Digitalizarea reţelelor de electricitate. Contoarele inteligente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţinând cont de revoluţia digitală şi de schimbarea de paradigmă la care asistăm în toate sectoarele, în mod inevitabil, inovaţia tehnologică influenţează şi domeniul energetic.

Un pas important în ceea ce priveşte digitalizarea reţelelor electrice o reprezintă instalarea contoarelor inteligente. Tehnologia contoarelor inteligente a fost dezvoltată în anii 1970, însă pătrunderea masivă pe piaţă a acesteia s-a produs în anii 2000. 

Aceste dispozitive monitorizează şi înregistrează consumul de energie, la fel ca un contor clasic, dar în plus transmit indexul contorului către compania de utilităţi, fără să mai fie necesară ”citirea” acestuia. Mai mult, acestea aduc beneficii măsurabile consumatorilor, companiilor de utilităţi şi sistemului energetic per ansamblu, precum şi avantaje de mediu indirecte prin creşterea eficienţei energetice şi integrarea în sistem a surselor regenerabile de energie. 

Contoarele inteligente nu reprezintă o noutate. Spre exemplu, grupul Enel a instalat peste 40 de milioane de contoare inteligente în Italia şi Spania, începând cu anul 2001. Măsurarea inteligentă, împreună cu automatizarea reţelelor, gestionarea forţei de muncă şi optimizarea proceselor, au dus la o scădere cu peste 60% a duratei medii a  întreruperilor în alimentarea cu energie electrică pentru clienţii din Italia.

Prin sistemul de contorizare inteligentă se pot realiza nu numai citiri de la distanţă, ci şi operaţiuni comerciale precum schimbări tarifare, sporind astfel confortul clienţilor şi reducând inconvenienţa vizitelor la locaţie. Astfel, facturile vor reflecta mai bine consumul de energie electrică.

În plus, clienţii pot avea acces la informaţii detaliate şi actualizate la zi cu privire la consumul lor de energie, ceea ce le permite să-şi planifice consumul. Contoarele inteligente colectează date privind calitatea furnizării, monitorizează continuitatea serviciului, raportează erori în sistemul de reţea sau defecţiuni şi localizează anomaliile.

Privind în viitor, un sistem complet consolidat de contorizare inteligentă poate îmbunătăţi calitatea serviciilor, permiţând intervenţii în timp real şi restabilirea mai rapidă a serviciilor în caz de defecţiuni, precum şi introducerea unor structuri tarifare flexibile.

Un sistem de contorizare inteligent, integrat cu un sistem avansat de reţea inteligentă, oferă o serie de servicii avansate, precum:

Implicarea activă a consumatorilor, care sunt şi producători de energie şi care pot decide atât când să consume energia regenerabilă pe care o realizează, cât şi când să distribuie această energie în reţea; 

Infrastructura inteligentă de încărcare a vehiculelor electrice, care conectează automobilul la serviciul de furnizare de electricitate al proprietarului său; 

Soluţii inovatoare de automatizare a casei, care permit controlarea de la distanţă a diferitelor dispozitive din casă şi optimizarea consumului de electricitate

Contoare inteligente în Europa şi în România

Conform unui studiu elaborat  de Energy Policy Group (www.enpg.ro), un think-tank specializat în domeniul energiei, aproximativ o treime din utilizatorii de electricitate ai EU28+2 deţin în prezent un contor inteligent, dintr-un total de 283 milioane puncte de livrare, iar aşteptările sunt ca penetrarea pieţei să atingă 60% până în 2020 – sub ţinta de 80% (potrivit ediţiei a 12-a a raportului „Contoare Inteligente în Europa", publicat de Linker Report).

Ţările europene cu activitatea cea mai intensă în acest sens sunt Italia, Franţa, Spania şi Marea Britanie. Eforturi semnificative sunt întreprinse şi în Austria şi Olanda, în timp ce Irlanda, Luxemburg şi Norvegia au planuri majore de instalare a contoarelor inteligente. Suedia, Finlanda, Estonia şi Danemarca au instalat deja contoare inteligente la majoritatea utilizatorilor.

În Italia se lucrează deja la aducerea pe piaţă a unor contoare inteligente de a doua generaţie. Întrucât programul anterior a fost implementat la începutul anilor 2000, prima generaţie este cumva depăşită şi aproape de finalul duratei tehnice de utilizare. În Suedia, de asemenea, se desfăşoară un program de instalare a unor contoare inteligente de a doua generaţie.

În Marea Britanie au fost instalate până în prezent 6 milioane de astfel de contoare, iar obiectivul este de a aduce această tehnologie în fiecare locuinţă şi întreprindere mică înainte de 2020. Un studiu recent, bazat pe intervievarea a 90.000 clienţi, arată că 81% dintre utilizatori ar recomanda această tehnologie unui prieten, în timp ce acelaşi procent de persoane consumă realmente mai puţină energie decât înainte (în principal deoarece 82% dintre utilizatori au luat cel puţin o măsură de reducere a consumului de energie). 87% dintre utilizatori au menţionat că au o mai bună imagine a costurilor lor cu energia.

Potrivit celui mai recent calendar stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), planul naţional de instalare a contoarelor inteligente prevede că aproximativ 4 milioane de astfel de dispozitive ar trebui instalate la nivelul întregii Românii până în 2028, în condiţiile în care numărul consumatorilor casnici este de peste 9 milioane. Rata de instalare a contoarelor inteligente va fi diferită de la un distribuitor la altul, variind de la 30% din totalul clienţilor, în cazul Electrica Transilvania Nord, la 70%, în cazul E-Distribuţie Dobrogea.

Avantajele contoarelor inteligente

Consumatorii au un mai bun control asupra consumului lor de energie şi plătesc cu regularitate pentru consumul real. 

Produse şi servicii adaptate clienţilor. 

Contorul inteligent reprezintă baza altor dezvoltări tehnologice viitoare. 

Acestea sunt bidirecţionale (permit inclusiv măsurarea electricităţii injectate în reţea), pot monitoriza şi informa consumatorul despre starea reţelei şi despre preţurile electricităţii şi pot optimiza consumul de energie dintr-o locuinţă sau o companie.

Facilitează integrarea în sistem a surselor regenerabile. 

Securitatea datelor şi confidenţialitatea. 

Protejarea clienţilor vulnerabili. 

Estimări mai bune ale consumului de energie şi pierderilor de energie. 

O mai bună estimare a pierderilor se traduce în tarife mai mici pentru consumatori. 

Detectarea mai rapidă a întreruperilor care se traduce în reducerea perioadelor de nefuncţionare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite