Drept la replică. Şefa DTR, despre acuzaţiile privind frauda de 4,3 milioane de euro din Ministerul Transporturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Percheziţiile au loc la Ministerul Transporturilor

Funcţionarii din centrele de formare profesională a conducătorilor auto acuzaţi de fraudă de 4,3 milioane de euro afirmă că afirmaţiile regăsite într-un raport al Direcţiei Corp Control şi Anticorupţie din cadrul Ministerului Transportului nu sunt reale şi că o serie de examene presupus a fi fraudate sunt supravegheate video şi audio.

Săptămâna trecută, un raport al Direcţiei Corp Control şi Anticorupţie arăta că 107 angajaţi din cadrul Autorităţii Rutiere Române (ARR) şi a Direcţiei Transport Rutier (DTR) din Ministerul Transporturilor (MT) ar fi fraudat statul cu 4,3 milioane de euro. Potrivit raportului, datat 8 septembrie a.c., angajaţii au încălcat conştient, voit, normele de integritate privind funcţia publică şi şi-au însuşit ilegal 21.117.944 lei (4.375.000), prin centrele de formare profesională a conducătorilor auto, instructorilor auto şi a managerilor de transport.

„Apreciem că reglementarea modului de plată a membrilor comisiilor de examinare a fost efectuată în mod abuziv, în interesul unui grup de persoane din care unele au ajuns să încaseze lunar din examinări sume de chiar şi 3-4 ori mai mari decât salariul cuvenit pentru funcţia ocupată, în dauna persoanelor care au participat la examinări în calitate de candidaţi şi care au fost astfel constrânşi să plătească tarife nejustificat de mari. A fost perpetuată astfel o stare infracţională prin constituirea unui grup organizat la care au aderat atât persoanele aflate succesiv la conducerea ARR şi DTR, cât şi angajaţi din cadrul acestor structuri, care au acţionat pe o perioadă mai mare de 10 ani, inclusiv prin impunerea unor reglementări în interes propriu, în scopul obţinerii de venituri din activitatea de examinare”, se specifică în raport.

În urma acuzelor apărute în media, potrivit cărora, cei incriminaţi contestă modul trunchiat şi eronat în care au fost prezentate informaţiile.

Astfel, potrivit dreptului la replică transmis telefonic de către Adriana Kalapis, director general DTR, activitatea de examinare în vederea atestării profesionale a personalului din transportul rutier se desfăşoară pe baza legislaţiei în vigoare, respectiv legea nr. 109/2014, act normativ de rang superior adoptat de Parlamentul României şi validat prin decret prezidenţial, şi cu normele de aplicare ale aprobate prin OMT nr. 1213/2015 şi OMT 1214/2015.

„Potrivit legii, pentru asigurarea criteriilor de imparţialitate, comisiile de examinare au în componenţă specialişti cu activitate în ARR şi DTR. Sala unică de examinare este deţinută de către ARR - instituţie a statului - iar examinările se desfăşoară în zilele de sâmbătă, după un program prestabilit, începând cu ora 7:00 până la ultimul candidat. Sălile în care se desfăşoară examinările sunt dotate cu sisteme de supraveghere video şi de sonorizare. Principalul motiv pentru care examinările se fac sâmbăta este acela că cei mai mulţi şoferi nu pot lipsi de la muncă în timpul săptămânii. În plus, activitatea funcţionarilor publici prezenţi la examinare nu este perturbată în timpul programului obişnuit de lucru. Taxa de examinare este achitată de candidaţi în contul instituţiei organizatoare, respectiv ARR, şi este în cuantum de 67 de lei, din care 8 lei revin examinatorului. Pentru sumele achitate s-au reţinut şi plătit la bugetul de stat taxele şi impozitele datorate, potrivit legii, se mai arată în dreptul la replică”, arată dreptul la replică.

Aceste tipuri de activităţi remunerate individual se desfăşoară şi la nivelul altor autorităţi: Ministerul Justiţiei, Ministerul Mediului, Ministerul Educaţiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltării, ISCIR etc.

„Persoanele nominalizate în Raport vor face toate demersurile legale pentru a demonstra că acuzaţiile grave şi nedovedite care au fost aduse în raport nu sunt reale. Este păcat că nu au fost cerute lămuriri despre această activitate de la cei care au întocmit raportul înainte de finalizarea acestuia”, a precizat Adriana Kalapis, director general DTR. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite