Ştiri economice

articolul urmator

Economia creşte pe baza consumului din import, ca în 2008. Izbim iar avionul?

18
22 Jun 2016 20:29:34
Dan Străuţ
Când importurile înlocuiesc producţia autohtonă până şi la legume, în timp ce agricultura nu contribuie cu nimic la creşterea economică, nu ne putem aştepta la nimic bun
Când importurile înlocuiesc producţia autohtonă până şi la legume, în timp ce agricultura nu contribuie cu nimic la creşterea economică, nu ne putem aştepta la nimic bun

Consumăm iar mai mult decât producem, ca în 2008. Cumpărăm iar de peste graniţă produse pe care le-am putea obţine aici. Apelăm iar la credite pentru cheltuieli inutile. Adâncim iar prăpastia dintre importuri şi exporturi. Ne risipim iar resursele în loc să investim. Izbim iar avionul?

Şi acum, ca şi în 2008 (când guvernatorul BNR Mugur Isărescu avertiza că „avem corecţii dure şi va trebui să evităm aterizarea forţată, să nu izbim avionul“), cererea internă depăşeşte net producţia internă, astfel că importurile au creşteri nesănătoase.

Asta destabilizează balanţa de plăţi externe şi creează o „hemoragie“ de valută care - ca şi în 2009-2011, după dezmăţul din 2007-2008 - ne-ar putea costa enorm, fie şi numai prin deprecierea leului.

A strigat Isărescu, în 2008, „Nu mai trageţi de economie, pentru că se rupe!“, apoi în 2009 economia s-a şi rupt, ajungând de la +8% la -8%.

Fluxurile de bani se opriseră brusc, blocând şi cumpărăturile, şi investiţiile, şi angajările, şi exporturile, şi producţia.

După o astfel de ruptură, austeritatea a devenit inevitabilă şi ne aducem cu toţii aminte cât de dure au fost tăierile salariale şi creşterea TVA din 2010. Ne aducem aminte, desigur, dar oare am învăţat ceva din această experienţă?

Iată că nu:
- în 2015, economia a crescut pe baza consumului, acum - în 2016 - creşte pe baza consumului din import;
- producţia industrială - care ar trebui să „explodeze“, având în faţă această cerere furibundă - şi-a decelerat creşterea medie, de la +6% la +2% şi se îndreaptă vertiginos către zero, dacă nu cumva către declin;
- contribuţia la creşterea PIB este zero la agricultură (într-o perioadă în care vânzările de alimente cresc cu aproape 30%), iar a industriei - 0,1% (într-o perioadă în care vânzările nealimentare avansează cu 15%);
- în acelaşi timp, contribuţia consumului a fost de peste 6%, iar a importurilor - de 4%...

Ultimul exemplu: în primele cinci luni din acest an, producţia românească de autovehicule (sectorul care, în 2013, ne-a adus economia de la minus la plus) a scăzut cu aproape 7%, dar importurile de maşini second-hand au crescut cu peste 25%.

Practic, totul arată acum ca în anii de „boom“ 2007-2008, când şeful băncii centrale atenţiona „să nu izbim avionul“. Mai lipseşte doar blocajul care a provocat criza.

Şi acum, ca şi atunci, salariile cresc fără baza sănătoasă a creşterii productivităţii, astfel că şi consumul, structura cumpărăturilor, arată de parcă românii ar fi câştigat aceşti bani de la loterie, nu din muncă.

Dar dacă s-ar opri totul, dintr-odată, ca în fatidica lună noiembrie din 2008?

Săptămâna trecută, unul dintre cei mai detestaţi finanţatori internaţionali - Jeffrey Franks, fost şef al delegaţiei FMI în România din anii grei ai austerităţii 2009-2012 - spunea, la Bucureşti, că România a fost, până la urmă, o poveste de succes şi că, atenţie, „lecţia crizei ar trebui să fie cumpătarea“.

Păi, cum să te abţii de la toate ispitele, când mâncarea s-a ieftinit, băutura s-a ieftinit şi salariile au crescut?

Taxe mai mici, ieftiniri în lanţ, salarii mai mari - iată reţeta ideală pentru ca românii să uite şi lecţia crizei, şi austeritatea, şi deficitele nesănătoase care le-au amărât viaţa în urmă cu doar câţiva ani.

După toate astea, mai rămâne doar o întrebare: cei care ne-au lăsat acest cadou otrăvit îşi vor asuma oare răspunderea, când vom izbi iar avionul?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Stefanescu Marian
22.06.2016, 21:02:49

Trebuia să specificaţi cine este autorul acestei politici economice inconştiente:PSD şi fostul premier Ponta care au păstorit România în perioada 2014-2015 şi au impus politica economică pentru 2016-2017 axată pe creşterea iresponsabilă a consumului(creşteri de salarii şi diminuări de taxe şi impozite) ceea va conduce la creşterea deficitelor bugetare şi implicit a datoriei publice.Totuşi,poporul mulţumit că poate consuma mai mult a votat pe binefăcătorii PSD la locale fără să se gândească că PSD i-a legat ghiuleaua de picioare.După noi,potopul! a fost politica economică a PSD şi a iresponsabilului Ponta.

+5 (7 voturi)
Mircea B.
22.06.2016, 23:39:43

Repetam politica din anii 2007-2008? Da, si? Care-i problema? La noi nu anii aia au fost incriminati , ci anul 2010, s-a uitat asta? Toata floare cea vestita a pesedeului si peneleului a spus ca in 2010 s-a gresit , 2008 a fost chiar an laudat si preamarit. Asa ca nu vad de ce atata ingrijorare. Facem deficit de 4% ( adica ne imprumutam, asta inseamna), si bagam totul in consum din import, zero investitii. Ca in 2008. Cand va veni viitorul an 2010 (asta probabil prin 2017-2018), aplicam solutia usele : marim in continuare salariile bugetarilor si pensiile ! Si iesim din criza !!!!! Simplu.

-3 (3 voturi)
C Dana
23.06.2016, 03:41:52

In primul rand criza din 08 din Ro a fost doar datorita crizei internationale. Apoi trebuie sa scapam odata de mentalitatile astea comuniste ca e rau cu importurile si ca e si mai rau cu consumul. Marea majoritate e economiilor mari isi bazeaza cresterea pe consum. Generatii intregi de romani au economisit, au pus la ciorap/saltea, au lasat mostenire la copii tot ce au muncit toata viata. Asa, si? Rezultatul e ca suntem cea mai saraca tara din Europa si printre cele mai sarace din lume.

-1 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
23.06.2016, 07:19:04

Comentariu considerat abuziv.

Paun Al
23.06.2016, 07:45:18

Iulian , cand consumi mai mult decat produci ...o faci pe datorie . Datorie a statului , sau a firmei de stat( si unele mari firme private isi permit ) , sau a persoanei. Iar imprumuturile statului , sau persoanelor , neplatile, a datoriilor de catre firmele de stat ... nu se pot face la infinit , Cineva trebuie sa plateasca , sau sa "stearga " datoria . Ce se intampla acum ,ca si in 2006-2008 nu are legatura cu "marxistii ". Are legatura cu felul nostru de a fi , cu neintelegerea lumii in care traim si a regulilor ei ... Cand consumi mai mult decat produci ...vine timpul scadentei , a platii . Din pacate plata o face prostimea . Eu nu m-am imprumutat niciodata , dar am platit tot timpul ,ca si majoritatea, datoriile incompetenta , coruptia celorlalti , prin inflatie , prin taxe si impozite suplimentare , tintite spre "calul care trage , si in care se da cu biciul "

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările