Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Discriminare între vacanţele bugetarilor şi ale celor din mediul privat: unele sunt plătite de stat, celelalte doar de angajaţi

70
2 Jun 2020 07:55:17
Autor: Afrodita Cicovschi
Plaja Mamaia FOTO Shutterstock
Plaja Mamaia FOTO Shutterstock

Este o discriminare între vacanţele bugetarilor şi cele ale angajaţilor din mediul privat având în vedere că salariaţii de la stat sunt recompensaţi cu vouchere, plătite din taxele şi impozitele tuturor românilor, în timp ce angajaţii din mediul privat îşi plătesc singuri sejururile.

Afirmaţia a fost făcută de Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK), care consideră că şi angajaţilor din mediul privat ar trebui să li se ofere vouchere de vacanţă, iar costul lor să fie dedus din impozitul pe care compania îl plăteşte către stat.
 
„E adevărat că firmele private pot să acorde vouchere de vacanţă, diferenţa este că firmele acordă din bugetul propriu, în timp ce statul acordă din banii contribuabililor. Este o diferenţă semnificativă. 
 
Suntem de părere că ar trebui să nu existe discriminare, şi nu este singura discriminare cu ce se întâmplă la stat şi cu ce se întâmplă la privat. Aceste vouchere de la privat ar trebui să fie un credit fiscal, iar din impozitul pe care compania îl plăteşte către stat ar trebui să fie deduse aceste vouchere de vacanţă la privat. 
 
Dacă vă aduceţi aminte acum cinci luni ministrul Economiei a spus că se va introduce această măsură ca să nu mai existe discriminare între stat şi privat”, a declarat Anastasiu.
 
În privinţa voucherelor în valoare de 50 de euro care se acordă vienezilor pentru a merge la restaurante, şeful AHK România susţine că este o măsură discutată şi solicitată deja Primăriei Capitalei şi care speră să fie luată în seamă. „Noi tot spunem să se dea, să se facă, dar întrebarea este: de unde? Asta este marea problemă. Toată lumea vrea granturi, e ok cu banii care vin de la Comisia Europeană, dar în rest bugetele şi locale şi naţionale sunt destul de sărăcite”, a adăugat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane.
 
Reprezentanţii industriei turistice din România solicită autorităţilor o serie de măsuri de sprijin pentru sector, de la vouchere pentru a merge la restaurant până la suspendarea taxei pe terase sau plata taxelor din acest an în 2021.
 
Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, recomandă companiilor private să acorde tichete de vacanţă la fel cum se întâmplă in sectorul public, în condiţiile în care sarcina fiscală este mult mai mică decât cea în cazul acordării unei prime de vacanţă în numerar.
 
„Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi de companiile private nu doar în sectorul public. Dacă în 2018 ponderea voucherelor acordate în sistemul public reprezenta 95% din vouchere, în 2019 au reprezentat 88%, iar companiile private au început să ofere şi ele. Este un stimulent fiscal, dar nu l-au ales până acum. Legea le permite şi lor (în sectorul privat n.r.), chiar într-o sumă mai mare decât cea alocată în spaţiul public. Noi îi încurajăm să o facă pentru a ajuta şi companiile private la revigorarea turismului românesc. Acum, dacă se vor acorda şi pentru 2020, nu ştim, pentru că voucherele din 2019 au fost prelungite şi vor putea fi cheltuite şi în vara aceasta, pentru că altfel se pierdeau acei bani. Noi am solicitat acest lucru. Ar face parte din acea măsură de stimulare a circulaţiei turistice. Eu aş recomanda companiilor să acorde vouchere, pentru că sarcina fiscală este mult mai mică decât toată sarcina fiscală pe acordarea unei prime cash pe vacanţă şi ar ajuta şi turismul românesc”, a spus Ile, citat de Agerpres.
 
La rândul său, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie, a prezentat câteva din solicitările organizaţiei în domeniul pe care îl coordonează. 
 
„Vizavi de aceste vouchere pentru încurajarea turismului şi restaurantelor discutate cu autorităţile locale, HORA, împreună cu alte organizaţii, au cerut pentru anul 2020 şi suspendarea taxelor de ocupare a domeniului public. 
 
S-a solicitat PMB şi celorlalte primării suspendarea taxei pentru terase, care este foarte importanta. Nu vrem să ni se dea şi vrem să nu se ia. Mai exista un set de 10 puncte pe care le-am discutat cu Guvernul României, la unele avem răspuns favorabil, şi la altele aşteptăm un răspuns. 
 
Vă pot enumera: suspendarea impozitului specific pentru trimestrul doi din 2020, achitarea taxelor din 2020 în anul 2021, o păsuire la plata taxelor în 12 rate egale. Am solicitat şi folosirea tichetelor de masă în restaurante pentru o masă caldă, dar încă aşteptăm răspuns în acest sens”, a adăugat şeful preşedintele HORA.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

70 Comentarii

aşa şi aşa
2.06.2020, 08:11:11

Eu sînt sigur că criza ce urmează măsurilor tîmpite de distrugere a economiei, va goli în aşa măsură bugetul încît în curînd nu că nu vor mai fi bani pentru "mituirea" bugetarilor, ci nici măcar susţinerea imensului aparat bugetar... Prevăd o înjumătăţire a aparatului bugetar, urmat de o înjumătăţire a salariilor celor rămaşi "la Stat"... Chiar şi în aceste condiţii va susţine cu greu bugetul salariile şi pensiile, la ce venituri bugetare vor fi în acest an... Se va cam termina cu "boieria" bugetarilor...

+8 (10 voturi)
Klaus Ciochannis
2.06.2020, 08:32:20

Plătiți impozite în România ca să aveți de unde da vouchere! Corporațiile nu dau vouchere de vacanță pentru că fentează statul, fac export ilegal de profit, la noi apar pe pierdere, dar ele plătesc impozite babane în țara de origine. Nu dau vouchere pentru că nu au la ce să primească scutire. Statul dă de la buget pentru că nu are de unde din altă parte de unde să îi plătească - ce ați vrea ca bugetarii să muncească degeaba, să facă voluntariat? Nu e nici o discriminare.

-4 (14 voturi)
gigi banateanul
2.06.2020, 08:38:21

Angajatorul bugetarilor e statul...e normal ca statul sa dea salarii,prime, stimulente ,vouchere de vacanta, samd...e doar propaganda anti stat, anti bugetari...metoda Basescu dezbina si vei cuceri !!!! Mare javra e si ATANASIU ASTA DACA GANDESTA ASTFEL...

-8 (12 voturi)
costy
2.06.2020, 08:44:00

- Trebuie - RECOMPENSATA - turma de votanti!

+4 (4 voturi)
Petre Bolovan
2.06.2020, 08:44:01

Nu e problema, la privat oricum nu prea iti permiti sa pleci in vacanta, din salariul minim abia ai ce manca iar la patron e de munca permanent, 24/24 7/7. Vezi firmele de confectii, brutariile, constructiile...

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (70)

Modifică Setările