Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Dincolo era mai simplu

4
6 Nov 2013 20:19:58
Dan Străuţ
În România, conformarea fiscală este mai complicată decât evaziunea
În România, conformarea fiscală este mai complicată decât evaziunea

Dacă taxele ar fi mai simplu de plătit, evaziunea şi corupţia ar fi mai subţiri, iar birocraţia nu şi-ar mai avea rostul. Ar fi pentru toţi ceva mai bine, şi totuşi lucrurile stau exact pe dos. De ce?

De mai mulţi ani, guvernele perindate pe la Palatul Victoria au suferit un fel de sindrom al bolnavului închipuit, proiectându-şi venituri bugetare nu peste potenţialul de plată al contribuabililor, ci peste potenţialul de colectare al Fiscului. După care, confruntându-se cu crunta realitate a insuficienţei veniturilor, a înăsprit regimul taxelor în loc să repare mecanismele de colectare a acestora.

Acum s-a ajuns la o colectare de doar 50% din potenţialul de plată al contribuabililor şi încă n-a învăţat nimeni lecţia, nu se ocupă nimeni de ameliorarea colectării. Se ocupă toţi, în schimb, de inventarea unor biruri noi şi, în paralel, contribuabilii care fuseseră exceptaţi de la unele taxe sunt luaţi la ţintă.

Cei care plătesc sunt cei care vor plăti mai mult, iar cei care erau exceptaţi vor începe să cotizeze. Nimic despre cei care nu plătesc.

A mări o taxă care oricum era eludată de anumite grupuri, şi a te aştepta la încasări mai mari de pe urma ei, este la fel de contraproductiv ca în cazul în care, scăzând o taxă, te aştepţi să intre în plată şi cei care o eludau. Pentru că evaziunea nu se face din cauza mărimii taxei, ci din cauză că este prea complicat să plăteşti taxa.

Evazionistului nu de pierderea bănească îi este greaţă, ci de agresivitatea birocraţiei aferente plăţii, de lungimea timpului pierdut, de mulţimea formalităţilor ce trebuie îndeplinite. Evazionistul investeşte în practicile lui (plăteşte funcţionari corupţi, înfiinţează firme-fantomă, organizează tranzacţii fictive etc.) pentru că aşa iese mai câştigat decât cel care investeşte (a se citi iroseşte) timp, nervi şi energie pentru a respecta toate regulile fiscale. Este o realitate întâlnită la tot pasul, orice întreprinzător ştie asta, dar la nivelul decidenţilor este mai importantă creşterea taxelor decât colectarea lor.

„Să fie mai puţini care plătesc mai mult“ (cam tot una cu „să fie mai mulţi care plătesc mai puţin“) este preocuparea numărul unu, în loc să se simplifice procedurile, să nu mai pierzi 200 de ore pe an pentru a te conforma fiscal.

România este, probabil, atractivă cu cota ei unică de 16%, TVA de 24% şi forţa ei de muncă înalt calificată. Dar este mai mult decât respingătoare cu birocraţia ei absurdă, cu nisipurile sale mişcătoare din domeniile contabil, juridic şi fiscal, cu schimbările interminabile de reguli din timpul jocului. Ne uităm cum, în loc să-şi deschidă unităţi de producţie în România, investitorii străini se plasează ba în Ungaria, ba în Bulgaria, respinşi ca de un antimagnet de România.

Credeţi că explicaţia pentru aceste ratări este „dincolo era mai ieftin“? Nu: explicaţia este „dincolo era mai simplu“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Paun Al
6.11.2013, 21:35:13

Cu cata naturalete se vorbeste de faptul ca numai o parte , aceasi isi platesc taxele si tot aceiasi ...ceilalti nu-si platesc taxele . Drept consecinta mai crestem taxele celor care platesc . La fel de normala a devenit si praduirea banului public . In loc sa se optimizeze activitatea administrativa , sa se optimizeze personalul bugetar , in loc sa nu se mai fure banul public ... se mai adauga taxe . In ce lume traim ? Legea este ca o bariera . In care dulaii o sar pe deasupra , cateii o trec pe dedesupt ... iar boii se opresc si platesc sa treaca.

+3 (3 voturi)
Rancid Iodine
7.11.2013, 03:17:26

Foarte bine spus. Birocratia este monstroasa si supra-complexa, dar este tinuta tot asa din adins, pentru a garanta slujbe cadrelor clientelare ordinei "traditionale" ... si parazitare asupra corpului economic, de altfel destul de sanatos in principiu.

+2 (2 voturi)
Dumitru Rizoaica
8.11.2013, 02:10:05

Cat de indobitociti sunt acei romani, jurnalisti, analisti, etc., care condamna cu manie proletara clanurile de tigani din Timisoara, care au acaparat cladirile importante din oras, DAR nu vad dincolo de varful nasului pe ADEVARATII VINOVATI ! ADEVARATII vinovati sunt politicienii, in frunte cu Basecu, Macovei si Tariceanu, care la 15 de la "intorsatura", au dat pe tava mafiilor interne si externe, patrimoniul construit al Tarii, ca si pe cel natural (paduri, terenuri, ape, etc.), prin Legea Nr.247/2005! Numai niste STRAINI de Tara ar fi putut sa fie atat de TICALOSI, ca sa elaboreze si sa promulge o asemenea Lege! Si asta cu atat mai mult, cu cat se puteau inspira, daca nu erau TICALOSI, din Legea maghiara care rezolvase problema restituirilor inainte de 1995! DECI, dragi jurnalisti, analisti si romani indignati, identificati cu precizie vinovatii, ca poate va veni si vremea sa ne spuna ce i-a determinat sa actioneze impotriva intereselor Romaniei? Au fost platiti? De cine? Si cu cat?

Radu Mircea
7.11.2013, 11:46:01

Pe vremea comunistilor circula o vorba : " daca vrei sa faci pe cineva om dai o stampila si un pix " . Atit este suficient ca belsugul , bunastarea si respectul celor din jur sa se pravaleasca peste om . Din pacate s-a dovedit un lucru universal valabil .

0 (2 voturi)
Modifică Setările