ELCEN, evaluată la 1 miliard de lei. Care este motivul pentru care două sectoare din Bucureşti nu au apă caldă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

ELCEN a fost evaluată la peste un miliard de lei, dar pentru a o putea prelua Primăria Capitalei ar avea nevoie fie de permisiunea Guvernului sau a Parlamentului, fie de un acord cu o instituţie financiară, a spus miercuri primarul general Nicuşor Dan.

"Ei au făcut o evaluare, care este la nivelul anului 2021, şi costul este puţin peste un miliard de lei. (...) Bineînţeles că decizia nu îmi aparţine. Aparţine Consiliului General, ca orice chestiune care vizează bugetul. Deci, pentru ca achiziţia să aibă loc trebuie ca CGMB să fie de acord, sunt foarte optimist în direcţia asta, şi trebuie să găsim un mecanism financiar, astfel încât banii aceştia, pe care noi nu îi avem acum, să putem să îi ducem către viitor.

Şi un astfel de mecanism financiar poate să ne fie oferit fie de către Guvern şi Parlament, care să ne dea posibilitatea să ne împrumutăm mai mult decât ceea ce spune în momentul de faţă legea plafonului bugetar, fie de către un acord cu o instituţie financiară care să ne permită să eşalonăm şi să suporte faţă de viitorii noştri creditori, care sunt creditorii actuali ai ELCEN, această eşalonare", a spus edilul general, citat de Agerpres.

Nicuşor Dan a precizat că este un "mare susţinător" al preluării ELCEN de către municipalitate, deoarece în acest fel ar deveni posibilă inclusiv obţinerea unor preţuri mai bune la achiziţia de gaz.

"Sunt un mare susţinător al preluării ELCEN de către Termoenergetica, pentru că rezolvă două sau trei probleme.

Una - problema veşnicei dispute între aceste două instituţii: cine are dreptate când apare o problemă la furnizarea căldurii sau a apei calde în Bucureşti.

Doi - asigură o convergenţă a obiectivelor pe care aceste companii le au. În momentul de faţă, de exemplu, ELECN, deşi este foarte apropiat de reţeaua principală de gaz, el ia gaz de la Distrigaz la un preţ de consumator.

Pentru noi, ca Termoenergetica, este un interes direct să ne ducem să cumpărăm gaz din reţeaua principală şi să scădem ceva de ordinul 10-15% din preţ. Dar nu a fost un interes al ELCEN să facă lucrul acesta până acum", a explicat primarul general.

Pe de altă parte, întrebat miercuri, într-o conferinţă de presă, câte blocuri din Capitală sunt afectate din cauza nealimentării cu apă caldă, Nicuşor Dan a răspuns că situaţia este „semnificativă” în sectoarele 4 şi 5

„Eu am vrut să fiu tot timpul foarte echilibrat în relaţia pe care o avem cu ELCEN-ul. După cum ştiţi, aş dori şi să preluăm ELCEN tocmai ca să nu mai fie tot timpul această pasare a răspunderii între ELCEN şi Termoenergetica, societatea noastră. Pot să vă spun că problemele care sunt în Bucureşti de două-trei săptămâni nu sunt cauzate de noi, sunt cauzate de ELCEN pentru a decis să intre în revizie simultan cu două centrale”, a afirmat edilul, scrie news.ro.

Nicuşor Dan a mai anunţat, în aceeaşi conferinţă de presă, că miercuri este supus aprobării Consiliului General un proiect care vizează proiectul pe fonduri europene pentru termoficare.

„După cum ştiţi, Comisia Europeană ne dă bani pentru schimbarea a 210 kilometri din reţeaua principală de o mie de kilometri şi avem de îndeplinit nişte obligaţii procedurale printre care identificarea terenurilor publice care vor fi afectate de această investiţie, ceea ce facem printr-o Hotărâre de Consiliu General, azi”, a explicat edilul.

ELCEN a fost înfiinţată în decembrie 2002, ca filială a S.C. Termoelectrica S.A., prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. În prezent, Ministerul Energiei este principalul acţionar al companiei, deţinând 97,51% din acţiuni, restul acţiunilor fiind deţinute de SNGZ Romgaz (2,49%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite