INFOGRAFIE Economia gri a României, cât PIB-ul Bulgariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În construcţii se regăseşte cea mai mare evaziune fiscală
În construcţii se regăseşte cea mai mare evaziune fiscală

Economia subterană din România a reprezentat în 2013 aproximativ 28,4% din Produsul Intern Brut (PIB), echivalent a 39,5 miliarde de euro, aproape cât întreaga economie a Bulgariei, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă A.T. Kearney.

Ca valoare nominală, cele 39,5 miliarde de euro sunt peste nivelul de 38,3 miliarde de euro consemnate în 2012, chiar dacă ponderea a scăzut de la 29,1%. 

România se situează pe locul al doilea în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene, în funcţie de ponderea economiei gri în PIB, după Bulgaria (31,2%) şi la egalitate cu Croaţia. În Ungaria, ponderea este de 22,1%, în Polonia - 23,8%, iar în Slovacia şi Cehia – de 15%, respectiv 15,5%, aproape la jumătate faţă de nivelul consemnat în ţara noastră. 

Statele nordice consemnează ponderi ale economiei gri în total Produs Intern Brut de aproximativ 13%, iar cele mai reduse niveluri se înregistrează în Austria (7,5%) şi în Elveţia (7,1%), dar care nu este membru al Uniunii Europene. Surprinzător, economia subterană din Germania ocupă o pondere de 13% din PIB, ţara plasându-se astfel în urma unor state precum Franţa (9,9%), Marea Britanie (9,7%), Irlanda (12,2%), state care au fost deseori criticate de oficialii de la Berlin pentru politicile economice şi starea finanţelor lor. Media europeană este de 18,4%. 

Dacă România ar reduce economia gri la media europeană, cele 10 puncte procentuale diferenţă ar elibera 14 miliarde de euro la dispoziţia Guvernului, bani care pot fi folosiţi pentru educaţie, sănătate, autostrăzi sau pensii.

Raportul mai arată că statele încurajează trecerea la economia formală prin reduceri ale nivelului contribuţiilor sociale, însă Slovacia a renunţat la cota unică după 9 ani de implementare. Măsuri similare sunt luate în calcul şi în România şi Bulgaria.

romania bulgaria pib grafic

Mai puteţi citi:

Amenzi de 25.000 de lei pentru evaziune fiscală

La finele săptămânii trecute poliţiştii maramureşeni au efectuat mai multe acţiuni de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale. În cadrul acestora au fost aplicate sancţiuni de 25.000 de lei şi au fost confiscate aproximativ 2.000 de kilograme de fructe şi legume. 

Evaziune fiscală de peste 2 milioane de lei din exploatarea produselor de balastieră. Percheziţii la 17 persoane şi firme din Botoşani

Poliţiştii fac, joi, 12 decembrie, 17 percheziţii în judeţul Botoşani, la mai multe firme şi la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală, după ce ar fi exploatat nelegal şi ar fi vândut peste 56.000 de tone de produse de balastieră, prejudiciul produs fiind estimat la peste două milioane de lei.

Evaziunea fiscală se menţine în top. Ilegalităţi cu produse de panificaţie în valoare de peste 6 milioane de lei

Evaziunea fiscală s-a menţinut în topul fărădelegilor comise în acest an. Poliţiştii călărăşeni au descoperit şi cercetează cu 27 % mai multe infracţiuni, valoarea măsurilor asiguratorii dispuse pentru acoperirea prejudiciului fiind de peste 42.000.000 lei.

Evaziune de un milion de lei într-un centru de fier vechi din Hunedoara

Un tânăr de 21 de ani a fost reţinut de poliţişti şi va fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru infracţiunea de evaziune fiscală. Hunedoreanul este administrator al unui centru de colectare a fierului vechi şi a fost acuzat că a produs pagube de peste un milion de lei statului român.

Cinci persoane au fost condamnate la închisoare pentru evaziune fiscală. Prejudiciul depăşeşte un milion de lei

O femeie de 39 de ani din Craiova a fost condamnată defintiv la trei ani de închisoare pentru săvîrşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Claudia Ene împreună cu alte trei persoane au reuşit să aducă statului un prejudiciu de peste un milion de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite