Dezbaterile publice pentru actualizarea PNRR continuă. Când vor începe negocierile oficiale cu Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor europene, Cristian Ghinea, a transmis, marţi, că ultima versiune a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este un echilibru realist între ce putem face şi ce trebuie să facem, însă dezbaterile publice vor continua pe acest subiect.

În cadrul unei conferinţe pe tema proiectului revizuit al PNRR, eveniment organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, ministrul a afirmat că dezbaterea publică va continua şi în următoarele luni.

"Sunt foarte multe autorităţi locale care au trimis proiecte concrete. A fost o consultare publică ce ne-a ajutat să gândim alocările. Când vom ajunge la momentul de call de proiecte, vom spune ca atare. Deci primim încă observaţii şi, dacă ne vor ajuta observaţiile, pe 1 mai încep negocierile oficiale cu Comisia Europeană şi după 1 mai se mai pot face ajustări în care vom folosi aceste observaţii cu mare drag", a declarat ministrul.

Ghinea a precizat că, noua versiune din PNRR aduce mult mai multe reforme, acoperă aproape toate recomandările de ţară ale Comisiei Europene şi menţine acele cerinţe care fac din situaţia României una particulară. 

Acesta menţionează că, prin PNRR au fost înregistrate creşteri semnificative ale alocărilor pentru educaţie. 

”Aici venim să acoperim recomandările de ţară recurente, vorbim de recomandările care se referă la poartea de incluziune a sistemului de învăţământ. Venim cu un program naţional masiv de reducere a abandonului şcolar care poate să rezolve această rămânere în urmă a României dar şi partea de digitalizare a educaţiei unde este propusă o alocare de 780 de milioane de euro.”, a transmis Ghinea.

Pe aceaşi logică, pe partea de sănătate, s-a majorat alocarea pentru infrastructura spitalicească la 2,6 miliarde de euro, în acelaşi timp răspunzându-se şi recomandărilor de ţară pe partea de creştere a accesului la sănătate. 

”Asta este o îngrijorare recurentă a Comisiei Europene, care are dreptate, anume că sunt bucăţi din România, vorbim de spaţiul rural, de oraşele mici, unde accesul la servicii este foarte redus.

Nu putem să rezolvăm problema asta doar construind spitale în oraşele mari şi astfel, vom aloca o sumă împortantă pentru dotarea cabinetelor medicilor de familie pentru a depista la timp bolile care au mortalitatea cea mai mare în România. Vorbim de 2000 de cabinete care primesc această tehnică şi pregătire pentru a aduce oamenii la timp la doctor.”, a transmis ministrul.

Acesta precizează că, faţă de varinata din decembrie, în ultima versiune a PNRR a fost ridicată foarte mult alocarea pentru păduri.  

”Vom introduce mijloace moderne de urmărire a masei lemnoase şi vom schimba logica prin care companiile intră singure în păduri şi taie lemnul şi vom construii un sistem modern în care companiile reiau din piaţa organizată de stat acest lemn. De asemenea, creştem alocările pentru păduri noi şi pentru bio-diversitate. Cred ca mergem fix în direcţia pe care recomandările de ţară şi rapoartele Comisiei  o fac pentru partea de mediu.”, aminteşte Cristian Ghinea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite