Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Economist: Programul „Noua Casă“ este nociv. Câştigă dezvoltatorii şi statul, pierde consumatorul

5
12 Jul 2020 12:50:03
Autor: Elena Deacu
Iancu Guda
Iancu Guda

Programul „Noua Casă” care va înlocui programul „Prima Casă” este foarte nociv şi un „măr otrăvit”, deoarece va creşte artificial preţurile imobiliare, va avantaja dezvoltatorii, intermediarii şi statul, în timp ce va dezavantaja consumatorii, este de părere Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

„Iniţiativa programului «Noua Casă» (creditul maxim creşte de la 70.000 de euro la 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei de 80%) este foarte nocivă pentru consumatori. Distorsionează piaţa prin susţinerea artificială a cererii şi, implicit, a preţului. În Croaţia, o măsură similară a dus la creşterea preţului cu 20% în maxim 1 an”, avertizează Iancu Guda.

Potrivit lui, în lipsa acestui program, cererea solvabilă va rămâne foarte jos (puţini pot plăti un avans de 25% la dobânzi mai mari, în lipsa garanţiilor de stat) iar oferta va continua să crească (autorizaţiile şi proiectele în curs de execuţie au crescut mult în ultimii ani).

În plus, aceste credite scumpe au risc mare de default în următorul deceniu, susţine Iancu Guda. Potrivit lui, deja garanţiile oferite prin „Prima Casă” se ridică la 40 miliarde lei, aproape jumătate din soldul tuturor creditelor ipotecare şi 4% din PIB. Riscul asupra deficitului bugetar poate fi unul sistemic, avertizează analistul.

Mai mult, luxul (locuinţe de 120mp şi credite de 140.000 eurp) nu se subvenţionează / facilitează cu garanţii de stat (banii tuturor contribuabililor). „Programul trebuie orientat către cei vulnerabili, cu venituri mici şi care vor să-şi întemeieze o familie... nu către cei cu salarii mari care vor să trăiască în lux, cu împrumuturi scumpe garantate pe bani publici”, afirmă Guda.

El mai susţine că nu există o nevoie socială (condiţionarea dimensiunii familiei sau numărul de copii) şi încurajează specula pe bani publici (oricine poate beneficia, chiar dacă are 3-4 case).

Cine câştigă? Dezvoltatorii, prin creşterea preţului, intermediarii şi notarii din comisioane, statul prin TVA aplicat la preţuri mai mari afirmă Iancu Guda.

Cine pierde? Consumatorul, care este stimulat să se îndatoreze scump şi cu riscuri de rambursare foarte mari. Se vinde iluzia luxului abordabil, un „măr otrăvit”. Câţi dintre ei îşi permit asemenea credite pentru aceste locuinţe, având în vedere riscurile majore din următoarea perioadă, conchide Guda.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Vasile Vasile
12.07.2020, 13:12:09

Tot n-am inteles unde e problema. Suntem de dreapta, sau ce? Noua Casa nu este un program social. Nici Prima Casa nu era. Ambele au fost puse in practica de guverne de dreapta, a caror ideologie graviteaza in jurul mediului de afaceri privat, nu al marilor mase. Sunt locuintele prea scumpe? Nicio problema, fiti de dreapta si mai luati-va un job. Sau doua. Ziua are 24 de ore. Sfatul asta vi l-a dat chiar dl. Adrian Vasilescu de la BNR acu vreo doi ani. Nu l-ati ascultat. Au travaille, les gars!

-4 (4 voturi)
Constantine Constantine
12.07.2020, 13:44:41

Mai sint si alte solutii Vasile. Eu as denunta preturile deja uriase pentru apartamente in blocuri legate intre ele de o strada asfaltata fara nici un pic de verdeata fara un pom, doar beton si masini.Strada are 4 m fara trotuare, acestea fiind transformate in locuri de parcare cu botul masinii in zidul blocului.Nici locuri de joaca nici magazine,nici transport in comun, doar rezidential.Vorbesc de noile blocuri din Berceni care nu demult erau doar niste foste poteci pe unde mergeau ciobanii cu oile.Ei bine pretul /mp trece de 1100 lei de parca ar fi semicentral. E clar ca la mijloc exista grupuri de interese, dezvoltatorii in mare masura fiind oameni ce acopera pe cel care minuie banii care dupa parerea mea este un politician. De facti in capitlismul de cumetri din Romania, in spatele fiecarei afaceri se afla un politician reprezentat de rude, tertzi, amici, amante, foste bucatarese.Chiar daca ziua are 24 de ore in lege scrie ca nu ai voie sa muncesti decit 8. Cum ora de munca in Romania e mai prost platita ca in Tanganika e lesne de inteles ca unul cu salariul minim brut nu va putea sa-si cumpere un apartament niciodata.Programele sint sociale si vin in sprijinul unei anumite categorii de oameni.Cum astia nu prea se inghesuie, se va ridica pretul ca sa poata altii cu parale facute pe ochi frumosi, sa-si spele banii cumparind apartamente.Si o intrebare: fostul securist Vasilescu e inca banker?

+1 (1 vot)
Constantine Constantine
12.07.2020, 14:34:42

Si apropo de dezvoltatori. Solicita taxa derezervare in euro dar o incaseaza in lei! Apoi cer procente uriase din valoarea unui apartament pentru a incheia un contract de...promisiune sume ce pot ajunge si la zeci de mii de euro!Practic ei se folosesc de aceste sume pentru a finaliza apartamentul promis Ce s-ar intimpla daca toate firmele comerciale ar procea la fel?Taxa de rezervare pentru piine, pentru bilete la concert, pentru autoturisme etc etc. Iar contractul pe promisiune e o adevarata bataie de joc.Foarte multi cumparatori au fost pacaliti, au dat banul inainte si au ramas cu buza umflata doar ca fara contractul acela care de fapt este o promisiune, dezvoltatorul nu vrea sa vinda nici daca ii vii cu banii in dinti. Si asta pentru ca odata prins, cumparatorul va trebui sa inghita toate defectiunile inclusiv un spatiu mai mic chiar si cu 10m!

+2 (2 voturi)
ADani
12.07.2020, 15:21:10

Ideea e ca trebuie sa evem o economie liberala, nu de dreapta! Dreapta de multe ori este doar o cumetrie a statului cu mediul de afaceri, pe spatele contribuabililor! Daca stanga da tot felul de ajutoare si pomeni 'saracilor', drapta da tot felul de ajutoare si pomeni firmelor. Amandoua sunt la fel de nocive pt economie, pt ca incurajeaza trairea pe spatele altuia si pune riscurile onora pe cei care produc mai eficient! Nu conteaza daca dirijistul Vasilescu a propus o prostie. Pretul apartamentelor nu trebuie umflat din bani publici! In cazu lde fata are multa dreptate domnulGuda. Problema e ca in cazul sustinerii asigurarii creditului comercial de catre stat nu a spus acelasi lucru, iar statul a inventat recent un program de salvare din bani publici a catorva companii de asigurari (unde are interese si domnul Guda).

+3 (3 voturi)
Relon Mask
12.07.2020, 20:27:28

Statul nu trebuie sa salveze pe nimeni, ca sunt firme parazite sau cetateni ! Politica ajutoarelor, exceptiilor si firmelor de partide ne-a adus unde suntem. Omenirea a progresat mereu in urma crizelor deoarece crizele deratizeaza economia si reorienteaza politicile statului spre cei ce produc.

+2 (2 voturi)