Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

După Brexit, protecţionismul economic va fi bun sau rău pentru România?

2
4 Jul 2016 17:23:24
Dan Străuţ

Un partid nou înfiinţat readuce în discuţia publică protecţionismul economic ca măsură de încurajare a afacerilor româneşti. Mai ales în contextul Brexit

Forţa Naţională, noua formaţiune, arată într-un comunicat că „România trebuie să abordeze problema Europei post-Brexit şi din punct de vedere economic, nu doar politic“.

„România are nevoie de proiecte economice clare şi de un sistem fiscal care să protejeze capitalul autohton şi să transforme România într-un centru de afaceri primitor şi uşor de abordat la nivel european“, afirmă Clement Sava, purtătorul de cuvânt al formaţiunii.

El arată că mutarea capitalurilor care va avea loc după Brexit poate fi în beneficiul României „dacă scăpăm de eticheta de ţară cu un sistem fiscal confuz, schimbător, netransparent şi supra-birocratizat“.

Însă noutatea pe care o lansează formaţiunea o constituie propunerea ca „România să adopte, de urgenţă, un pachet de măsuri legislative care să încurajeze dezvoltarea afacerilor româneşti“, pe motiv că „la ora actuală, capitalul românesc este defavorizat, trăind cu frica de instituţiile statului“.

Stat care - potrivit oficialului - „în loc să aibă un rol de prevenire, sprijinire şi parteneriat cu capitalul românesc, în sensul încurajării funcţionării corecte şi eficiente, şi-a arogat un rol de vânare şi pedepsire a agenţilor economici autohtoni care încearcă să facă faţă concurenţei multinaţionalelor“.

În logica sa naţionalistă, noua formaţiune politică acuză „presiunea susţinută a organismelor de control care acţionează doar punitiv şi pe baza unei legislaţii ceţoase şi în continuă schimbare“ care i-ar descuraja pe investitorii români să mai desfăşoare activităţi“. Fapt care „se reflectă în ponderea mare a economiei negre şi gri, în lipsa locurilor de muncă, în lipsa de performanţă a colectării de taxe şi impozite şi în diminuarea ponderii capitalului românesc din economie“.

Din discursul formaţiunii nu lipseşte clasicul atac la multinaţionale. Clement Sava: „prin comparaţie, multinaţionalele au un statut privilegiat, iar acţiunile de forţă ale statului par să aibă ca menire eliberarea pieţei de firmele româneşti pentru a le face loc multinaţionalelor care nu au fost deranjate de controale“.

Totuşi, protecţionismul propus de Forţa Naţională nu este neapărat unul anticapitalist:
„Nu vrem respingerea capitalului străin, dar firmele româneşti au nevoie acum de mai multe măsuri de protecţie şi stimulare din partea statului român.

Protecţionismul economic nu este nici perimat, nici anticapitalist, el fiind practicat de altfel de toate ţările europene cu economii puternice. Desigur, România a fost descurajată să îşi protejeze capitalul autohton pentru a lăsa loc multinaţionalelor, dar trebuie să înţelegem că acest lucru nu este în favoarea dezvoltării ţării, ci în favoarea unor profituri imense care pleacă din ţară şi care nu contribuie ulterior la creşterea performanţelor economiei româneşti“.

Cât despre starea actuală a economiei româneşti, aceasta arată sumbru în viziunea noului partid:
„Accentul pus pe consum şi pe importuri a transformat România într-o piaţă de desfacere în care puterea de cumpărare bate pasul pe loc de 26 de ani, iar polarizarea socială creşte continuu. Acest sistem va duce la colaps”.

De aici şi intenţia Forţei Naţionale de a propune „un pachet de măsuri economice viabile care să asigure dezvoltarea pe termen lung a ţării, nu cu măsuri paliative de ciclu electoral, aşa cum este practica celorlalte partide, interesate doar de efectul imediat în alegeri“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Paun Al
4.07.2016, 18:54:36

Poate ca dupa 26 de ani de "capitalism romanesc" , partidele, specialisti in domeniu ar trebui sa vina nu atat cu ce ar trebui facut , cat mai ales cu solutii concrete . Cum practic trebue facut ?

+1 (1 vot)
Stefanescu Marian
5.07.2016, 10:06:47

Adevărul este la mijloc.Este adevărat că capitalul românesc este dezavantajat faţă de capitalul extern de către instituţiile de stat,dar problema este CUM s-a format acest capital românesc şi mai ales CE face el.85% din capitalul românesc s-a format prin sifonarea averii statului prin programele de privatizare sau prin contracte oneroase cu statul.Adică,capitalul românesc este un capital oneros ca să nu zic mafiot.Pe de altă parte,el trebuie sprijinit de către instituţiile de stat fiindcă,la o adică,numai pe el ne putem bizui. Şi eu cred că capitalul extern este protejat de instituţiile de stat şi că are condiţii mult mai bune de dezvoltare.Văd că şi actualul guvern tot asta face,ajută preferenţial capitalul străin.Probabil în viitorul apropiat,pe fondul agitaţiei din UE,politica guvernului faţă de capitalul românesc se va modofica,în sensul susţinerii capitalului naţional. Dar să nu ne plângem,sunt multe state foarte puternice în care capitalul extern este dominant în economiile lor. În România cel mai deranjant este situaţia capitalului bancar în care aprox.85% este deţinut de străini.Dacă este de făcut ceva imediat tocmai asta este:schimbarea proporţiei între capitalul extern şi cel românesc în sistemul bancar.

+1 (1 vot)
Modifică Setările