Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Doar 41,1% dintre români îşi permiteau o vacanţă de o săptămână în afara locuinţei în 2018

0
2 Dec 2019 13:28:24
Autor: Elena Deacu
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

58,9% dintre români nu-şi permiteau un concediu de o săptămână în afara casei, potrivit Eurostat, în 2018. Procentul a mai scăzut de la 65% în 2017, dar rămâne cel mai mare din Uniunea Europeană, scrie Economica.net.

Românii sunt urmaţi în clasament de croaţi şi ciprioţi, cu 51,3% şi, respectiv, 51%. Spre deosebire de o parte dintre ţările estice, în vârful topului sunt ţările nordice, Suedia, Danemarca şi Finlanda, între care se intercalează Austria.

Procentul celor mai săraci nordici, care nu-şi permit să-şi părăsească locuinţa pentru un concediu de o săptămână anual, e 9,7% în Suedia, 12,2% în Danemarca, 13,3% în Finlanda, în vreme ce 12,2% dintre austrieci sunt în aceeaşi poziţie.

Deşi sărăcia românilor s-a mai estompat în ultimii ani, ţara rămâne una dintre cele mai sărace din UE, iar majorările recente de pensii şi salarii au crescut şi preţurile la toate produsele şi serviciile, inclusiv cele turistice, iar voucherele de vacanţă acordate angajaţilor de stat au contribuit şi ele la scumpiri.

Cele mai bine poziţionate ţări din Estul şi Centrul Europei în top sunt Cehia şi Slovenia, pe locurile şase şi şapte, cu 20,7% şi respectiv, 21,8% dintre locuitori incapabili să-şi ia o vacanţăd e o săptămână în afara locuinţei, şi, surprinzător, depăşesc ţări precum Marea Britanie şi Franţa, unde procentul de locuitori care nu-şi permit o vacanţă de o săptămână în afara casei e de 22,5% şi, respectiv, 22,6%.

La nivel european, Macedonia e ţara care are cei mai mulţi locuitori care nu-şi permit vacanţe în afara locuinţei, cu 61,2%, dar în 2017, pentru 2018 nu există, încă, date. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii