Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Economia României a crescut cu 4,8%, în primul semestru. Guvernul mizează pe avans de 5,5%, în 2019

13
14 Aug 2019 09:33:32
Autor: Elena Deacu

Produsul Intern Brut al României a crescut cu 4,8%, în primul semestru al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, arată primele estimări publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Guvernul mizează în acest an pe o creştere economică de 5,5%.

Economia României a crescut cu 4,8% în primele şase luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din anul precedent, pe serie ajustată sezonier, şi cu 4,7% pe serie brută, arată estimarea semnal a Institutului Naţional de Statistică.

În trimestrul II al acestui an, faţă de acelaşi trimestru din anul 2018, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,4% pe seria brută şi cu 4,6% pe seria ajustată sezonier.

Spre comparaţie, în primul trimestru al anului, creşterea economică a fost de 5%, pe serie brută, şi de 4,9% ajustat sezonier. 

In trimestrul II 2019, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 1%. 

Guvernul român estimează o creştere de 5,5% a economiei în acest an.

Pe de altă parte, instituţiile financiare internaţionale mizează pe o creştere a PIB de sub 4% în România în 2019. Altfel, previziunile Comisiei Europene indică un avans al economiei de 3,3%, Fondul Monetar Internaţional (FMI) - 3,1%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - 3,2% şi Banca Mondială - 3,6%. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Stefan din Nord
14.08.2019, 09:40:11

Oficial ne merge bine ,

+1 (1 vot)
Lucifer
14.08.2019, 09:46:04

Creşterea brută a pib de 4,7% la 6 luni este prea bună ca să o cred. De unde, PSD, de unde? Doar din consum? Păi ăsta este "perpetuum mobile", creşti consumul-creşte pib-creşti iar consumul-iar creşte pib, etc adică se poate creşte pib-ul la infinit numai pe bază de consum.

0 (2 voturi)
geek-a-contra
14.08.2019, 10:33:33

de unde anume ai concuzionat ca este o crestere doar din consum? pe de alta parte, o crestere fara componenta de consum nu are sens: la ce bun produci daca nu vinzi? desigur, daca respectiva crestere nu este bazata numai pe cresterea cifrei de afaceri a comerciantilor. ciclul, in principiu, este cam asa: vinzi => credste cererrea => creste productia => creste numarul de locuri de munca =>cresc veniturile=> creste consumul => creste cererea => creste productia....pina se ajunge la o stare de relativ echilibru. care nu exista in Ro... oricum, nu poti avea una fara alta

-1 (3 voturi)
Lucifer
14.08.2019, 10:51:39

Domnule, PSD a forţat creşterea pib prin creşterea consumului, respectiv prin creşterea salariilor bugetarilor, a pensiilor, a salariului minim din economie, etc. Consumul trebuie să fie un obiectiv de bază, dar nu este bine să fie singurul motor al creşterii economice. Şi Ceauşescu înţelesese că pentru o ţară subdezvoltată ca România trebuie mai întîi o politică de investiţii care să dezvolte economia. De fapt această polemică este veche, atât ca teorie economică dar şi ca ideologie. Nu te poţi dezvolta crescând artificial consumul fiindcă, dacă economia nu poate susţine asta, apar efecte negative ca inflaţie, creşterea datoriei publice, devalorizare de curs, creşterea dobânzilor la credite, etc. adică economia se întoarce de unde a plecat. Exemplu de astfel de politici au fost în Grecia, acum apare Italia, poate în cur-nd şi România.

0 (2 voturi)
LochRoagPM
14.08.2019, 10:38:37

De unde de neunde, treaba este că pesedeaua este pe plus lucru care îi bagă în jelanie mare pe inutilul satului, pe tripleta economică fârșerotu- cîțu-dancă șî pă toți proletarii digitali șî inutili. Când câinii fără de stăpâni de pe străzi plesnesc de grași și de sănătate, când Mall-urile se surpă sub presiunea clienților 12 ore x 7 zile asta înseamnă că este de bine. La 2 ani și jumătate pesedeaua a ieșit pe plus la toate. Asta înseamnă că pesedeaua va pierde alegerile parlamentare din 2o2o. Așteptăm suflul nou funcțional să intre la guwernare ca să o ducem ...și mai bine. Realizați că dacă cu guvernul ăsta condus de Veo se obțin asemenea rezultate, ce va fi cu fârșerotu-cîțu- dancă ,chichirău, uoana bougdan , rallu luminata - kill billa , toți sub bagheta lui ce..oloș de largă respirație internațională. Abia așteptăm alegerile locale și parlamentare. Diasporenii sunt bine , cheltuie cu nemiluita bănet gras aici în țărișoară . Este de bine! Să fie un 2o2o de succes pentru rumâni !

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (13)