Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Economist: Ne apropiem de recesiune. Numai printr-o minune putem avea un deficit bugetar de 3%, în acest an

4
20 Sep 2019 15:46:47
Autor: Elena Deacu
Ionuţ Dumitru FOTO Mediafax
Ionuţ Dumitru FOTO Mediafax

Deficitul bugetar al ţării noastre va depăşi probabil pragul de 3% în 2019, iar în cazul în care politicile economice nu sunt modificate, probabil se va ajunge la 4% la finalul anului, a declarat, ieri, Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, în cadrul unei conferinţe, scrie bursa.ro.

Potrivit sursei citate, Ionuţ Dumitru a spus: „Creşterea economică încetineşte şi credem că în a doua parte a lui 2019 încetinirea va fi destul de evidentă, mai ales că, se pare că anul acesta nici agricultura nu ne ajută. Pentru 2019 încă avem o estimare de creştere economică de 3,5%, care este destul de conservatoare şi o vom ajusta puţin, poate la 4%. Dar, încetinirea este evidentă, iar pentru anul viitor avem o creştere economică prognozată de 3%, pe care o vom menţine”.

Economistul a estimat că, în ceea ce priveşte ciclul economic, ne aflăm deja în zona de decelerare.

„Începând cu anii 2016 - 2017, am fost în faza de expansiune. Acum, am intrat în zona de decelerare şi încet, dar sigur, pe finalul ciclului electoral, începutul perioadei post-electorale, ne apropiem de zona recesiunii. Noi ne aşteptăm ca, la finalul lui 2020 şi mai degrabă începutul lui 2021, când deciziile de ajustare a bugetului vor deveni inevitabile, să se consemneze şi o performanţă economică mai slabă, ceea ce în ciclul economic va însemna şi recesiune”, a spus Ionuţ Dumitru.

Conform economistului, dezechilibrele se adâncesc, iar bugetul ridică îngrijorări serioase. Ionuţ Dumitru a precizat: „După şase - şapte luni avem o execuţie bugetară mai mult decât îngrijorătoare. Dacă analizăm ceea ce avem în momentul de faţă, suntem mai degrabă aproape de 4%, deficit bugetar. Aş spune că numai o minune ne poate salva să rămânem la 3% în acest an, iar cum minunile se întâmplă rar, probabil vom depăşi acest nivel. Într-un scenariu în care politicile economice nu vor fi modificate, vedem un deficit care se duce spre 4%, la finalul anului”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Lucifer
20.09.2019, 15:54:35

Anul ăsta om mai scăpa măsluind oleacă datele statistice, dar la anul va fi prăpăd. Dar poate ne salvează Veorica şi cu cocalarul Teodorovici.....

+2 (2 voturi)
Ionel Marcu
20.09.2019, 18:03:45

Au măsluit deja cifrele pe 2008, pasând unele cheltuieli în 2009, plus alte șmecherii, în decembrie, ianuarie, februarie, deci din start au un handicap, chiar dacă și la iarnă vor pasa cât pot din nerealizări la 2020, va fi nasol.

+2 (2 voturi)
Adrian Foangǎ
20.09.2019, 17:23:26

Ba nene, pe omul asta nu l-am vazut niciodata in alt ton decat al cucuvelei care anunta prapadul! La fiecare aparitie el spune cum vine criza, recesiunea, incapacitatea de plata, etc...

-1 (3 voturi)
BYBY BYBYKU
20.09.2019, 20:57:09

astia-s habarnisti nu economisti. Deficitul bugetar nu-i un indicator de recesiune. In ultimii 10 ani majoritatea statelor UE au depasit deficitul , Franta 7%, Lituania 11 % , iar prin SUA chiar 12 % . Ca tara nu va mai avea crestere sau va avea chiar descrestere este normal : venituri din vanzari de pamant la starini nu mai intra, din paduri taiate mai subtirel, din imobiliare pe zero. Mai raman cumparaturile facute la marketuri cu bani veniti din diaspora un balon de tinut PIB-ul plutitor.