Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Drum de legătură de 10 km între Timişoara şi autostrada A1. Cât va costa şi când ar putea demara lucrările

0
22 Aug 2021 12:20:31
Autor: Melania Agiu
Drum de legatura Timisoara - A1, Foto: Facebook Cătălin Drulă
Drum de legatura Timisoara - A1, Foto: Facebook Cătălin Drulă

Drumul de legătură dintre municipiul Timişoara şi Autostrada A 1 va fi construit cu fonduri europene, valoarea totală a investiţiei fiind de circa 260 de milioane lei din care aproape 190 de milioane finanţarea europeană nerambursabilă prin Fondul de Coeziune, au transmis reprezentanţii CNAIR.

„COMPANIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Beneficiar al finanţării şi Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport, au convenit încheierea în data de 10.08.2021 a Contractului de Finantare nr. 109, pentru proiectul „Drum de legatura autostrada A1 Arad-Timisoara - DN69” în vederea obţinerii de finanţare nerambursabilă alocată prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare - Îmbunatatirea mobilitatii prin dezvoltarea retelei TEN-T si a metroului, Obiectiv Specific 1.1 Apel de proiecte pentru DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII RUTIERE - proiecte noi de investitii, Operatiunea - Cresterea mobilitatii pe reþeaua rutiera TENT centrala.”, transmite sursa citată.
 
Obiectivul general al proiectului consta în realizarea conexiunii autostrazii A1 cu orasul Timisoara si alte drumuri nationale si judetene conexe, în vederea descarcarii traficului rutier de pe autostrada Arad – Timisoara, cu scopul cresterii mobilitaii la nivelul infrastructurii rutiere aferente retelei TEN-T, ce va contribui la promovarea competitivitaii economice si la îmbunatairea conditiilor în transportul rutier de marfuri si calatori si la reducerea emisiilor poluante prin eliminarea / reducerea blocajelor de trafic prin reducerea duratelor de transport.
 
Obiectivul specific al proiectului
 
- Construirea a 10 km de drum nou
 
- Reducerea timpului de parcurs cu aprox 7.7 min
 
- 2 buc. poduri noi
 
- 6 buc. Pasaje
 
- 3 buc. noduri rutiere
 
Potrivit datelor publicate de CNAIR, valoarea totală a  proiectului este de 259,453,836.85 lei şi va fi finanţat prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contribuţia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune - 186,497,779.19 lei, 15% contribuţia proprie - 32,911,372.81 lei, restul de 40,044,684.85 lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.
 
Durata proiectului: 105 luni, respectiv între 01.04.2015 şi 31.12.2023 la care se adaugă, dacă este cazul, şi perioada de desfăşurare a activităţilor proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanţare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.
 
Luna trecută, la Timişoara, ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a spus că antreprenorul trebuie să intre în şantier din septembrie şi nu are niciun motiv să nu respecte termenul de 18 luni.
 
„Drumul de legătură cu autostrada, DN69 din zona Sânandrei, noua descărcare, a fost emisă autorizaţia de construire alaltăieri (2 liulie). Practic, am creat toate premizele pentru ca constructorii să lucreze pe aceste proiecte şi vom monitoriza foarte serios şi nu acceptăm întârzieri. Este un contract proiectare şi execuţie, conform contractului, are şase luni de proiectare. Proiectarea nu este încă încheiată, vine proiectul tehnic în săptămânile următoare, după care trecem în perioada de execuţie.
 
Contractul a fost semnat în martie, plus şase luni, înseamnă septembrie. 
 
Atunci curg cele 18 luni pentru execuţie. Mergem pe termenele contractuale. Este un contract care nu are blocaje, am făcut deja exproprierile, nu sunt blocaje. Este un studiu de fezabilitate recent, nu uitat în sertar. Nu ar trebui să fie probleme în derulare”, a explicat Cătălin Drulă.
 
Lucrările vor fi realizate de către firma Todini Costruzioni Generali SPA, iar noul drum de legătură cu autostrada A1 va avea o lungime de zece kilometri şi va porni din DN69, şosea care leagă Timişoara de Arad, de la intersecţia spre Sânandrei şi autostrada A1.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările