila angajata cu UE in 2011 / inceput de 2012 - astfel incat Romania sa atinga 1% din PIB deficit bugetar structural in 2015, cu mult inaintea Austriei, Spaniei, Portugaliei, Italiei, Ungariei, Poloniei s.a.

Quod erat demonstrandum

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Vanatorul/d.c.
13.07.2014, 18:03:39

D-le Socol, am si eu o intrebare..In afara de dumneata mai este vreun propagandist pesedist visator, care sa creada in ..teoriile astea..? Si pe astea de unde ati mai scos-o : "Stim ca anul acesta cresterea economica va fi echilibrata, in sensul transferului dinspre cererea externa spre cererea interna"..! De unde "stim" asta..? V-a anuntat dl. Ponta ca baga el o Ordonanta de Urgenta care sa-i faca pe toti romanii castigatori la loto..?

+3 (3 voturi)
GD Toma
13.07.2014, 20:10:41

Alimente ce-ți tratează problemele hormonale Dieta este cea care schimbă modul în care chimia creierului, hormonii, sistemul digestiv și întregul corp funcționează. De aceea, este bine să elimini toate alimentele procesate, zahărul, cerealele rafinate, grăsimile nesănătoase, precum și produsele de origine animală care conțin hormoni suplimentari. Iată ce este indicat să consumi... http://www.clickpentrufemei.ro/Alimente-ce-ti-trateaza-problemele-hormonale_0_14154.html

0 (2 voturi)
Eroul Bula
14.07.2014, 10:25:33

Dupa umila mea parere Cristian Socol habar n-are ce scrie in articol (vreun copy-paste, ceva, ca se poarta la guvern). Ca sa ne referim la lucruri mai usor de inteles: Scadem CAS cu 5% ca sa stimulam firmele. OK, pentru anul asta sunt bani dar pentru la anul nu sunt. Ce facem? Marim impoziteleeeeee ! Care impozite? Pai, de exemplu, marim pana la de 20 de ori impozitele pe casele / apartamentele, proprietati ale persoanelor fizice, daca sunt utilizate de catre firme. Sa fim bine intelesi, nu vorbesc de mari corporatii ci de un numar imens de firmulite mici si amarate in care patronul (sau maica-sa de 80 de ani, sau vreo bunica/matusa) si-a pus la dispozitie casa/apartamentul pentru ca firma sa aiba un sediu social, de cele mai multe ori printr-un contract de comodat (adica fara sa primeasca bani). Pe langa ei mai sunt multi alti amarasteni care si-au inchiriat apartamentele/casele tot cu acelasi scop. Daca pentru un apartament de 2 camere platesti, sa zicem, 140 lei pe an impozit, in urma majorari ajungi sa platesti pana la 2800 lei/an (cazul in care apartamentul nu e evaluat-cel mai des intalnit iar apartamentul este pus la dispozitia firmei in intregime si nu doar sufrageria si holul de la intrare). Cum isi va recupera proprietarul cresterea de impozit? Daca are contract de inchiriere, mareste chiria cu cresterea valoarii impozitului plus cota aferenta de impozit pe chirie, ca doar e venit suplimentar. Daca are contract de comodat, nebunia este mai mare pentru ca trebuie sa-l transforme in contract de inchiriere, taxe notariale, plus depunere de exemplare la ORC si fisc. Normal, chiria va fi cel putin egala cu valoarea impozitului + cota aferenta de impozit pe chirie. Cat de multi bani reprezinta, pe an, scaderea de 5% a CAS pentru o firma amarata cu 2-3 angajati, pe salariu minim, astfel incat sa acopere cresterea de cheltuieli de cca 2600 lei + impozitul pe chirie? Cum s-ar zice, ajutam firmele de le omoram cu totul.

Eroul Bula
14.07.2014, 10:29:11

".....in urma majorarii ajungi sa platesti ...."

M Costi
14.07.2014, 15:46:52

Dle Cr. Socol , la teorie stam ...binisor , in schimb la practica suntem ...praf ! Cata vreme crestem varsta de pensionare la 65 de ani , motivul principal fiind insuficienta fondurilor provenite din CAS , este fantezist sa credem ca reducerea cu 5 % va duce la ....bla-bla-bla ! Ce trebuie sa faca guvernul pt a stimula cresterea economica si cresterea numarului de salariati , contributori la Fondul CAS ? Multe , incepand cu oprirea jafului in companiile de stat , practicat de politrucii numiti in conducerile acestora!

+1 (1 vot)
Modifică Setările