Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Economist: Intrăm în recesiune. Guvernul Dăncilă a pus pe butuci industria

13
13 Sep 2019 10:37:48
Autor: Afrodita Cicovschi
Inquam Photos/George Calin
Inquam Photos/George Calin

Supranumită iniţial „taxă pe lăcomie”, Ordonanţa 114, cea care a impus suprataxe mai multor sectoare esenţiale pentru economie (energie, telecomunicaţii, bănci, construcţii, fonduri de investiţii), a pus pe butuci industria, prăbuşirea producţiei industriale timp de trei luni consecutive indicând iminenţa instalîării recesiunii.

„În timp ce Dăncilă face fel de fel de scamatorii pentru a rămâne la Palatul Victoria, guvernarea PSD a eşuat lamentabil şi acest lucru nu mai poate fi ascuns nici măcar de statisticile oficiale care arată că producţia industrială este pur şi simplu în cădere liberă faţă de începutul anului”, consideră economistul liberal Ionel Dancă.

Graficul de mai jos arată evoluţia producţiei industriale din prima jumătate a anului faţă de luna decembrie a anului trecut când a fost adoptată Ordonanţa 114 care a lovit cu puterea unui baros în mai multe sectoare esenţiale pentru economie (energie, telecomunicaţii, bănci, construcţii, fonduri de investiţii etc.).

„Rezultatul măsurilor economice aberante, adoptate peste noapte de Guvernul Dăncilă, nu a întârziat să apară şi chiar din luna următoare, am avut un un prim semnal de scădere a dinamicii producţiei industriale, cu 2,4 puncte procentuale.


Au urmat câteva luni de băltire în prostie a membrilor Guvernului Dăncilă, cu declaraţii contradictorii şi confuze privind soarta OUG 114 iar industria a dat semnale timide de stabilizare.

Odată însă cu întărirea convingerii investitorilor din economie că guvernarea PSD nu are de gând să revină asupra acestor măsuri toxice şi să repare stricăciunile făcute, concomitent cu înrăutăţirea perspectivelor economice ale principalilor parteneri comerciali, evoluţia producţiei industriale a luat-o la vale intrând într-un picaj accelerat, de speriat pentru orice guvernare responsabilă normală.

Dinamica producţiei industriale în luna iulie s-a redus cu 8,6 puncte procentuale faţă de sfârşitul anului trecut, ceea ce echivalează cu o adevărată prăbuşire, reflectată într-o scădere continuă a nivelului de producţie de la o lună la alta începând cu luna mai.

Căderea producţiei industriale, timp de trei luni consecutive, anunţă deja termenii unei recesiuni tehnice şi este ca fulgerul care anticipează averse severe în economie în perioada următoare.

Pentru o răsturnare a evoluţiilor negative din economie este nevoie urgent de o schimbare a acestei guvernări eşuate ca un prim semnal pentru recâştigarea încrederii investitorilor în perspectivele economiei româneşti. Iar, într-o Românie normală, recâştigarea încrederii investitorilor privaţi se poate face doar dacă intervenţia arbitrară şi peste noapte a statului în economie este eliminată şi se oferă garanţii credibile de stabilitate şi predictibilitate legislativă şi economică”, scrie economistul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Lucifer
13.09.2019, 10:50:20

Cine n-are industrie este un nimeni.

+6 (6 voturi)
Constantine Constantine
13.09.2019, 11:04:36

Care industrie? Ponderea industriei in PIB e in scadere de ani buni neputind fi ajuns niciodata procentul de peste 45% pe care il avea in 1990 .Doar in 2011 s-a apropiat la 38% ca pondere si de atunci scade in fiecare an ajungind anul trecut la 30% din PIB.Acestea cu toate ca sfera productiei industriale au intrat si constructiile de orice fel.Si e adevarat ca daca nu ai industrii, nimic nu ai.Politicienii nostri se pacalesc umflind PIB-ul cu cifre rezultate din taxe, impozite si consum.

+5 (5 voturi)
Lucifer
13.09.2019, 11:11:59

Ponderea industriei în pib (fără construcţii) este de 22-23% şi este în scădere. De altfel în toată Europa scade activitatea din industrie, mai ales în Germania. Apoi, se pregăteşte renunţarea la construcţia de autoturisme cu carburanţi fosili şi se va trece la maşini electrice, ceea ce va afecta la nivel global producţia industrială. Viitorul industriei va fi în industria roboţilor.

+2 (2 voturi)
IonIon Codreanu
13.09.2019, 11:10:19

Populimea va ”pricepe” un singur lucru: a plecat PSD, totul merge mai prost! Și se vor înghesuit să voteze data viitoare PSD cu 80%. Nu se poate democrație într-un mediu lipsit de educație, intoxicat cu lozinci populiste.

+6 (6 voturi)
dominic paul
13.09.2019, 11:52:41

Cauza: vine iarna --> Efect: Romania intra in recesiune.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările