Efect de Carusel: ce legătură există între succesul librăriei Cărtureşti şi taxarea cărţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Librăria Cărtureşti Carusel se întinde pe 1.000 de metri pătraţi, şase etaje şi a costat 800.000 de euro  FOTO Mediafax
Librăria Cărtureşti Carusel se întinde pe 1.000 de metri pătraţi, şase etaje şi a costat 800.000 de euro  FOTO Mediafax

Dezbaterea publică pe tema taxării culturii se suprapune cu fastuasa inaugurare, în centrul Bucureştilor, a celei mai mari librării din ţară - Cărtureşti Carusel. Să fie pură coincidenţă? Adevărul Financiar vă prezintă o nouă perspectivă.

Cine priveşte de la periferie scena culturala românească poate crede – şi asta cu uşurinţă – că treaba merge ca unsă. Şi chiar dacă nu la toate capitolele, măcar în unele domenii ale culturii lucrurile stau grozav, potrivit sursei citate.

De pildă, cei care sunt conectaţi doar episodic la cele petrecute în cultura din România, pot avea senzaţia, urmărind evenimentele ultimelor două săptămâni, că vânzările de carte sunt foarte profitabile. Că în România se citeşte mult şi bine. Mai ales că ideea de taxare a unui segment de business apare, de regulă, atunci când afacerile respective performează.

Cum altfel s-ar încumeta nişte librari privaţi, ca fondatorii Cărtureşti, Nicoleta Dumitru şi Şerban Radu, să investească 800.000 de euro într-o librărie de 1.000 de metri pătraţi dintr-o clădire patrimoniu din centrul Bucureştiului?

Şi ce motive ar avea Bogdan Georgescu să declare, chiar ieri, că ambiţia Bookster – o bibliotecă dedicată corporatiştilor – este să crească până la afaceri de 100 de milioane de euro, de 100 de ori mai mult decât cifra de afaceri bugetată pentru 2015?

Poate tocmai acest val de entuziasm din mediul privat a făcut ca tema mai bunei şi mai eficientei taxări a vânzărilor de carte (şi film, muzică, teatru sau altele de-o seamă) să ajungă, în sfârşit, în public.

Citiţi mai departe pe www.adevarulfinanciar.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite