Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Energia electrică se va scumpi din iulie. Virgil Popescu: Doar 10% din clienţi şi-au schimbat furnizorul. Va fi buluc în iunie

5
29 Apr 2021 08:35:54
Autor: Afrodita Cicovschi

Energia electrică se va scumpi începând cu 1 iulie, avertizează ministrul de resort Virgil Popescu, precizând pentru Digi24 că până în prezent doar 10% din consumatorii casnici au optat pentru trecerera în piaţa concurenţială.

Doar 10 la sută dintre consumatorii casnici din România au trecut în piaţa concurenţială şi şi-au schimbat contractele cu furnizorul de energie electrică, în ciuda faptului că de la 1 ianuarie, când s-a liberalizat piaţa, li s-a oferit un răgaz ce expiră la 30 iunie, tocmai pentru a le da timp ca să-şi aleagă un furnizor convenabil, a declarat miercuri seara, la Digi24, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul eEnergiei, Virgil Popescu, a spus că nu are o cifră exactă, dar nu mulţi consumatori casnici şi-au ales furnizorul de pe piaţa liberă.

„Cred că un procent de 10 la sută, nu mulţi. Este o inerţie foarte mare a noastră, a românilor, în a trece, în a face aşa, o schimbare. Şi sunt convins că se va întâmpla - ca să fie iar un buluc, aşa, spre sfârşitul lunii iunie, când ne vom trezi şi vom dori să trecem mai repede”, a declarat ministrul la Digi24. „Evident că nu mai trebuie să te duci la coadă, poţi să trimiţi acum şi prin e-mail. Dar nu mulţi au trecut” la piaţa liberă, a adăugat Virgil Popescu.

În cazul în care consumatorii nu vor opta până la 30 iunie pentru un furnizor de energie din piaţa concurenţială, ei vor rămâne la un serviciu universal, care este mai scump, a arătat ministrul.

Cu toate acestea, Virgil Popescu nu se aşteaptă ca tarifele la energie electrică să crească după 30 iunie.

„Mă aştept ca în cel mai rău caz, tarifele să rămână la fel, mă aştept ca mai mulţi oameni să treacă în piaţa concurenţială, pentru că dacă nu vor opta pentru un furnizor din piaţa concurenţială, nu vor mai primi după 30 iunie acel discount şi practic vor rămâne la serviciul universal, care este un serviciu mai scump. Mă aştept că dacă nu au trecut în iunie, când le vine factura din iulie, să vadă că nu mai este acest discount”, a punctat ministrul Energiei.

Enel: Trei sferturi din consumatorii casnici sunt deja în piaţa liberă

Enel, a doua cea mai mai mare companie care furnizează energie electrică din România, cu aproape 3 milioane de consumatori casnici, a anunţat miercuri că trei sferturi din clienţii săi sunt deja în piaţa liberă.

Dintre cei aproximativ 2,9 milioane de clienţi casnici din portofoliul celor două companii de furnizare din cadrul Enel în România, 76% beneficiază deja de contracte concurenţiale, cea mai mare pondere dintre toţi furnizorii mari de energie electrică din ţară, se arată într-un comunicat al companiei.

În urma campaniilor de informare derulate de cele două companii de furnizare anul trecut şi continuate în 2021, alături de scrisorile trimise clienţilor odată cu facturile lunare, aproape 140.000 de consumatori casnici au optat în primul trimestru al acestui an pentru oferte pe piaţa concurenţială, cu 40% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut.

Enel Energie şi Enel Energie Muntenia continuă campania de informare a consumatorilor în privinţa liberalizării pieţei de energie şi lansează "Totul despre liberalizare", o serie de interviuri video menite să răspundă celor mai frecvente întrebări primite de la clienţi pe această temă.

Cu ajutorul specialiştilor Enel, consumatorii pot afla care sunt principalele schimbări produse pe piaţa de electricitate în urma procesului de liberalizare, cum să aleagă oferta care să răspundă cel mai bine nevoilor lor şi la ce să fie atenţi atunci când încheie un contract de furnizare.

Totodată, interviurile video explică ce se va întâmpla după data de 30 iunie 2021, când expiră perioada reducerilor comerciale oferite clienţilor beneficiari de serviciu universal.

"Credem cu tărie că doar printr-o bună informare a clienţilor, aceştia pot face cele mai bune alegeri. Ne-am asumat de la început rolul de comunicatori în tot acest proces de liberalizare a pieţei de energie electrică, prin campanii de informare dedicate tuturor consumatorilor, derulate în ultimii ani. Le-am continuat în 2020, o facem şi în 2021, tocmai pentru a creşte gradul de conştientizare a avantajelor unei pieţe concurenţiale, flexibile.

Pe lângă preţ, furnizarea de energie electrică are mai multe caracteristici definitorii de care clienţii ar trebui să ţină cont: vorbim despre modul şi periodicitatea de facturare, platforme digitale, centre de relaţii cu clienţii disponibile, timp de răspuns la solicitări, termene de plată, condiţii de încetare a contractului. De aceea, este necesar ca preţul să fie unul dintre criteriile în alegerea unei oferte la electricitate şi nu element definitoriu, iar consumatorul să urmărească întreg ansamblul, precum şi serviciile şi produsele cu valoare adăugată", a declarat Michele Abbate, director general Enel Energie şi Enel Energie Muntenia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Ionel Marcu
29.04.2021, 08:53:33

90% leneși sau fraieri! Mie, prin schimbarea furnizorului, mi-a scăzut prețul final al kilowatului cu 23%! Iar ce spune Enel sunt minciuni prin omisiune: plăteam la ei 0,81 lei/kW, deși pe factură se menționa că e „concurențială”. După o lună și jumătate, când au primit transferul meu de la noul furnizor, mi-au propus să semnez negația, să rămân la ei, că-mi reduc prețul la 0,73. Am preferat să rămân la noul furnizor Restart Energy, cu 0,63 lei/kW.

-3 (7 voturi)
Adrian Foangǎ
29.04.2021, 09:52:29

Dar nici cu statul nu mi-e rusine. Fa ma nene un abonament la nivel mediu al ofertelor noi existente pe piata, si trece-i pe toti AUTOMAT la ala. Oricine are abonament pe stil vechi, sa fie trecut automat de furnizori la abonament nou, mai convenabil decat cel vechi. Doar ii suna si ii intreaba daca vor sa fie trecuti la noul abonament, fara drumuri, fara hartii, fara plictiseala. Nimeni nu va refuza. La Enel am luat cu 63 de bani kilowatul, pe doi ani.

-5 (5 voturi)
dumitru bogdan
29.04.2021, 08:53:48

Asa cum am mai scris aici, am depus actele la Enel sa trec de la CEZ pe 28 decembrie, am semnat contractul în 12 februarie și nu este inca activat. Așteaptă sa facă operatorul, Distribuție Oltenia al CEZ, modificarea. Și tot aștept și plătesc curent la serviciu universal. Despre ce liberalizare vorbește ministrul când eu sunt captiv de 5 luni la vechiul furnizor? Nu poți face nimic. Sunt stat în stat. Primesc amenzi pe care le plătim noi. Dacă nu le ia licența de operare pentru astfel de practici, degeaba.

-1 (9 voturi)
TitiPleaşcă
29.04.2021, 09:37:12

Am fost la enel, plateam 0.88 kw cu toate balariile incluse. Le dau email si le spun ca vreau abonamentul cel mai ieftin de la ei. Primesc dupa o saptamana un email aburitor cum cu limba de lemn corporatist cum ca eu beneficiez deja de avantajele pietei concurentiale scrie si pe factura! Asa este. Am dat imediat cerere Hidroelectrica dureaza pana primesc ei proceseaza pana ti le trimit dai acceptul si abia apoi iti irimit constracctul beton pe care il semnezi. Pret? 0,66kw tot inclus. ENEL ma prostea cu 33% mai scump. lunar. Ganditiva ati bani scot de la toti cei 90% nemutati pt ca sunt pensionari , mai afoni , nu au timp nu inteleg etc

tomas frank
29.04.2021, 10:59:10

O tara de hoti , cei mai spurcati hoti din lume ! Pamantul romanesc are atiata gaz si petrol incit noi romanii ar trebui sa platim foarte ,foarte putin pt energie dar, fiind o tara de hoti condusa dintotdeauna de hoti criminali , platim cel mai scump pret din Europa . Energia ne este furnizata de ,, baieti destepti'' din interior si din afara , doua categorii de hoti care se suprainbogatesc nefacind nimic , luind doar de la statul putred si disolut si vinzind la prostime la preturile care vor ei . Oricum cei caqre pot pleca din Romania , sa plece fara niciun regret , aici nu mai sint sanse de normalitate nici peste 300 de ani !

+2 (2 voturi)
Modifică Setările