Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Doar 1 din 5 români şi-au asigurat locuinţele, deşi sunt obligatorii. 83% dintre asiguraţi ar vrea să poate deduce poliţa din taxe şi impozite locale

3
28 Oct 2021 11:01:00
Autor: Afrodita Cicovschi

74% dintre români se declară interesaţi de asigurările de locuinţe şi de bunuri, rezultă dintr-un sondaj de opinie realizat de UNSAR împreună cu IRES.

Cifra vine să confirme rezultatele studiului din 2020, însă se poate observa un avans în rândul celor care se declară foarte interesaţi de acest tip de asigurări, respectiv 24% (faţă de 19% în 2020).
 
Interesul este reflectat într-o mai mică măsură prin evoluţia numărului poliţelor de asigurare a locuinţelor (obligatorii şi facultative). Astfel, în primul semestru al anului în curs acesta a crescut cu 4% faţă de aceeaşi perioadă din 2020, chiar dacă numărul locuinţelor neasigurate rămâne în continuare ridicat. În acelaşi interval de timp, asigurătorii din România au plătit în baza acestor poliţe despăgubiri de aproape 43,8 milioane lei, în creştere faţă de primele 6 luni ale anului precedent, arată datele Autorităţii de Supraveghere Financiară.
 
„Protecţia în faţa riscurilor la care ne expunem ar trebui să fie o prioritate pentru noi toţi. Cu toate că procentul celor care îşi asigură locuinţa este în continuare redus, este încurajator că interesul românilor continuă să rămână la un nivel ridicat. Conştientizarea riscurilor este un factor-cheie în luarea deciziei de a-ţi asigura locuinţa”, a declarat Adrian Marin, Preşedintele UNSAR.
 
„Rămânem preocupaţi ca din ce în ce mai mulţi români să fie informaţi cu privire la protecţia financiară oferită de asigurări. În acelaşi timp, asigurările obligatorii şi facultative pentru locuinţe reprezintă o soluţie de reducere a impactului financiar asupra statului şi comunităţilor locale - în cazul producerii unor evenimente nedorite”, a precizat Alexandru Ciuncan, Director General al UNSAR.
 
Principalele surse de informare cu privire la asigurările pentru locuinţe rămân televiziunea 58%, internetul 38%, companiile de asigurări 21%, prietenii 18%, familia 11%, posturile radio 10% şi presa scrisă 8%. 
 
În contextul în care doar 1 din 5 locuinţe este protejată printr-o asigurare obligatorie PAD, 83% dintre români spun că ar fi de acord cu o eventuală introducere a deductibilităţii acesteia din impozitele şi taxele locale. Totodată, majoritatea respondenţilor consideră că ar putea fi condiţionate de existenţa poliţei PAD reducerea la plata anticipată a impozitelor (64%), încheierea sau modificarea unui contract de utilităţi (63%) sau încheierea tranzacţiilor imobiliare (52%).
 
Important de subliniat este faptul că poliţa de asigurare obligatorie (PAD) asigură 3 riscuri catastrofale, cutremur, inundaţii şi alunecări de teren până la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, în funcţie de tipul construcţiei, indiferent dacă valoarea construcţiei este mai mare, în timp ce o asigurare facultativă acoperă, în plus, riscuri cum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul – la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinţei. Totodată, poliţelor facultative li se pot ataşa şi clauze speciale, precum asigurarea instalaţiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar şi răspunderea civilă faţă de terţe persoane (spre exemplu, faţă de vecini).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Taranul Vasile
28.10.2021, 12:13:10

Asta din cauza ca in realitate e o alta taxa ascunsa si nu prea asigura nimic. In caz de cutremur, e situatie de catastrofa , asa ca asigurarea invoca asta sau falimentul si nu plateste nimic ( deja ca sumele sunt 20000 casa de caramida probabil dauna totala, si 10000 euro casa de chirpici). In ceea ce priveste inundatiile si alunecarile de teren, marea majoritate a locuintelor nu sunt vizate ( construite in zone cunoscute ca neinundabile si fara alunecari de teren). Iar in ceea ce ii priveste pe cei 1 % care au construit in albia raului sau sub dig sau pe coasta dealului, fara evaluare profesionista inainte, de ce ar trebui sa fie problema a 99%? Sa isi faca asigurare individuala.

-5 (9 voturi)
Simona Wara
29.10.2021, 08:20:50

Corect!

+1 (1 vot)
Jonathan Wright
28.10.2021, 23:20:54

Asa cum v-am obisnuit, un grafic live al postarilor antivacciniste de astazi, pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Nu de alta, dar ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum. Aceste minciuni antivaxx sunt postate in foc continuu, peste tot pe forumuri, Facebook si alte platforme social media. Si nu, acest post nu este spam: este o campanie de constientizare.

Modifică Setările