Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Dosarul în care fraţii Micula au pretins şi au primit de la statul român daune de 400 de milioane de euro a fost retrimis spre judecare de către CJUE

4
25 Jan 2022 14:00:59
Autor: Afrodita Cicovschi

Dosarul în care fraţii Micula au cerut şi primit de la statul român despăgubiri de 400 de milioane de euro pentru presupuse prejudicii aduse companiei lor European Food and Drinks Group se va întoarce spre rejudecare la Tribunalul UE, decizia fiind luată marţi de Curtea de Justiţie a UE.

În 1998, autorităţile române au adoptat o ordonanţă guvernamentală de urgenţă care acorda anumite stimulente fiscale investitorilor din regiunile defavorizate pentru o perioadă de zece ani.

Ca parte a procesului de pregătire pentru aderarea la Uniune,  România a încheiat această schemă de stimulare în 2005, cu trei ani mai devreme decât era prevăzut de lege.

„Domnii Micula, investitorii suedezi de origini române, sunt acţionarii majoritari ai companiei European Food and Drinks Group, beneficiar al acestor stimulente. În conformitate cu prevederile unui tratat bilateral de investiţii încheiat în 2002 între Suedia şi România pentru promovarea şi protecţia reciprocă a investiţiilor (TBI), Ioan şi Viorel Micula, precum şi alţi solicitanţi, au cerut înfiinţarea unui tribunal arbitral în vederea obţinerii de

daune interese pentru prejudiciul cauzat de abrogarea stimulentelor prevăzute de ordonanţă”, a informat marţi CJUE.

În 2013, tribunalul arbitral a constatat că România nu a reuşit să asigure un tratament echitabil şi echitabil al investiţiilor şi a acordat reclamanţilor aproximativ 180 de milioane de euro în daune, plus dobânzi şi penalităţi (un total de aproape 400 de milioane de euro)

În 2015, Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care a declarat plata compensaţiei drept ajutor de stat şi a cerut României să recupereze sumele deja plătite şi să se abţină de la orice alte plăţi.

Sesizat cu această cauză, Tribunalul Uniunii Europene a anulat, în 2019, decizia Comisiei Europene, considerând mai ales că despăgubirea menită să compenseze prejudiciul suferit nu constituia ajutor de stat.

Comisia Europeană a formulat recurs şi solicită Curţii de Justiţie să anuleze hotărârea Tribunalului. 

Marţi, 25 ianuarie 2022, Curtea a anulat hotărârea recurată şi trimite cauza spre rejudecare la Tribunal.

Guvernul a plătit datoria de sute de milioane de euro către fraţii Micula pentru a evita blocarea ROMATSA, Romgaz şi Nuclearelectrica

La finalul anului 2019, premierul Ludovic Orban anunţa că Executivul va plăti datoria de sute de milioane de euro către fraţii Micula, care au câştigat în instanţă un proces cu statul şi au încercat să blocheze conturile Mnisterului Finanţelor, punând popriri pe conturi sau acţiuni ale celor mai profitabile companii de stat, precum ROMATSA, Romgaz şi Nuclearelectrica.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

cuore hombra
25.01.2022, 14:13:03

smecherii astia de NIcula! Poate cu Aurescu ME avem ceva sanse sa ne luam banii inapoi

+4 (6 voturi)
Toader Aileanei
25.01.2022, 14:49:40

Nu smecheri ci ticalosi. Au ajuns cu bani si influenta pana la nivelul Tribunalului Uniunii Europene. Eu cred mai de graba ca e mana Codrutei. Oameni fara pic de scrupule.

+1 (3 voturi)
Ion Tudor
25.01.2022, 15:51:21

In articol nu este prezentata inteaga istorie a acestei escrocherii. Intradevar, in anul 1999, Radu Vasile i-a declarat ,,investitori strategici" , cu statut temporar, pe cei doi ,,frati chimici". Ulterior, in anul 2000, Manole BNR, cel care i-a succedat lui Radu Vasile in functia de PM, le-a schimbat statutul din temporar in permanent. Oare o fi avut vreun interes? Radu Vasile a dat in primire intre timp, dar Manole mai este inca printre noi. DNA-ul l-o deranjat cu ceva intrebari? Nu cred. Oare in 2019, Lucovid de ce s-o fi grabit sa le achite asa zisele ,,daune" de 400 milioane euro? Din cate se vede, Sica putea sa atace la CJUE decizia ICSID.

+3 (3 voturi)
Coco Cocos
25.01.2022, 19:20:00

orban, cel care v-a dat banii inițial, a ajuns la cimitir...urmați voi!

Modifică Setările