Ştiri economice

articolul anterior

Despre ,,revenirea în V”

2
10 Jul 2020 19:18:51
Alex Vesa

Se vorbeşte mult în ultima perioadă despre o revenire economică în forma literei V (V-Shaped Recovery). Se cuvine a scrie câteva observaţii pe această temă.

În primul rând, să definim ce înseamnă această expresie. O revenire în formă de ,,V”  se caracterizează, după o scădere economică bruscă, printr-o recuperare rapidă şi puternică.

 

În context:

  • momentul T0 = perioada anterioară pandemiei;
  • momentul T1 = perioada de lockdown;
  • momentul T2 = perioada de revenire la situaţia economică din T0.

Chiar dacă vom avea parte de o astfel de evoluţie economică, este important să înţelegem două aspecte:

  1. Structura de producţie în T2 va fi diferită faţă de T0. Există firme care în T1 au intrat în faliment sau şi-au redus drastic activitatea. O parte dintre acestea nu vor mai putea (sau poate nu vor mai dori, se vor lăsa păgubaşi antreprenorii) să revină la situaţia anterioară pandemiei. Aşadar, unele companii (cu precădere IMM-uri zic eu), ori nu-şi vor mai reveni deloc ori vor produce mai puţin.

Prin urmare, chiar dacă dpdv macroeconomic se revine la starea iniţială (ex.: nivelul PIB), de facto, nu va fi o revenire, structura de producţie fiind diferită

  1. Structura de producţie va fi şi mai puternic distorsionată ca urmare a schemelor de subvenţii prezentate recent de Guvern. Această distorsionare este specifică subvenţiilor, deoarece mecanismul acestora presupune să se ia bani dintr-o parte (prin taxe şi impozite) şi se dea în altă parte. Exemplu: guvernul îmi ia mie procent din cifra de afaceri, apoi redistribuie acei bani către o altă firmă. Deci subvenţiile nu îi ajută pe toţi, ci doar pe unii, pe seama altora.

Sunt sceptic că activismul statal guvernamental (planuri cincinale, prezentate ca o adevărată mântuire prin stat) ar fi soluţia. Văd mai mult acest activism ca un factor agravant. ,,Revenirile” cu statul la cârmă pot fi adevărate bombe cu ceas (haos calculaţional, haos motivaţional, instabilitate, corupţie şi celalalte).

Ce ar fi de făcut în această situaţia economică? Fiind liberal-conservator (liberal în termen clasic, fireşte) consider a fi necesare următoarele măsuri principale: reduceri de impozite/taxe şi debirocratizare.

Cum iese o ţară din sărăcie? Prin subvenţii? Mai degrabă prin posibilitatea oamenilor de a acumula capital. Aceeaşi poveste este şi în cazul de faţă. Avem nevoie de instituţii care să permită acumularea de capital – adică avem nevoie de reducerea poverii fiscale (mai ales pe muncă!) şi de debirocratizare…

PS: Foarte importantă incertitudinea! Poate ar fi fost revenire macroeconomică în V (menţiunile de mai sus rămân valabile), dacă şocul extern (medical în cazul de faţă) ar fi trecut. Însă pare că situaţia e mai complicată (se vorbeşte de un val 2, de exemplu).

Dată fiind situaţia incertă, e puţin probabil ca firmele să revină la capacitatea de producţie maximă.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ionel Marcu
10.07.2020, 19:51:30

De acord cu autorul articolului, V-ul ăsta seamănă cu un L . Un L mare de tipar, care, dacă avem noroc și infectările o iau din nou în jos și definitiv, va avea și acea mică codiță verticală ascendentă după palierul orizontal. La un V complet sau măcar un U cu fundul lat eu nu mai sper.

+1 (1 vot)
Grumpy Lemmy
11.07.2020, 13:25:20

O poveste alternativă ar suna cam așa: T1: Momentul în care ultra bogătașii planetei se întâlnesc la o cafea la Davos și Bilderberg cu politicienii-marionetă, plantați de ei la cârma statelor. După ce mai deapănă câte o amintire despre petreceri cu minori în insule private, ritualuri oculte și alte activități normale vârstei și poziției sociale, trec la lucruri mai importante. Ei se asigură că, în cazul unei crize economice (posibilă, chiar dacă foarte improbabilă), se pot baza pe sprijin reciproc. Nu e nevoie de prea mult stres din partea domnilor și doamnelor marionetă, pentru că think-tank-urile stăpânilor au deja programe bine puse la punct pentru orice situație total neprevăzută de genul acesta. T2: De parcă au avut gura aurită, o criză majoră răvășește ținuturile. Mă rog, uneori e la fel de majoră ca și ultima gripă, important e că se știe cât de majoră e, și toți cetățenii vor trebui să stea cuminței la locurile lor, până când autoritățile, înarmate până în dinți cu ordonanțe și carnete de amenzi vor împinge numita criză în apele mării. Lucrurile însă nu decurg prea bine, crizele fiind invizibile și imune la arme din fier și hârtie. Speranța vine de la binefăcătorii lor, și implicit ai noștri, proprietarii de insule, care sar în ajutor cu arme de ultimă generație: trusturi media, ONG-uri, organizații supra... pardon, internaționale, și câte și mai câte și reușesc cu mari sacrificii să radă criza de pe fața pământului. Din păcate aceste sacrificii sunt companiile mici și mijlocii, care au fost înjunghiate pe la spate în busculadă, iar statul e împovărat de armura de credite pe care prietenii noștri i-au oferit-o în contul prieteniilor cu domniile marionetă. Din fericire însă, afacerile binefăcătorilor noștri au rămas pe picioare, ele fiind mai vânjoase decât ținuturile răvășite de criză, și având grăsime suficientă pentru a rezista unor asemenea calamități. Sunt puțin dezumflate, de unde și punctul de minim al economiei, dar se pot regenera rapid, mai ales că sunt bine înfipte în pipota statelor și pot începe să sugă nutrienți chiar din timpul luptei cu criza. T3: Cu mâinile încă pline de sânge, marionetele împreună cu binefăcătorii noștri, pun mâna pe mătură și făraș și strâng tot molozul economiei prăbușite, pe care îl încarcă în remorcile marilor corporații, împreună cu toți antreprenorii și restul plevei care se juca de-a afacerea înainte de criză. Cu toții sunt încărcați deasupra molozului și puși imediat în producție, la bandă. Acești noi roboți vor tencui ctitoriile noilor stăpâni cu molozul vechii economii, după care vor sclăvări la banda acestora spre zări luminoase, lăsând în urmă o dâră de muncitori căzuți cu picioarele înțepenite în sus, în formă de V, de unde și denumirea revenirii.

0 (2 voturi)