Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Drulă: „Consilierii directorului Metrorex câştigă dublu faţă de cât câştigă consilierii unui ministru - 9.500 de lei în mână”

2
4 Mar 2021 22:42:54
Autor: News.ro
Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor. FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei
Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor. FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, afirmă că speră să nu se ajungă la disponibilizări la Metrorex şi precizează că nu are numărul exact al oamenilor care ar trebui să plece pentru ca nivelul de cheltuieli să fie cel de anul trecut. Drulă reclamă mai multe probleme la companie şi precizează că salariile s-au dublat în ultimii cinci ani, iar un consilier al directorului a ajuns să primescă 9.500 de lei în mănă.

Drulă a fost întrebat, joi seară, la Digi 24, cîţi angajaţi Metrorex ar trebui să plece ca salariile să rămână la acelaşi nivel şi a afirmat: ”Nu am o cifră exactă, dar este în legea bugetului de stat: o companie care a avut pierderi mari anul trecut, nu poate avea cheltuieli cu personalul decât cât avea la începutul anului 2020. Ca urmare a aşa-zisei negocieri a Contractului Colectiv de Muncă, în condiţii de pandemie, s-au crescut salariile cu 18 la sută. (...) S-au dublat salariile în 5 ani, sporul de metrou care ar fi trebuit primit de către cei care cu adevărat lucrează în condiţii mai grele, este  primit nediscriminatoriu. Şi cei care stau în birouri primesc spor de condiţii dificile”.

Drulă a afirmat că în ultimii cinci ani cheltuielile cu personalul s-au triplat, iar veniturile au rămas constante, până la pandemie, când s-au prăbuşit.

”În aceste condiţii, legal vorbind, nu există decât varianta ori de a renegocia acel contract de muncă sau aceeaşi sumă de bani poate să ajungă la tot personalul actual”, a mai afirmat Drulă.

Ministrul a precizat că un consilier al directorului Metrorex câştigă dublu faţă de cât câştigă consilierii unui ministru, respectiv 9.500 de lei în mână.

Întrebat din nou despre disponibilizări, ministrul a precizat: ”Sper să nu se ajungă acolo, nu îmi doresc ca asta să fie soluţia. Nu era nevoie de negocierea Contractului colectiv de muncă. Avem o lege, Legea 55, care spune că toate contractele colective de muncă se prelungesc automat pe perioada stării de alertă şi încă 90 de zile. Suntem încă în stare de alertă”.

Drulă a reiterat ideea că Consiliul de Administraţie trebuia să negocieze noile salarii, dar a delegat mai departe unei comisii de negociere formată din 15 oameni, din care 10 erau membri ai sindicatului.

”Deci a negociat sindicatul cu sine”, a conchis Drulă.

Ministrul a precizat că raportul Corpului de Control va fi publicat luni.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

leuldinpanjshir99
4.03.2021, 23:59:00

Adica s-au gasit unii care sa belfereasca pe banii statului .... Ca la cata subventie incaseaza si la cate pierderi are, Metrorex numai din bani proprii nu plateste salarii de nabab ...

muresan anna
5.03.2021, 08:09:26

Si acum ce mai zice Radoi, cel care-l acuza pe ministru ca este aerian? Adevarul trebuia ascuns, iar sifonarea banilor statului ar fi continuat. Cam asa se intampla la stat. Trai bun.

Modifică Setările