DOCUMENT Finanţele vor să acorde ajutoare de stat, fără verificări la faţa locului. Modele de formulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor a supus dezbaterii publice un proiect de hotărâre privind eliminarea obligaţiei de a face verificări la faţa locului a companiilor care solicită ajutoare de stat. În cele ce urmează vă prezentăm cererea de plată, declaraţia pe proprie răspundere şi formularul de decont.

„Având în vedere contextul actual al României şi în vederea urgentării efectuării plăţii ajutorului de stat solicitat de beneficiari, se propune modificarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 807/2014 astfel încât să se elimine o etapă din cadrul soluţionării cererilor de plată, respectiv efectuarea verificării la faţa locului”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

Prevederea se va aplica si pentru cererile de plată depuse şi aflate în analiză la momentul aprobării prezentei hotărâri de Guvern. 

„În acest fel oferim posibilitatea beneficiarilor de ajutor de stat de a intra în posesia lichidităţilor prin plata ajutorului de stat aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 807/2014 şi de a-şi continua activităţile curente, contribuind astfel la depăşirea dificultăţilor economice generate de epidemia de coronavirus”, se arată în documentul citat.

În prezent virarea ajutorului de stat pentru cererile de plată se realizează în termen de 15 zile calendaristice de la data la care cererea de plată a ajutorului de stat este considerată completă în sensul prevederilor prezentei scheme şi a fost efectuată verificarea la faţa locului. 

Cererea de plată este considerată completă atunci când documentele solicitate de Hotărârea Guvernului nr. 807/2014 sunt prezentate în totalitate şi sunt întocmite corect, fără a se impune necesitatea solicitării de informaţii suplimentare de către Ministerul Finanţelor Publice  în vederea completării / corelării acestora.

„O lipsă de reacţie rapidă în contextul actual sau o tergiversare a acordării măsurilor de sprijin ar conduce chiar la întreruperea activităţilor economice derulate de beneficiarii de ajutor de stat, afectând grav existenta locurilor de muncă şi generând o presiune semnificativă asupra sistemului securităţii  naţionale”, se arată în preambulul actului normativ.  

Ajutorul de stat se acordă întreprinderilor care realizează o investiţie iniţială cu o valoare totală, fără T.V.A., de minimum 4,5 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1 milion euro. 

Ajutorul de stat se acordă sub formă de sume nerambursabile, în raport de cheltuielile eligibile şi în limita intensităţii maxim admisibile conform hărţii ajutoarelor regionale pentru România, valabilă în perioada 2014-2020.

Sunt considerate cheltuieli eligibile cheltuielile cu active corporale şi necorporale, precum şi cheltuielile privind închirierea construcţiilor, aferente investiţiei iniţiale.

Ajutorul de stat se plăteşte după efectuarea totală sau parţială a cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finanţare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite