Angajaţii Electrica vor putea prelua acţiuni la filialele privatizate până la finele anului 2014. Cum a plimbat statul tranzacţii de 700 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii, conducerea şi pensionarii care au avut ultimul loc de muncă în cadrul Electrica vor putea achiziţiona pachetul de maxim 10% la filialele deja privatizate până la 31 decembrie 2014, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă postat pe site-ul Departamentului pentru Energie.

Potrivit notei de fundamentare ce însoţeşte proiectul, termenul actual expiră în data de 31 decembrie 2013, şi că „există riscul ca persoanele îndreptăţite care nu şi-au putut exercita dreptul legal de a achiziţiona acţiuni să formuleze cereri în faţa instanţelor de judecată competente pentru revendicarea dreptului lor şi obligarea Guvernului României, a instituţiilor statului şi societăţilor la plata plata de daune ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei de a vinde acţiunile acestor societăţi“.

Electrica Moldova a fost privatizată cu grupul german E.ON, cehii de la CEZ au preluat Electrica Oltenia, iar distribuţia de electricitate din Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud a fost adjudecată de către italienii de la Enel.

Ulterior, aceste societăţi s-au divizat, ca urmare a procesului de separare a activităţilor de distribuţie de cele de furnizare, potrivit legislaţiei europene.

CEZ a achiziţionat, în 2009, pachetele deţinute de către Electrica la societăţile CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare, ministrul Adriean Videanu – care ocupa portofoliul Economiei atunci – precizând că dreptul angajaţilor de a prelua acţiuni la această societate a expirat în 2008 fără a mai fi prelungit de către Parlament. CEZ a oferit atunci 145 de milioane de euro pentru pachetul de 19% din CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare deţinut de Electrica şi 229 milioane de euro Fondului Proprietatea pentru câte 30% din cele două societăţi.

Miza o constituie faptul că angajaţii au dreptul să cumpere pachetul respectiv la acelaşi preţ ca şi investitorul strategic. Or, după privatizare, valoarea companiilor a crescut continuu, astfel că revânzarea titlurilor respective ar genera profituri substanţiale. Numai că statul nu le-a oferit niciodată salariaţilor.

Obligaţii pentru stat

Aceleaşi prevederi sunt aplicabile şi companiilor Petrom (preluată de OMV) şi fostelor Distrigazuri, ajunse acum la E.ON şi GdF SUEZ. Angajaţii acestor societăţi ai dreptul la 8% din titluri. Nici acestora nu le-a fost oferită posibilitatea achiziţiei de acţiuni.

La capitalizarea actuală a Petrom, pachetul de 8% valorează 2 miliarde de lei, sau 465 milioane de euro. Pe baza evaluărilor realizate de către Fondul Proprietatea, un pachet de 10% din Enel Distribuţie Banat valorează acum 45 de milioane de euro, acelaşi pachet la Enel Distribuţie Muntenia valorează 65 de milioane de euro, iar la Enel Distribuţie Dobrogea valoarea celor 10% cuveniţi salariaţilor ar fi de 30 de milioane de euro. În cazul E.ON Distribuţie Moldova, pachetul de 10% este evaluat la 33 milioane de euro.

În domeniul gazelor, un pachet de 8% din GdF SUEZ Energy România este estimat la 52 de milioane de euro, în vreme ce acelaşi pachet din E.ON Gaz Distribuţie ar fi 26,5 milioane de euro.

Astfel, pachetele pe care statul trebuie să le acorde angajaţilor valorează astăzi în total 716 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite