Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Economia României încetineşte. Cauze şi efecte

4
16 Aug 2019 13:00:13
Autor: Elena Deacu

Economia României a început să încetinească, arată datele oficiale ale Statisticii. Motivele pentru această încetinire sunt multiple, de la scăderea producţiei industriale la creşterea importurilor, iar efectele nu vor întârzia să apară.

Analistul financiar Iancu Guda a realizat o analiză cu privire la cauzele şi efectele temperării ritmului creşterii economice. „Aşa cum am anticipat, INS a confirmat temperarea ritmului creşterii economice, de la 5,1% (Trimestrul I an-la-an) la 4,4% (Trimestrul II an-la-an). Astfel, creşterea economică din primul semestru este de 4,7%”, susţine analistul. Potrivit lui Guda, prognoza de 5,5% pe care se bazează Guvernul devine aproape imposibilă, deoarece ar trebui să creştem cu peste 6% în semestrul II.

Cauze

Iancu Guda a identificat o serie de cauze care au dus la încetinirea ritmului de creştere a economiei româneşti:

 • Producţia industrială în luna iunie scade cu 4,1% (an-la-an, serie ajustată sezonier), iar în primul semestru contracţia este de -0,4%;
 • Importurile cresc în primul semestru aproape cu 6%, dublu comparativ cu ritmul exporturilor, alimentând creşterea deficitului de cont curent cu +38% (5,1 miliarde euro în primele 6 luni), depăşind lejer pragul psihologic de 5% din PIB pentru întreg anul;
 • Investiţiile publice în primele 6 luni din acest an nu depăşesc 8 miliarde lei, reprezintă doar 4% din cheltuielile publice totale şi minimul ultimului deceniu dacă raportăm la PIB (sub 1% în primul semestru, sub 2% anualizat);
 • Economia subterană pare să fie la maximul istoric, în condiţiile în care veniturile fiscale raportate la veniturile publice sunt la minimul istoric (51%), iar veniturile publice din PIB rămân la minimul ultimului deceniu;
 • Este puţin probabil că rezultatele din agricultură le vor depăşi pe cele de anul trecut (foarte bune);
 • Consumul decelerează de la +10% la +7%;
 • Volumul lucrărilor din construcţii decelerează la +15% în semestrul I (în contextul scăderii tranzacţiilor de vânzare – cumpărare cu -23% în ultimele 12 luni, conform ANCPI).

 

Efecte

În ceea ce priveşte efectele decelerării ritmului de creştere economică, Iancu Guda explică: „Veniturile publice (bazate pe o creştere economică de 5,5%) o să fie mai mici decât cele prognozate, rezultă că deficitul public o să fie mai mare decât planificat (atât în cifre absolute, cât şi relative la PIB), ceea ce înseamnă noi reduceri de cheltuieli (deja au tăiat de la educaţie, fonduri europene, mediul de afaceri, infrastructură) şi noi taxe sau majorarea celor existente”.

Sumarizând contextul macroeconomic din primul semestru, România este fruntaşă în UE la creştere economică, dar nu este sustenabil, susţine Iancu Guda, deoarece suntem tot pe primul loc din UE la:

 • Deficitul public / PIB (2%)
 • Inflaţia din luna iunie (4,1%)
 • Dobânzile din piaţa interbancară (3%-3,5%)
 • Deficitul de cont curent / PIB -5,5% anualizat
 • Cheltuielile cu salariile din sectorul public / PIB (10%)
 • Dobânzile plătite la datoria publică (aproximativ 5%)
 • Cea mai slabă monedă din regiune (ritmul deprecierii)
 • Ritmul creşterii datoriei externe (4,3 miliarde euro în primul semestru 2019)
 • Investim cel mai puţin în Educaţie (2,9% din PIB) şi avem cele mai puţine companii la 1.000 de locuitori (23).

 

„Servim un cocktail extrem de periculos: cheltuieli populiste + majorarea datoriei externe + inflaţie mare + dobânzi ridicate + deficit comercial şi cont curent finanţat prin capitaluri volatile + deprecierea monedei naţionale + investiţii publice şi private minime + tensionarea forţei de muncă + mediu de afaceri subdezvoltat şi vulnerabil! Factura va fi foarte scumpă şi se apropie momentul scadenţei ... cine decontează?”, conchide Iancu Guda.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Galeriu Crestinu
16.08.2019, 17:30:59

ROMANIA s-a "incetinit" imediat dupa 1989 cand borfasii au inchis intreprinderile si inceput iar sa faca datorie externa la FMI pentru hotiile lor.

Ion Capsuna
16.08.2019, 21:08:08

Romania are mare parte din vina, nu doar pietele: 1. Ro nu si-a diversificat pietele si patrenrii de afaceri in ultimii 30 de ani. Din contra, peste 90% din afaceri le face exclusiv cu UE, in special Germania. Germania da semne de incetinire economica si chiar recesie si asta va trage Ro, precum si alte tari est-europene in jos dpdv economic! 2. Parteneriatul ala american e dor intr-o directie, nu bilateral. Investitorii americani sunt pe nicaieri! UE. 3. Cind o tara UE, precum Ro, incearca sa-si diversifice pietele si partenerii, ca deh bani-s buni si nu put, UE vine si zice: No, no,no1 No la chinezi, no la rusi, etc. Deh, numa nemtii pot avea afaceri cu rusii (a se vedea Nord Dtrea, Yamal, etc, fabricile Mercedes din Crimees, etc, etc). restul trebuie sa nu se apropie de rusi, sa fuga ca dracul de tamaie, cica "sa fie independenti" economic si energentic de rusi... si dependenti de Germania! 4. Romania nu are nici o companie sau banca majora, competitiva pe piata. marile companii, cum a fost Petrom, Romgaz, dacia, nu mai au demult capital majoritar romanesc! ele si altele, au fost cumparate, pardon privatizate la indemnul bine-voitor al FMI pe bani de nimic, iar unele apoi lichidate! deci cu ce sa se sustina economia romanesca! 5. Redeventele pe resurse nu au fost recalculate de f. multi ani si sunt modice, sub media Europeana! 6.Profiturile companiilor multinationale si a bancilor se scurge constant si nestingherit prim minareli finanaciare si lipsa de taxe spre strainataturi, in loc sa ramina in tara si sa sustina economia. a se vedea si #4. 6. Fosdurile de dezvoltare de la UE sunt tot mai limitate. 7.Parteneriatele romanao-straine pt. importuri masive, cum ar fi material si tehnologie militara, nu se fac cu conditii de reinvestire a profitului, transfer de tehnologie, etc. De exemplu, importurile de armamant, elicoptere, blindate, avioane care sug miliarde din bugetul romanesc, nu se fac conditionat de fabricarea lor, cel putin partial sau macar asamblarea lor in Ro, cu creearea de locuri de munca. 8. Romania importa masiv produse care se pot face in Ro! De la produse agricole, alimentare, la autobuze, masinarii, etc. Deci nu isi autosustine propria industrie! (Bucurestiul si alte mari orase sunt pline de autobuze turcesti, germane, etc). Nu numai ca acestea se puteau produce in Ro, dar contractele de cumaparere puteau fi conditionate de pareteniar, in care aceste autobuze ar fi putut fi, cel putin asamblate in Ro. A se vedea #7.

+1 (1 vot)
TGV PROFESORUL
17.08.2019, 06:41:39

Domn Capsuna, vad ca vezi lucrurile foarte obiectiv, subscriu! 🤗 sa ai un weekend placut 😉

anti/propagandişti
17.08.2019, 15:40:54

Deci asta inseamnă pt voi incetinire,dacă ai a 2-a crestere in Europa e incetinire,păi dacă ai fi avut în primul trimestru 4.3 si în al 2-lea 4.4 era accelerare,...voi nu sunteți economisti,voi sunteti analisti politici,vă dați doar cu părerea!

+1 (1 vot)