Energia electrică se scumpeşte de la 1 martie, ducând la creşterea preţurilor tuturor produselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea de Reglementare în Domeniul  Energiei (ANRE) a decis scumpirea energiei electrice de la 1 martie cu 2,5 la sută, procent care ar acoperi suprataxa impusă companiilor din domeniul energiei  prin Ordonanţa 114.

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei a publicat proiectele de ordin prin care tarifele de distribuţie sunt majorate cu peste 2,5 % începând cu 1 martie. Practic, procentul aplicat la cifra de afaceri a crescut prin controversata ordonanta 114 de la 0,1% la 2%.

Spre exemplu, tariful E-Distribuţie Muntenia va creşte de la 107 lei pe megawatt-oră la aproape 110 lei. Si cel mai probabil scumpirile nu se vor opri aici, scrie Digi24.

Aceeaşi ordonanţă prevede o contribuţie de 2 % şi pentru distribuitorii de gaze, deci ne aşteptăm ca şi preţul gazelor să crească.

Ca atare, efectul Ordonanţei 114 se va răsfrânge puternic asupra tuturor produselor care folosesc energia electrică şi gazele naturale în ciclul de producţie.

Astfel, ANRE a anunţat în această săptămână că amână termenul până la care companiile de energie şi gaze trebuie să îi transmită cifra de afaceri obţinută anul trecut, fără să menţioneze noua dată. Acest termen era de 25 februarie, dar din cauza OUG nr. 114/2018, faptul că aceasta nu are norme de reglementare sau alte clarificări, ANRE a decis să amâne termenul.

Mai mult, în mediul politic se discută posibilitarea renunţării la taxă, pentru anumite companii, acesta fiind şi un subiect de controversă între Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Tăriceanu i-a recomandat lui Teodorovici să îşi ţină părerile pentru el atunci când comentează în legătură cu Ministerul Energiei, fiindcă nu cunoaşte cum funcţionează ministerul care este condus de un liberal, în condiţiile în care ministrul Energiei Anton Anton a vorbit de posibilitatea eliminării taxei iar ministerul Finanţelor a respins ideea. „Am văzut că domnul Teodorovici a făcut nişte comentarii în legătură cu OUG 114. Am ceva de spus. Îi dau un sfat domnului Teodorovici să îşi ţină părerile pentru el în ceea ce priveşte Ministerul Energiei, pentru că nu cunoaşte cum funcţionează. Nu cred că are suficiente date ca să ştie cum funcţionează Ministerul Energiei care este condus de un liberal”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu. Liderul ALDE a mai spus că între el, partidul pe care îl conduce şi Eugen Teodorovici este o diferenţă de abordare şi de viziune.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei a anunţat, tot în această săptămână, că instituţia a cerut Guvernului prorogarea cu un an a termenului de aplicare a taxei de 2%.

În nota de fundamentare, ANRE recunoaşte că noile tarife sunt modificate pentru a acoperi taxa din OUG 114. “Modificarea tarifelor va permite asigurarea veniturilor anuale ale operatorilor de distribuţie concesionari necesare desfăşurării activităţii ca urmare a modificării apărute în legislaţia primară”, arată documentul.

Propunerile de creştere a tarifelor se aplică pentru companiile E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea, Distribuţie Energie Oltenia, Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Delgaz Grid.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite