Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Economist: Pensiile vor creşte anul viitor, dar deficitul va fi mai mare de 4%. România este singura ţară care nu reuşeşte să-şi îmbunătăţească colectarea

3
17 Oct 2019 09:40:54
Autor: Afrodita Cicovschi

Dan Bucşa, economistul-şef pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul UniCredit Bank Londra, consideră că impactul bugetar al creşterii pensiilor anul viitor va duce la un deficit mai mare de 4%.

"Guvernul spune ca impactul va fi anulat de cresterea veniturilor bugetare. Dacă ne uităm la veniturile bugetare, ele scad în aproape toate componentele, cu excepţia contribuţiilor asigurărilor sociale şi TVA. Pe restul componentelor scad la procent din PIB. România e singura ţară care nu reuşeşte să îmbunătăţească colectarea", a spus el, citat de Hotnews.
 
"Dacă se face creşterea de pensii (40% n.r.), mi-e greu să cred că deficitul se duce sub 4% (anul viitor n.r.). Nu ştiu cine amână creşterea de pensii în an electoral. (...) S-ar putea să fie impact al agentiilor de rating. În prima pare a anului viitor e posaibil să vedem un prim downgrade pentru România", a afirmat Bucşa.
 
Potrivit acestuia, inflaţia de bază va fi destul de sus, mai ales dacă creşterea de pensii se face aşa cum e programul.
 
"Eu cred că se face (creşterea de pensii de 40% n.r.). Vreau să văd cine nu o face. Scenariul meu de bază e că nu vom avea alegeri anticipate. Creşterea de pensii va fi făcută. Da, poate fi etapizată, dar cred că vor fi unii care abia aşteaptă să zică: noi v-am promis 40%, nu 20%. Va fi complicat. Sunt alegeri în România", a mai afirmat el.
 
Sunt atâtea măsuri care pot să fie luate destul de repede, în ceea ce priveşte colectarea, care să aibă un impact imediat, că am putea să avem şi surprize plăcute la sfârşitul anului viitor, spune el.
 
1. Poate impozitarea pensiilor speciale sau aproape a tuturor pensiilor.
 
2. Taxe vamale şi evaziunea fiscală. Scanerele de la graniţă sunt deja montate, trebuie să bage cineva în priză.
 
3. Foarte uşor ar fi de îmbunătăţit colectarea TVA pentru că evaziunea în comerţ este foarte mare, dar nu cred că se va face în an electoral.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

adela popescu
17.10.2019, 09:44:54

Nu credeti ca nu toate pensiile ar trebui majorate? Iar cele care nu se bazeaza pe contributie impozitate pana la limita contributivitatii?

Dobrican Felician
17.10.2019, 10:36:27

Singura metoda sigura si constitutionala pentru a limita cresterea pensiilor speciale este introducerea impozitului progresiv. Nici o alta metoda nu ar da rezultate,fiindca CCR s-a pronuntat odata in 2010 pe tema taierii pensiilor.Daca se impoziteaza pensiile speciale care ating si 70.000 de Lei lunar cu 50% nimeni nu poate spune ca nu ramine cu suficienti bani.

Lucifer
17.10.2019, 11:55:01

România nu poate creşte colectarea fiindcă NU VREA. Statul mafiot susţine evaziunea fiscală a mafioţilor economici locali. Da, statul mafiot susţine (contra cost, bineînţeles!) evaziunea fiscală a clientelei mafiote politice. 20-30% din angajaţii ANAF-ul trebuie băgaţi la puşcărie şi informatizată instituţia (calculatoarele nu fură) .

Modifică Setările