Dragu: Nu avem motive la acest moment să amânăm aplicarea măsurilor de relaxare fiscală prevăzute pentru anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul nu vede necesară în prezent amânarea măsurilor de relaxare fiscală prevăzute pentru anul viitor prin Codul Fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, aşa cum a solicitat Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat joi ministrul Finanţelor, Anca Dragu, motivând că execuţia bugetară „arată bine“, iar veniturile se situează peste program.

„Nu am luat o decizie în acest sens şi consider că este prematur să luăm acum o decizie. Execuţia bugetară arată bine, veniturile sunt peste program, cheltuielile sunt şi ele, în unele cazuri, sub program sau în linie cu programul“, a afirmat Dragu, prezentă la un congres financiar.

Fiind întrebată dacă Guvenul a luat o decizie privind solicitarea FMI de a amâna măsurile de relaxare fiscală care vor intra în vigoare de anul viitor, Dragu a precizat că Executivul nu are motive să ia o asemenea decizie la acest moment, având în vedere execuţia bugetară.

Codul Fiscal prevede că, de la 1 ianuarie 2017, va fi redusă cota generală de TVA cu încă un punct procentual, de la 20% în prezent la 19%, şi vor fi eliminate supraacciza de 7 eurocenţi pe litru la carburanţi şi „taxa pe stâlp“ de 1% din valoarea activelor. De asemenea, la finale acestui an sunt programate să expire trei taxe din domeniile energetic, petrolier şi al resurselor, respectiv taxa de 0,5% pe extracţie, taxa de 60% pe liberalizarea gazelor şi taxa pe monopol în cazul transportatorilor şi distribuitorilor de electricitate şi gaze. Acestea trei din urma trebuiau înlocuite cu noul sistem de taxare a resurselor, care să cuprindă redevenţe şi un impozit de 35% pe profitul din extracţie.

FMI a recomandat României să amâne aplicarea acestor măsuri de la 1 ianuarie 2017.

„Amânarea următoarei reduceri a TVA şi a celorlalte facilităţi prevăzute în Codul Fiscal să intre în vigoare anul viitor ar genera o reducere a deficitului de 0,75 puncte din PIB“, a afirmat recent Reza Baqir, şeful misiunii FMI în România.

Bugetului general consolidat al statului a înregistrat un excedent nesemnificativ, de 0,02% din PIB sau 130 milioane lei în primele cinci luni, cu mult sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în special ca urmare a reducerii încasărilor din taxa pe valoarea adăugată (TVA) cu 8,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 73,9 miliarde lei (9,8% din PIB), în scădere cu 2,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite