Departamentul pentru Energie: Preşedintele Băsescu nu a luat în calcul date esenţiale atunci când a sesizat Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Energiile regenerabile au dus la creşterea facturilor pentru clienţii finali, atât industriali cât şi a populaţiei  FOTO Shutterstock
Energiile regenerabile au dus la creşterea facturilor pentru clienţii finali, atât industriali cât şi a populaţiei  FOTO Shutterstock

Departamentul pentru Energie susţine că a respectat toate procedurile în relaţia cu Comisia Europeană la modificarea legislaţiei privind producţia de energie regenerabilă, şi arată că preşedintele Traian Băsescu nu a luat în calcul „date esenţiale ale procesului de comunicare cu CE“.

„Departamentul pentru Energie reiterează faptul că au fost respectate toate procedurile în relaţia cu Comisia Europeană“, potrivit unui comunicat remis.

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat, miercuri, Curtea Constituţională, cu privire la legea de adoptare a ordonanţei de urgenţă 57 din 2013 privind producerea energiei din surse regenerabile, arătând că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare şi pre-notificare nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanşarea unei proceduri de infringement împotriva României.

Actul normativ amână o parte a subvenţiilor pentru „băieţii verzi“

Ordonanţa de urgenţă prevede că producătorii de energie regenerabilă vor primi panâ în 2017 doar o parte din certificatele verzi, restul urmând să fie acordate eşalonat din 2018. 

Băsescu a solicitat, în 10 ianuarie, reexaminarea legii pentru aprobarea acelei ordonanţe de urgenţă, iar cererea de reexaminare a fost respinsă, atât de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, cât şi de Camera Deputaţilor, care, în calitate de cameră decizională, a adoptat legea în forma iniţială, în data de 11 februarie 2014, iar, în data de 19 februarie 2014, a transmis-o spre promulgare.

Ordonanţa de urgenţă a fost emisă de Guvern în iunie 2013 şi a intrat în vigoate în 1 iulie anul trecut.

Certificatele verzi reprezintă ajutorul acordat de stat producţiei de energie din surse regenerabile şi sunt plătite prin facturi de toţi consumatorii de energie din România.

Actele au fost transmise la ANRE şi Consiliul Concurenţei

Departamentul pentru Energie arată că în 21 februarie a transmis la Consiliul Concurenţei şi la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energiei, spre consultare şi completare, documentaţia aferentă pentru îndeplinirea procedurii de notificare a modificărilor şi completărilor la schema de sprijin prin certificate verzi.

„Comisia Europeană a fost în mod constant informată asupra modificărilor propuse de OUG 57 din 2013 şi de Legea de aprobare a OUG 57, prin intermediul Consiliului Concurenţei, instituţia de contact în relaţia cu CE pe problematica ajutorului de stat“, se arată în comunicatul Departamentului pentru Energie.

Mai puteţi citi:

Energia verde şi scăderea cotaţiei aluminiului au făcut ca Alro să înregistreze pierderi de 78 de milioane de lei în 2013

Producătorul de aluminiu Alro Slatina a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 78 milioane lei, compania motivând acest lucru în special prin supra-compensarea din sectorul energiilor verzi şi scăderea cotaţiilor aluminiului pe bursele de metale din întreaga lume.

Niţă: Numărul de certificate verzi pentru marii consumatori din energie poate fi redus cu 85%

Numărul de certificate verzi pentru marii consumatori din energie poate fi redus cu 85%, conform ultimelor aprobări ale Comisiei Europene de la sfârşitul anului, a declarat, în Guvern, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Cum subvenţionează fiecare român din buzunarul propriu economiile Bulgariei, Ungariei şi Serbiei

Efect pervers al certificatelor verzi: preţul energiei a scăzut datorită stimulentelor pentru energie regenerabilă, ceea ce impulsionează exportul de electricitate mai ieftină în Ungaria, Bulgaria şi Serbia. Însă facturile rămân la fel de mari pentru populaţie şi industrie.

Românii au pompat anul trecut subvenţii de 416 milioane de euro în producătorii de energie regenerabilă, cu 34% mai mult decât în 2012

Consumatorii de energie au plătit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar dacă preţul pe certificat a scăzut cu 25%, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citate de Mediafax.

„O scrisoare pierdută“ printre certificatele verzi

După scandalul de anul trecut privind amânarea unui număr de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă şi ameninţările cu relocarea din partea sectorului industrial, anul 2014 a început ca-n piesa „O scrisoare pierdută“: cu un nou haos legislativ în domeniu.

Departamentul pentru Energie: CE a fost prenotificată în privinţa amânării certificatelor verzi. Cererea de reexaminare conţine informaţii eronate

Guvernul a prenotificat Comisia Europeană în privinţa intenţiei de a amâna o parte a certificatelor verzi şi a anunţat că „la prima vedere“, modificările nu par să ridice probleme de încălcare a Tratatului de aderare, Administraţia Prezidenţială furnizând „date eronate“ în cererea de reexaminare a legii, arată, într-un comunicat, Departamentul pentru Energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite