Dumitru: Deficitul bugetar va creşte la 3,1% în 2016 dacă se aplică noul Cod Fiscal. E imposibil să nu ne sancţioneze pieţele pentru că ieşim în decor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a atras atenţia asupra riscurilor pe care le-ar putea genera noul Cod Fiscal
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a atras atenţia asupra riscurilor pe care le-ar putea genera noul Cod Fiscal

Aplicarea Codului Fiscal în forma aprobată de Parlament presupune un risc de destabilizare permanentă, impactul total al măsurilor incluse fiind de 17,1 miliarde de lei numai în 2016, ceea ce va duce deficitul bugetar la 3,1% din PIB anul viitor, la 2,7% în 2017 şi la 3,5% în 2018, iar pieţele financiare vor sancţiona România, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

"Există un risc de destabilizare permanentă şi de amploare, cu exces de cerere şi creştere accelerată a datoriei publice dacă se aplică noul Cod Fiscal. Impactul total va fi de 17,1 miliarde de lei, respectiv 2,3% din PIB, cu o creştere a datoriei publice de la 40% la 45% a datoriei publice în PIB în 2016-2017. Mai avem şi angajamentul politic de a creşte cheltuielile de apărare de la 0,8% la 2% din PIB. Deci deficitul bugetar ar putea fi de 3,1% din PIB în 2016, 2,7% în 2017, 3,5% în 2018 şi 3,7% în 2019, este imposibil să nu ne sancţioneze pieţele financiare pentru că ieşim în decor", a declarat Ionuţ Dumitru.

Relaxarea fiscală este bună, nimeni nu poate nega asta, însă trebuie să vedem dacă putem face acest lucru în condiţiile bugetare pe care le avem, a declarat Dumitru. El a completat că, per total, reducerea TVA este „foarte agresivă“ şi că se ridică la 8 puncte procentuale dacă adăugăm şi reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%, introdusă în luna iunie a acestui an.

„Nu cred că trebuie să se pună problema în discursul public dacă vrem sau dacă nu vrem relaxare fiscală. Dacă facem un sondaj acum, o să vedem că toată lumea vrea relaxare fiscală. Relaxarea fiscală este bună, şi nimeni nu poate să nege asta, dar trebuie să supunem dezbaterii dacă putem să facem acest lucru în condiţiile bugetare pe care le avem. Dacă ne uităm doar la partea de venituri bugetare facem o mare greşeală pentru că trebuie să ne uităm şi la partea de cheltuieli bugetare“, a spus Dumitru. 

El a spus că reducerea cotei standard de TVA de la 24%, de la 1 ianuarie 2016, este de fapt de 8 puncte procentuale, nu de 5 puncte, întrucât cota medie de TVA pe coşul de consum va ajunge la 14%, de la maximul de 22%, plasând România sub toate statele din Europa Centrală şi de Est, potrivit Consiliului Fiscal.

"Când discutăm de reducerea TVA, toată lumea scapă din vedere că reducerea de TVA nu este doar de 5 puncte procentuale. Am auzit şi opinii de tipul: de ce n-ar trebui să scadă cota de la 24% la 19%, să revenim la nivelul pre-criză? Această afirmaţie este falsă, pentru că, dacă calculăm o cotă medie de TVA pe coşul de consum (diverse produse, ce pondere au în coş, ce cotă de TVA), o să vedem că atunci când aveam 19% cotă standard, cota medie pe coşul de consum era 17,5%. Când am crescut în 2010 la 24% cotă standard, cota medie a ajuns la 22%", a afirmat miercuri Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, la o conferinţă pe care a organizat-o la Banca Naţională privind responsabilitatea fiscal-bugetară şi noul Cod Fiscal.

El a arătat că atunci când TVA la pâine şi produse de panificaţie a fost redusă, cota medie a scăzut la 20,6%, iar în iunie 2015, când a fost extinsă cota redusă la alimente şi alte produse, s-a ajuns la cota medie de 16%, sub nivelul pre-criză.

"Dacă vom continua cu reducerea cotei standard la 1 ianuarie 2016, cota medie va ajunge la 14%. Adică, de fapt, noi avem o scădere de la 22%, cât a fost maximul, la 14%, adică 8 puncte procentuale. Arătaţi-mi o ţară în Europa sau din lume care a mai redus cota de TVA cu 8 puncte procentuale într-un interval atât de scurt de timp. Dacă ne comparăm cu nivelul pre-criză, reducerea este de 3,5 puncte procentuale, deci noi nu ne ducem la nivelul dinainte de criză, ne ducem mult mai jos. Asta este, de fapt, realitatea cifrelor", a mai spus Dumitru.

Pe de altă parte, Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, susţine că se poate menţine echilibrul bugetului şi cu noul Cod Fiscal. „Putem menţine echilibrul bugetului şi cu noul Cod Fiscal, veniturile sunt suficiente, problema e la cheltuieli. Din 2010, veniturile cresc cu 11-13 miliarde de lei pe an, iar in 2015 ne aşteptăm la un plus de 15 până la 19 miliarde de lei. Deci impactul de 17 miliarde de lei, care după runda a doua ar scadea spre 12 miliarde de lei, poate fi acoperit. Problema vine când vorbim de cheltuieli, zona în care trebuie să fim mai atenţi. Cred că la şase luni vom avea un excedent bugetar de 0,58% din PIB“, a spus Dan Manolescu. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite