Doi ani de P. Ponta: puciurile fiscale majore nereuşite

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă mulţimea de taxe şi impozite introduse şi/sau crescute, pe parcursul celor doi ani de guvernare falangă ideatică socialistă, a încercat o serie de puciuri fiscale majore. Acestea au ajuns în spaţiul public deoarece P. Ponta descarcă imediat şi fără discernământ „ideile” primite de la diverşi sfătuitori.

De obicei, opiniile P. Ponta sunt inofensive deoarece nu are nicio problemă să le schimbe inclusiv la distanţă de câteva ore. Fără opoziţia fermă a falangei liberale şi a societăţii civile, spaţiul economic românesc ar fi fost profund afectat.

Cronologic, aşa au stat puciurile:

1. Imediat după înscăunarea primului guvern Ponta un vicepremier s-a trezit cu fluturaşul de salariu de 20 de ori mai mic decât anterior, în jur de 4500 lei net. Impactul dramatic al fluturaşului a generat ideea de a limita toate salariile în economie la 4500 lei net. Fără ca măcar sa rumineze asupra implicaţiilor şi operaţionalizării dorinţei la nivelul mediului privat, P. Ponta a şi lansat-o. Nu a trecut din cauza opoziţiei liberale.

2. Impozitarea averilor cu 10%. UNPR a lansat o idee, iar P. Ponta a încercat să o introducă de două ori pe parcursul celor 2 ani. În cazul celei de-a doua încercări era mai mult o arătare de pisici către liberali. Liberalii le-au blocat cedând la schimb amânarea măsurilor de stimulare a economiei din programul economic USL.

3. Iniţiativa de impozitare cu 85% a bonusurilor a ajuns inclusiv până în Monitorul Oficial. Ulterior a fost retrasă fiind justificată ca o greseală a unui funcţionar (negăsit nici până astăzi) care ar fi modificat textul între sedinţa de guvern şi Monitor. Aici societatea civila şi presa a blocat-o.

4. Introducerea impozitului progresiv a fost încercat de P. Ponta tot de 2 ori. Ultima dată în toamna anului 2013.

5. Modificarea ratei unice de impozitare de la 16% la 21%, tot în toamna anului 2013.

Ambele iniţiative ale P. Ponta au fost blocate cu ameninţarea de ieşire a PNL de la guvernare. Probabil că până în alegerile prezidenţiale P. Ponta nu va introduce noi taxe (dar asta doar pentru că va candida şi îi este frică să piardă electorat), dar programul acestuia cuprinde o pleiadă de noi surprize fiscale pentru viitor.

Articol publicat pe blogul personal.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite