Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Dragoş Pîslaru, despre stadiul PNRR în statele UE: 14 au primit aviz favorabil. În cazul României se lucrează bine

1
8 Jul 2021 18:30:57
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Europarlamentarul USR PLUS Dragoş Pîslaru a prezentat stadiul Planurilor Naţionale de Redresare şi Rezilienţă în cele 27 de state membre ale UE, precizând că în cazul României se lucrează bine, în strânsă colaborare cu Comisia Europeană.

„Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă intră în linie dreaptă! Parlamentele naţionale au intrat în vacanţă, dar la nivel european, munca este în toi pe Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Ieri am avut, în cadrul grupului de lucru al Parlamentului European din care fac parte, a 11-a întâlnire privind MRR, iar Comisia Europeană ne-a prezentat stadiul PNRR al celor 27 de state membre.
 
Cum stăm?
 
- 12 planuri au fost trimise conform termenului prevăzut iniţial de regulament, 30 aprilie: Portugalia, Spania, Franţa, Germania, Slovacia, Letonia, Danemarca, Grecia, Luxemburg, Austria, Italia, Belgia.
 
- 12 planuri au fost trimise după 30 aprilie – Ungaria, Cipru, Lituania, Irlanda, Cehia – sau au cerut prelungirea perioadei de evaluare – Polonia, Slovenia, Croaţia, Finlanda, Suedia, România, Estonia.
 
- 3 planuri încă nu au fost trimise.
 
În acest moment, Comisia a evaluat şi a dat aviz favorabil pentru 14 planuri: Portugalia, Spania, Grecia, Danemarca, Luxemburg, Slovacia, Austria, Germania, Letonia, Italia, Franţa, Belgia, Suedia, Lituania.
 
Apoi Consiliul UE va adopta aceste planuri, cel mai probabil săptămâna viitoare, ceea ce înseamnă că aceste state membre vor putea primi deja prima tranşă de bani!
 
Pentru ţările aflate în curs de evaluare, principalele detalii care trebuie încă lămurite sunt legate de costurile reformelor şi investiţiilor, de nivelul de ambiţie pentru măsurile de tranziţie verde şi, nu în ultimul rând, modul în care acestea răspund la recomandările specifice de ţară formulate de Comisia Europeană în 2019 şi 2020 în cadrul Semestrului European.
 
În unele state se verifică mecanismele de control şi de asigurare a bunei cheltuieli a banilor şi de prevenire a fraudei. România nu se află printre ele. În cazul României se lucrează bine, în colaborare strânsă cu Comisia Europeană. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene MIPE este în dialog direct pentru a finaliza ultimele detalii şi, conform calendarului, aprobarea planului ar trebui să aibă loc imediat după vacanţa de vară, în septembrie”, a scris Dragoş Pîslaru, joi pe Facebook
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Infractorul Burci
8.07.2021, 20:58:02

Spui dejecție useristă și tragi apa...

-3 (5 voturi)
Modifică Setările