Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Dumitru, Consiliul Fiscal: Reducerea TVA la 9% pentru alimente trebuia anunţată doar cu puţin timp înainte de aplicare

0
29 Apr 2015 14:02:31
Autor: Adina Vlad
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a arătat că reducerea TVA la alimente trebuie luată şi anunţată rapid, fără prea mult „spaţiu de manevră“, pentru a avea efectul scontat
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a arătat că reducerea TVA la alimente trebuie luată şi anunţată rapid, fără prea mult „spaţiu de manevră“, pentru a avea efectul scontat

Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru toate produsele agroalimentare, care urmează să fie apicată de la 1 iunie, ar fi trebuit anunţată foarte rapid, cu puţin timp înainte de a fi aplicată, pentru a nu lăsa „spaţiu de manevră“ comercianţilor de a creşte preţurile produselor, apreciază Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

„Cea mai bună strategie la reducerea TVA pentru alimente ar fi fost să se anunţe: de mâine, în trei zile sau de la data de 1 luna următoare TVA scade, pentru că ajungem deja la discuţii despre posibile creşteri de preţuri în anticiparea reducerii de TVA. Agenţii se acomodează şi încorporează în deciziile lor astfel de măsuri“, a declarat Dumitru, potrivit Mediafax. 
 
El a arătat că o astfel de decizie trebuie luată şi anunţată rapid, fără prea mult „spaţiu de manevră“, pentru a avea efectul scontat.
 
Presa a relatat că mari lanţuri de magazine ar fi majorat preţurile la diferite alimente cu până la 30%, în ultimele două săptămâni, înainte de reducerea TVA la 9% la produsele alimentare, programată începând cu luna iunie.
 
Reprezentanţii marilor lanţuri comerciale au fost audiaţi marţi la Comisia de agricultură pentru a explica dacă au fost făcute majorări de preţuri în ultima vreme, preşedintele Comisiei de agricultură, Nini Săpunaru, arătând că sunt mai multe informaţii privind creşterea preţurilor din magazine, iar opinia publică este îngrijorată că reducerea TVA nu va duce la scăderea acestor preţuri.
 
Aceştia au susţinut că nu au făcut nicio majorare de preţ la produsele alimentare în perspectiva reducerii TVA şi că preţurile vor scădea cu 12%.
 
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că Guvernul nu poate îngheţa preţurile la mărfurile din magazine, în contextul reducerii TVA la 9%, dar poate introduce măsuri constituţionale şi europene, precum taxe speciale foarte mari, în cazul în care comercianţii nu scad preţurile la raft după diminuarea TVA.
 
El a cerut, în şedinţa de Guvern ca Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Consiliul Concurenţei să verifice atent situaţia preţurilor din magazine. 
 
Preşedintele Consiliului Fiscal apreciază că, în general, agresivitatea foarte mare în reducerea taxelor şi impozitelor prin proiectul noului Cod Fiscal, urmată de modificări şi anularea unor măsuri în Parlament nu pot contribui decât la neîncredere.
 
„Agenţii economici şi populaţia, văzând că există o incertitudine, că anumite măsuri se vor implementa sau nu, se vor gândi de două ori înainte de a angaja oameni. Dacă măsura nu este sustenabilă sau credibilă, evident nu va avea efectul scontat“, a spus Dumitru.
 
Una dintre măsurile propuse în Codul Fiscal şi modificate de Senat, prima cameră sesizată, se referă la eliminarea impozitului pe dividende, de la 16% în prezent, parlamentarii optând pentru o cotă de 5%. De asemenea, în Comisia de buget din Senat a fost eliminată reducerea accizei la carburanţi începând cu 1 ianuarie 2016. 

Mai puteţi citi:
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările