Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Efectele pandemiei asupra HoReCa: Afacerile au scăzut cu 35%, iar numărul de angajaţi s-a redus considerabil

0
10 Jun 2021 11:02:12
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Cifra de afaceri din industria HoReCa a scăzut în 2020 cu 35% faţă de 2019, la 17,9 miliarde de lei, în comparaţie cu 27,5 miliarde de lei în 2019, ca urmare a pandemiei, relevă o analiză Termene.ro realizată pe baza situaţiilor financiare raportate de companiile din România.

De asemenea, numărul de angajaţi din industria hotelurilor şi a restaurantelor s-a redus pe parcursul anului 2020 de la 186.000 la 150.000, o scădere de 19% în raport cu anul anterior.
 
Potrivit analizei, nivelul cumulat al pierderilor nete din HoReCa a crescut cu 220% în 2020 până la 2,3 miliarde de lei, faţă de 710 milioane lei în 2019.  Profitul net înregistrat de firmele din industria HoReCa aflate pe plus a scăzut cu 46,5% până la 2,49 miliarde de lei în 2020, în raport cu 4,65 miliarde lei în 2019.
 
Industria ospitalităţii este sectorul care a înregistrat cea mai mare creştere a pierderilor nete în anul 2020, de 220%, fiind urmată de industria de evenimente (creştere a pierderilor nete cu 169% în 2020 faţă de 2019) şi de sectorul informaţiilor şi al comunicaţiilor: +81%, avans al pierderilor nete, potrivit analizei Termene.
 
În ceea ce priveşte evoluţia cifrei de afaceri, doar industria de evenimente, grav afectată de pandemie, a înregistrat o scădere mai mare decât operatorii din HoReCa, cu un declin total de 38% în 2020 faţă de 2019.
 
„Am procesat datele disponibile în platforma Termene.ro, pe baza bilanţurilor depuse de companii, şi avem deja primele concluzii relevante statistic despre impactul pandemiei asupra mediului de business românesc. Vestea proastă este că avem domenii de activitate şi companii care au fost lovite puternic de pandemie. Spre exemplu, după un an în care s-a vorbit despre scăderi cuprinse între 20% şi 70% în HoReCa, acum vedem cu adevărat că hotelurile şi restaurantele au avut în 2020 încasări mai mici cu 35% faţă de 2019”, a declarat Adrian Dragomir, co-fondator al Termene.ro.
 
În tot acest context, antreprenorii şi managerii din România sunt tot mai preocupaţi de capacitatea de plată şi riscul de insolvenţă pentru toţi clienţii şi furnizorii actuali, dar şi pentru cei pe care îi prospectează. Numărul verificărilor în rândul firmelor din România s-a dublat în contextul pandemiei.
 

Evoluţia industriei HoReCa la nivel naţional

Potrivit analizei Termene.ro, la nivelul industriei HoReCa din Bucureşti, în anul 2020 a fost raportată o scădere a cifrei de afaceri cu 39,7% în raport cu 2019 şi un declin al numărului de angajaţi cu 20% în anul pandemiei.
 
În Braşov, unul dintre cele mai puternice judeţe ca număr de operatori şi angajaţi în industria ospitalităţii, a fost raportată o scădere totală a cifrei de afaceri în HoReCa de 37%, şi un declin al numărului de angajaţi de 23,8% în 2020 faţă de 2019.
 
Scăderile sunt în aceeaşi linie şi în Cluj: 34% declin al afacerilor din HoReCa, o scădere de 25% a numărului de angajaţi şi o creştere record a pierderilor nete de 452% în anul pandemiei.
 
Industria HoReCa din Constanţa a raportat în anul 2020 o scădere a cifrei de afaceri de 22% şi un declin de 16% al numărului de angajaţi, în timp ce scăderea veniturilor pentru operatorii HoReCa din judeţul Iaşi este de 35%, iar declinul numărului de angajaţi este în linie cu media naţională, minus 24%.
 
O tendinţă similară se observă şi în judeţul Timiş: industria HoReCa a pierdut 41% din venituri şi 24% dintre angajaţi.

Cum s-a adaptat industria HoReCa în contextul pandemiei

În ultimul an, inovaţia, adaptarea companiilor şi sectorul delivery au menţinut pe linia de plutire multe business-uri din industria HoReCa. Concret, în timpul pandemiei, 47% din piaţa restaurantelor a fost generată de servicii de delivery.
 
Rezultatele analizei Termene.ro sunt confirmate şi de studiul National Foodservice Research, realizat de Hospitality Culture Institute. Valoarea totală anuală a pieţei de mâncare gătită şi băuturi out of home (restaurante standard, fast-food, cantine, pub-uri şi supermarket-uri) în cinci dintre cele mai mari oraşe din ţară (Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj şi Braşov) s-a ridicat, în 2020, la 10,2 miliarde de lei – o scădere de 29% faţă de nivelul înregistrat în 2019. Potrivit studiului, cele cinci oraşe reprezintă 60% din totalul pieţei, ceea ce duce industria ospitalităţii la o valoare de 17 miliarde de lei în anul 2020. Valoarea este în linie cu rezultatele publicate astăzi de Termene.
 
De asemenea, industria HoReCa are o contribuţie semnificativă la evoluţia unor companii ce dezvoltă afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizori locali de ingrediente, producători şi distribuitori de materie primă în bucătărie, importatori şi distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum şi sisteme de gestiune, curăţenie, transport, logistică, ambalaje.
 
Astfel, conform organizaţiei patronale HORA şi membrilor Alianţei Pentru Turism (APT), aportul HoReCa la PIB este de aproximativ 5,07% astfel:
 
- impact financiar direct (valoare adăugată) – 3,42%;
 
- impact social (salarii angajaţi şi aport consum) – 0,91%;
 
- impact financiar indirect (furnizori şi investiţii) – 0,74%.
 
Ca soluţii de revenire din criză, abia acum a fost pus în dezbatere publică apelul de proiecte pentru granturile de ajutor de stat HoReCa. Prin schema de ajutor de stat, operatorii a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19 pot beneficia de compensarea a 20% din pierderile suferite în 2020 faţă de 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro pe întreprindere unică.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările