Economist: Ne-am întins mai mult decât ne e plapuma. Recesiunea se poate transforma în criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intrarea României în recesiune (stagnarea creşterii economice reale pe o perioadă de şase luni) nu este o problemă atât de gravă pe cât ar fi transformarea acestei recesiuni într-o criză de proporţii, provocată de faptul că Guvernul continuă să cheltuie mai mult decât ne permite bugetul, consideră analistul economic Radu Crăciun.

„În ce priveste profeţiile despre criză, din câte ştiu, prea puţini au vorbit despre o iminenţă a unei crize pentru România. Nuanţele sunt importante şi nu merită a fi ignorate. Intrarea unei economii în criză se poate face în doua scenarii. Fie existenţa unui şoc extrem de puternic, fie o banală recesiune care prinde ţara respectivă cu echilibre macroeconomice suficient de mari, astfel încât să nu poată amortiza impactul recesiunii. Şi ultimul scenariu reprezintă principala temere a majorităţii analiştilor economici. Nu iminenţa unei crize în România atunci când toată Europa creşte, ci transformarea unei banale recesiuni într-o criză, doar pentru că acum ne-am întins cu mult mai mult decât ne permite plapuma. După modelul prociclic aducător de volatilitate economică prin care mediul de afaceri a trebuit să treacă în mod repetat”, scrie economistul Radu Crăciun pe blogul său.

Cât despre „ieţşirea românilor din cercul vicios al salariilor mici”, Crăciun spune că rezolvarea acestei probleme prin introducerea unor „mercuriale” în creştere pentru salariile minime induce ideea că piaţa munmcii în România nu funcţionează şi este nevoie de intervenţia statului pentru punerea lucrurilor în ordine. 

Analistul atrage însă atenţia că piaţa muncii din România chiar funcţionează. „Să-i întrebăm pe IT-iştii români, plătiţi regeşte aici, la un cost al vieţii de câteva ori mai scăzut decât în vestul Europei? Să-i întrebăm pe angajaţii din vestul ţării, ale căror salarii sunt semnificativ mai mari decât în restul ţării, în condiţiile unui şomaj practic de 0%? Piaţa muncii de fapt funcţionează foarte bine. Însă pentru a creşte salariile este nevoie de mult mai mult decât de nişte cifre modificate din pix”, notează economistul. 

  

 Confrom INSSE, 50% dintre tinerii sub 25 de ani lucrează în sectoare “inalt” plătite, precum comerţul cu amănuntul şi agricultura. Iar situaţia nu se schimbă semnificativ nici în segmentul 25-35 de ani. 

„Iată, de fapt, explicaţia salariilor mici din România. Inexistenţa unui sistem capabil să producă oameni mai calificaţi şi suficient de atractivi pentru angajatori spre a fi remuneraţi superior. Dacă un pix ar fi fost suficient pentru scoaterea unei ţări din capcana venitului mijlociu, nu am fi martorii a zeci şi zeci de ţări incapabile de decenii să evadeze din această situaţie. Deci, vă propun să folosim acelaşi pix pentru ceea ce contează: finanţarea unui sistem educaţional de calitate, a inovaţiei şi a muncii cu valoare adăugată mare”, încheie Radu Crăciun.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite