Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Economia României pune frână. Banca Mondială a redus drastic estimarea de creştere pentru ţara noastră

2
9 Apr 2020 19:07:12
Autor: Elena Deacu
FOTO newsfirst.lk
FOTO newsfirst.lk

Banca Mondială a revizuit în scădere semnificativă estimările privind avansul economiei româneşti în acest an, arată Prognoza economică actualizată pentru primăvara anului 2020, realizată de Banca Mondială pentru această regiune, scrie Agerpres.

Banca Mondială a estimat prognoza de creştere economică pentru România în acest an la 0,3%, în scădere de la 3,8% cât estima în urmă cu trei luni. Instituţia financiară internaţională mizează însă pe o revenire până la 4,4% în 2021.

„Impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei este aşteptat să fie unul substanţial, cel puţin în prima jumătate a anului. Creşterea economică este aşteptată să încetinească la 0,3% în 2020, de la un nivel estimat de 3,8% înaintea crizei. Cu toate acestea, riscul unei recesiuni în 2020 este substanţial şi în creştere deoarece COVID-19 duce la oprirea unor largi segmente din economia europeană şi perturbarea lanţurilor globale de aprovizionare. Creşterea este nevoie să fie ajutată în mod substanţial de stimulente fiscale coordonate la nivel naţional şi UE”, subliniază Banca Mondială.

De asemenea, instituţia financiară internaţională estimează că, având în vedere măsurile necesare pentru a răspunde la criza COVID-19, deficitul fiscal ar urma să se agraveze până la 5,5% din PIB în 2020, comparativ cu un nivel planificat de 3,6% din PIB.

Potrivit instituţiei, noi presiuni asupra deficitului ar urma să vină din partea noii legi a pensiilor care stipulează o creştere de 40% a pensiilor începând din luna septembrie. „Odată ce impactul COVID-19 se va risipi, ne aşteptăm ca deficitul să urmeze o traiectorie de ajustare de cel puţin 0,5% din PIB pe an, în conformitate cu procedura de deficit excesiv”, susţine Banca Mondială.

În ceea ce priveşte provocările cu care se confruntă România, Banca Mondială este de părere că, pe termen scurt, principala provocare este ţinerea sub control a crizei COVID-19 şi limitarea consecinţelor sale sanitare şi economice. „O criză mai lungă şi mai gravă decât se anticipează ar putea afecta perspectivele de creştere şi ar provoca pagube semnificative companiilor şi locurilor de muncă, crescând şomajului şi sărăcia”, susţine Banca Mondială.

Pe termen mediu, „accentul politicii fiscale ar trebui să se îndrepte spre mobilizarea investiţiilor, în principal din partea fondurilor UE, pentru a sprijini convergenţa sustenabilă şi incluziunea socială. Reformele ar trebui să ţintească spre îmbunătăţirea eficienţei administraţiei publice, a eficienţei companiilor de stat şi a predictibilităţii cadrului de reglementare, precum şi spre îmbunătăţirea capitalului uman”, apreciază instituţia financiară internaţională.

Noile proiecţii se bazează pe presupunerea că avansul economic se va relua gradual în a doua jumătate a anului. Banca Mondială notează că economia trebuie sprijinită consistent prin stimulente fiscale coordonate la nivel naţional şi european.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ionel Marcu
9.04.2020, 19:37:07

Creștere, mai vorbește cineva de creștere, fie și de 0,3%?! Șomajul abia a depășit un milion de o săptămână, n-o să se reducă de luni, o să crească. Poate creștere...-10%, deocamdată!

vasile dumitrascu
9.04.2020, 19:42:41

habarnisti. cel mai probabil; deficit spre 10%, crestere economica in sens contrar -10%.

Modifică Setările